Apple išleido savo 20-ies metų svarbiausią šriftą

Užvakar Apple išleido rinkinį programuotojams skirtų įrankių pavadintų WatchKit, kurių pagalba trečių šalių programuotojai gali kurti aplikacijas skirtas Apple Watch.

Be to, kad WatchKit išleidimas reiškia, kad programuotojai gali pradėti kurti aplikacijas skirtas dar parduotuvių prekystalyje nesantiems Apple Watch įrenginiams ir šių Apple dėvimos elektronikos stebuklų debiutui pasiruošti iš anksto, šiame įrankių rinkinyje Apple įdiegė aplanką, kuriame patalpino 23 skirtingus šriftus, kurie bus naudojami Apple Watch ir kurie pradžiugins dizaino bei tipografijos mylėtojus.

Šie šriftai tai pirmieji Apple šriftai sukurti per 20 metų, nei neskaityti kelių mažų išimčių, tokių kaip Chicago ar 2001 metais Apple sukurtas Myriad šriftas.

Per eilę metų Apple yra sukūrusi nemažai šriftų. Naujasis Apple šriftas gavo San Francisco pavadinimą ir prisijungė prie Susan Kare ir kitų Apple šriftų dizainerių sukurtų šriftų, turinčių miestų pavadinimu (Chicago, New York, Geneva ir Cairo) šeimos. Iš tiesų, tai gandai apie tai, kad Apple kuria Apple Sans šriftą sklando jau nepirmi metai ir labai galimas dalykas, kad greitai šį šriftą išvysime ir iPhone bei Mac kompiuterių numatytuose šriftų rinkiniuose.

Džiugina ir tas faktas, kad Apple šriftų kūrėjai šiame šrifte nepamiršo ir lietuviškų raidžių.

Jei neturite priėjimo prie Apple programuotojams skirtų įrankių, o norisi pačiupinėti naują Apple šriftą, „San Francisco“ (.otf tipo failus) atsisiųsti jį galite iš Mac Arena svetainės.

Kaip „San Francisco“ padaryti OS X Yosemite sistemos šriftu

  • atsisiųskite .ttf tipo „San Francisco“ šrifto failus paspaudę ant šios nuorodos
  • Turėkite omenyje, kad tai nėra tie patys šriftai, kuriuos galite atsisiųsti nuorodoje esnčioje aukščiau. Aukščiau esančioje nuorodoje yra archyvas su .otf tipo šriftais ir jame yra daugiau „San Francisco“ šrifto storių ir tipų.
  • nukopijuokite 5 .ttf tipo šriftų failus į /Library/Fonts savo mac kompiuteryje
  • atidarykite Terminal aplikaciją ir joje parašykite
    sudo chown root:wheel /Library/Fonts/System\ San\ Francisco*
    ir paspauskite Enter ↲ bei įvedę slaptažodį dar kartą spauskite Enter ↲
  • atidarykite Disk Utility aplikaciją ir nurodykute sutvarkyti failų teises (repair permissions)
  • atsijunkite ir vėl prisijunkite prie savo paskyros (persiloginkite)
Viskas, dabar jūsų Mac kompiuterio sisteminis šriftas yra naujasis San Francisco.
OS X Yosemite su San Francisco šriftu nurodytu kaip sisteminis
OS X Yosemite su „San Francisco“ nurodytu kaip sistemos šriftas.

Jei kartais nutartumėte grįžti prie numatytojo PS X Yosemite sisteminio šrifto (Helvetica Neue) ištrinkite visus šriftų failus, kurie prasideda San Francisco iš /Library/Fonts aplanko ir „persiloginkite“.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Viskas šiaip lyg ir gražu ir Okay, bet pavyzdžiui vedant administratoriaus teises patvirtinantį slaptažodį pati žinutė būna hieroglifais :)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų