Nuotraukos iš Silicio Slėnio aukso amžiaus laikų

Doug Menuez sukaupė milžinišką nuotraukų kolekciją, peržiūrint kurias pasijunti lyg laiko mašinos perkeltas į auksinį Silicio slėnio amžių.

Doug Menuez praleido 15 metų gyvendamas laikotarpyje, kurį daugelis pavadintų Silicio Slėnio aukso amžiumi. 1985–2000 metais jis turėjo nevaržomą priėjimą prie tokių žmonių kaip Steve Jobs, Steve Capps bei 70 kitų asmenybių ir tokių kompanijų kaip Adobe ir NeXT. Jo nuostabiame nuotraukų archyve slypi turtingiausi Amerikos technologijų istorijos klodai.

Ilgus metus šios nuotraukos nebuvo publikuotos, dėl negatyvų skenavimo kainos ir kaip pats fotografas teigia „temos nebuvimo“, tačiau neseniai dalis šių nuotraukų buvo išleistos knygoje „Fearless Genius“ (Bebaimiai genijai). Menuez keliavo po pasaulį pasakodamas ką reiškia būti to laikotarpio įvykių liudininku ir kiek nedaug apie šį pagrindinius šio laikotarpio įvykius pakeitusius technologijų raidą žino net tie, kurie šioje industrijoje „sukasi“ dabar.

Sekantis Menuez žingsnis yra surinkti interviu iš kai kurių žmonių, kuriuos jis visus šiuos metus fotografavo. Jis sutinka, kad negali gyventi praeitimi, tačiau sako norintis priversti žmones prisiminti išradimų, atradimų ir drąsių idėjų erą.

Steve Jobs apsimeta esantis žmogumi. Menlo parkas, Kalifornija, 1987. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Steve Jobs apsimeta esantis žmogumi. Menlo parkas, Kalifornija, 1987. Menuez: „Steve nebuvo vaikinas linkęs atsipalaiduoti. Jis visada buvo sutelkęs visą dėmesį į užduotis ar problemas. Buvo keista matyi Steve spardantį paplūdimio kamuolį kompanijos pikniko metu. Panašu, kad jis gerai leido laiką, tačiau atrodė, kad tai labiau vaidinimas skirtas padrąsinti kompanijos darbuotojus atsipalaiduoti“.
Galvojant sunkias mintis. Mountain View, Kalifornija, 1988. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Menuez: „Steve Jobs apsimeta esantis žmogumi. Menlo parkas, Kalifornija, 1987. Menuez: „Didelė sunkaus darbo su technologijomis dalis reikalauja nepaprasto susikaupimo ir koncentracijos“.
Įsivaizduokite jei taip nutiktų jums. Hanoveris, Vokietija, 1993. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Įsivaizduokite jei taip nutiktų jums. Hanoveris, Vokietija, 1993. Menuez: „Užkuliaisi prieš spaudos konferenciją. Newton komandos nariai: Michael Tchao, Nazila Alasti ir Susan Schuman aptiko, kad nei vienas iš aštuonių, demonstracijai skirtų Newton prototipų, neveikia“.
Steve Jobs grįžta aplankęs naują gamyklą, Fremont, Kalifornija, 1987. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Steve Jobs grįžta aplankęs naują gamyklą, Fremont, Kalifornija, 1987. Menuez: „Nežiūrint to, kad Steve Jobs galėjo būti nepaprastai grubus, kritiškas ir kartais net kerštingas, jis buvo ir neįtikėtinai linksmas su neįtikėtina jėga tą linksmumą perteikdamas ir kitiems“.
Susan Kare yra dalis jūsų gyvenimo, Sanoma, Kalifornija, 1987. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Susan Kare yra dalis jūsų gyvenimo,Sanoma, Kalifornija, 1987. Menuez: „Linksmos Susan Kare sukurtos piktogramos ir vartotojo sąsaja paveikė šimtų milijonų žmonių kasdienybę. Susan buvo pirmosios Mac komandos narė ir dizainerė, ji sukūrė pirmąsias Mac piktogramas ir didelę dalį vartotojo sąsajos“.
Nežinomi Nežinomieji, Fremont, Kalifornija, 1990. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Nežinomi Nežinomieji, Fremont, Kalifornija, 1990. Menuez: „Lam Research inžinierius sprendžia elektros jungčių problemą surenkant sudėtingą plazminį graviravimo įrenginį“.
Adobe Systems įkūrėjai ruošiasi Photoshop išleidimui, Mountain View, Kalifornija, 1988. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Adobe Systems įkūrėjai ruošiasi Photoshop išleidimui, Mountain View, Kalifornija, 1988. Menuez: „John Warnock ir Chuck Geschke (sėdi kairėje) yra savimi pasitikintys ir pasiruošę išleisti Photoshop, garsią aplikaciją kuri pakeis fotografijos ir grafikos meną“.
John Sculley demonstruoja savo šaunumą susitikimo su spaudos atstovais metu, Fremont, Kalifornija, 1990. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
John Sculley demonstruoja savo šaunumą susitikimo su spaudos atstovais metu, Fremont, Kalifornija, 1990. Menuez: „Apple CEO John Sculley gamykloje Fremont'e žavi soaudos atstovus. Jis pergyvenio kelis žavesio momentus ir galiausiai tapo Pepsi CEO, kol galiausiai Steve Jobs 1983 metais jo neįkalbėjo tapti Apple komandos nariu. Išstūmęs Steve, John išaugino Apple iš 800 mln. JAV$ pajamas gaunančios kompanijos iki 8 mlrd. JAV$ per metus gaunančią kompaniją“.
Bill Gates sajo, kad niekas už nuotrauką neturėtų moketi daugiau nei 50 JAV$, Laguna Niguel, Kalifornija, 1992. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Bill Gates sajo, kad niekas už nuotrauką neturėtų moketi daugiau nei 50 JAV$, Laguna Niguel, Kalifornija, 1992. Menuez: „Microsoft CEO Bill Gates Agenda'92 konferencijoje kalba apie pigaus turinio pateikimo masėms svarbą ir su reporteriais diskutuoja apie stipriai uždelstą, seniai reklamuotą, bet niekaip nepasirodantį pardavimuose atnaujinimą į Windows“.
Besigilinant į programą, Sietlas, Vašingtonas, 1999. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Besigilinant į programą, Sietlas, Vašingtonas, 1999. Menuez: „Vyresnysis Microsoft sisteminės programinės įrangos viceprezidentas Steve Ballmer bendrauja su programuotojais pagrindiniame kompanijos biure“.
Milijonai programinio kodo eilučių, Kupertino, Kalifornija, 1992. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Milijonai programinio kodo eilučių, Kupertino, Kalifornija, 1992. Menuez: „Programuotojas Peter Alley ilsisi po didelio John Sculley spaudimo patirto prieš Apple Newton paskelbimą vartotojų elektronikos mugėje Čikagoje“.
Newton karo kambarys Apple Computer kompanijoje, Kupertino, Kalifornija, 1992. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Newton karo kambarys Apple Computer kompanijoje, Kupertino, Kalifornija, 1992. Menuez: „Apple programuotoja Sarah Clark du metus, kai komanda baiginėjo programinės įrangos kūrimą, beveik neišeidama iš biuro naujagimį turėjo šalia savęs. Ji savo kabinete įsitaisė užuolaidas ir uždengtos užuolaidos būdavo ženklas kolegoms, kad ji migdo savo mažylį arba maitina jį krūtimi“.
Bill Joy susirūpinęs žmonijos išlikimu, Asperi, Kolorado, 1998. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Bill Joy susirūpinęs žmonijos išlikimu, Asperi, Kolorado, 1998. Menuez: „Legendinis programuotojas ir vienas iš Sun Microsystems įkūrėjų Bill Joy dar studijuodamas UC Berkeley sukūrė Berkeley Unix ir padėjo JAV Saugumo departamentui su TCP/IP stack'o kodu leidusiu elektroniniam laiškui keliauti išgyvenimo linija branduolinio karo atveju“.
Paskaičiuota rizika, Šiaurės Kalifornija, 1993. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Paskaičiuota rizika, Šiaurės Kalifornija, 1993. Menuez: „Apple Newton grupės inžinieriai nepakluso nurodymui vengti gyvybinių pavojų kol produktas bus baigtas. Jų vadovė, Donna Auguste - vadovavusi programinės inžinerijos departamentui nebuvo sužavėta, bet suprato darbuotojų poreikį nuleisti garą po ne vienerius metus trukusio intensyvaus darbo“.
Žmogaus veiklos požymiai, Silicio Slėnis, Kalifornija. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Žmogaus veiklos požymiai, Silicio Slėnis, Kalifornija. Menuez: „Silicio Slėnio veiklos sūkuryje sunku buvo rasti tvarkingą darbo vietą“.
Vaikai Apple biure, Kupertino, Kalifornija, 1993. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Vaikai Apple biure, Kupertino, Kalifornija, 1993. Menuez: „Kadangi Newton komanda dirbo viršvalandžius, tame tarpe beveik kiekvienas išeigines, jie į Apple biurą atsivesdavo vaikus ir net vyrus ar žmonas. Tokiu būdu vaikai galėdavo matyti savo tėvus dienos metu“.
Svajonės pabaiga, Silicio Slėnis, 2000. Nuotrauka: Doug Menuez
Nuotrauka: Doug Menuez
Svajonės pabaiga, Silicio Slėnis, 2000. Menuez: „Dot-com burbulo sprogimas buvo tragedija lyg iš sulėtinto filmo, kurio veiksmas vyko 1999-2000 metų bėgyje, kol galų gale įgavo supernovos sprogimo pagreitį šluojantį viską kas pasitaikydavo jo kelyje, nuo Wall Street'o iki pensijinių fondų bei mamyčių ir tėvelių investicijų. 2001 metais trilijonai dolerių akcijų turto buvo nušluota nuo planetos paviršiaus“.

Šiame straipsnyje panaudotos nuotraukos priklauso jų autoriui Doug Menuez arba tiems kam jis perdavė turtines teises ir šioje svetainėje pateikiamos kaip papildoma vaizdinė medžiaga išskirtinai susižinimo tikslu.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų