3 pagrindiniai dalykai, kuriuos reikia žinoti apie OS X Yosemite ir saugumą

Naujiems OS X Yosemite vartotojams, „pasivaikščiojimas“ po šios Apple operacinės sistemos plotus, taip pat kaip ir po to pačio pavadinimo nacionalinį parką, gali atrodyti ne tik įspūdingas bet ir bauginantis.

Nors OS X Yosemite, priešingai nei nacionaliniame parke, kurio pavadinimą paveldėjo naujausia Mac kompiuteriams skirta Apple operacinė sistema, nėra grėsmingų meškų, dar nereiškia, kad čia nėra jokių grėsmių.

Kiekviena iš šio parko versijų turi savo saugumo reikalavimus ir jei vienur nevertėtų miegant laikyti šalia savęs maisto, tai kitur reikia žinoti kitus - kibernetinį saugimą nulemiančius faktorius.

Spotlight žino kur esate

OS X Yosemite, Spotlight tapo dar labiau naudinga paslauga, tačiau tuo pačiu ji ir daugiau „plepanti“. Taip yra todėl, kad norint pateikti kai kurią informaciją jai reikia žinoti kur esate. Nors tai atrodo ir logiška, tačiau kai kam ši funkcija sukelia klausimų susijusių su privatumu.

Apple sako, kad ji nepamiršta savo vartotojų privatumo reikalavimų ir juos paaiškina Spotlight privatumo informacijoje, kurią savo Mac kompiuteriuose paskaityti galite: System Preferences > Spotlight > Location Services > About Location Services & Privacy. To, ką Apple rašo tame informaciniame pranešime, kopiją patalpinau žemiau:

About Spotlight Suggestions & Privacy
When you use Spotlight, your search queries, the Spotlight Suggestions you select, and related usage data will be sent to Apple. Search results found on your Mac will not be sent. If you have Location Services on your Mac turned on, when you make a search query to Spotlight the location of your Mac at that time will be sent to Apple. Searches for common words and phrases will be forwarded from Apple to Microsoft's Bing search engine. These searches are not stored by Microsoft. Location, search queries, and usage information sent to Apple will be used by Apple only to make Spotlight Suggestions more relevant and to improve other Apple products and services.
If you do not want your Spotlight search queries and Spotlight Suggestions usage data sent to Apple, you can turn off Spotlight Suggestions. Simply deselect the checkboxes for both Spotlight Suggestions and Bing Web Searches in the Search Results tab in the Spotlight preference pane found within System Preferences on your Mac. If you turn off Spotlight Suggestions and Bing Web Searches, Spotlight will search the contents of only your Mac.
You can turn off Location Services for Spotlight Suggestions in the Privacy pane of System Preferences on your Mac by clicking on “Details” next to System Services and then deselecting “Spotlight Suggestions”. If you turn off Location Services on your Mac, your precise location will not be sent to Apple. To deliver relevant search suggestions, Apple may use the IP address of your Internet connection to approximate your location by matching it to a geographic region.
Information collected by Apple will be treated in accordance with Apple’s Privacy Policy, which can be found at www.apple.com/privacy.

Nežiūrint šios informacijos, kai kuriems vartotojams nerimaujant, Apple dar smulkiau paaiškino savo privatumo politiką ir tai kaip veikia šis mechanizmas: kadangi vartotojo geolokaciniai duomenys yra siunčiami į Apple ir Mictosoft paieškos Bing serverius, Apple naudoja laikinus identifikatorius, kurie keičiami kas 15 minučių. Papildomai, ši informacija siunčiama per saugų HTTPS susijungimą bei perduodama tik apytikslė buvimo vieta.

Jei jums ir tokios priemonės atrodo nepakankamos ir norėtumėte, kad ši informacija nebūtų niekur siunčiama - galite šią funkciją atjungti: atidarykite System Preferences aplikaciją, pasirinkite Security & Privacy, paspauskite ant Privacy skirsnio, pažymėkite Location Services ir paspauskite ant Details mygtuko esančio šalia System Services ir atjunkite Spotlight Suggestions. OS X Yosemite Spotlight geolokacinių duomenų naudojimo įjungimas/įjungimas

Continuity: dalinimasis duomenimis su savimi

Continuity, tai stipriai „apdainuota“ OS X Yosemite funkcija dar stipriau susiejanti Mac ir iOS įrenginius: leidžianti viename šių įrenginių pradėtą redaguoti dokumentą tęsti kitame, lygiai taip pat, kaip viename įrenginyje pradėtą iMessage pokalbį ar net telefono skambutį, galima tęsti kitame. Continuity pagalba galime net iš šią funkciją palaikančių Mac kompiuterių, per AirDrop, persiųsti į šią funkciją palaikančius iOS įrenginius.

Ar saugūs šie Continuity įgalinti veiksmai? Šios funkcijos saugumo paslaptis glūdi tame kaip Apple šią funkciją įdiegė. Apple bendravimui tarp įrenginių, Continuity pasaugai naudoja saugų Bluetooth LE 4.0 susijungimą ir šis susijungimas galimas tik tarp tą patį iCloud ID naudojančių įrenginių.

Žinant šiuos apribojimus bei tai, kad senesni Apple įrenginiai neturintys Bluetooth LE yra „nepakviesti į žaidimą“ gali būti, kad yra ir kitų saugos patikrinimų, tačiau kaip ir įprasta, Apple informacija apie tai nesidalina.

Vis dar nesate įtikinti, kad tai saugu? Šią funkciją galima atjungti, net ir neatjungiant visų savo įrenginių nuo iCloud: atidarykite System Preferences aplikaciją, paspauskite ant General ir nuimkite varnelę nuo prie atsidariusio lango apačioje esančio teksto „Allow Handoff between this Mac and your iCloud device“. OS X Yosemite Handoff funkcijos įjungimas/išjungimas

Galima padaryti, kad Safari rodytų pilną adresą, bet to daryti neverta

Daugelis tikriausiai pastebėjote, kad OS X Yosemite esančioje Safari interneto svetainės adresas nerodomas pilnas, kaip tai buvo OS X Maverics ar ankstesnėse OS X versijose bei yra Chrome naršyklėje. Safari 8.0 svetainių adresai, nepriklausomai ar pilnas adresas yra toks kaip www.apple.com/mac ar apple.com/iphone, Safari naršyklės adreso juostoje matysite apple.com.

Apple paliko vartotojams galimybę grįžti prie senesnio adreso rodymo stiliaus ir kai kurie vartotojai šia galimybe pasinaudojo, tačiau prieš tai kaip pulsite ieškoti kaip padaryti, kad būtų rodomas pilnas interneto svetainės puslapio adresas, aš rekomenduočiau jums neskubėti ir palikti adreso rodymą tokį, koks jis yra numatytas Apple.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti jog Apple sutrumpino URL adreso rodymą grynai iš estetinių sumetimų, gal tame yra ir dalis tiesos, tačiau tokiame Apple sprendime slypi ir padidintas saugumas.

Programišiai, bei kitokie duomenų Interneto priemonėmis medžiotojai pastebėjo, kad žmonės dažnai naudoja ilgus, serverių sugeneruotus interneto adresus ir jau nebekreipia dėmesio į tai kas rašoma interneto svetainės adreso lauke ir pradėjo tai išnaudoti savo piktiems kėslams. Jie specialiai sukuria ilgus interneto svetainių adresus, kurie tęsiasi toli už adreso matomos dalies ir tikrą domeną prisega tokio adreso pabaigoje. ir taškas kurį matote prieš com ar kitokį domeną, gali būti tik klaidinanti, niekaip nenurodanti tikro domeno adreso dalis.

Naujasis Apple pasirinktas interneto adresų rodymo metodas, nukerpa visą ilgą adreso uodegą ir parodo tikrą adresą prie kurio bus jungiamasi taip eliminuodamas visus galimus vartotojo klaidinimo mechanizmus.

Lankantis saugioje, https prisijungimą naudojančioje svetainėje dabar apie tai dar paprasčiau sužinoti, nes tokios svetainės adresas rašomas žaliomis raidėmis ir turi užrakintos spynos piktogramą prieš adresą. OS X Safari 8. Svetainės naudojančios saugų, https prisijungimą adresas, Safari interneto adreso juostoje rašomas žaliai ir turi užrakintos spynos piktogramą.

Taigi, prieš tai kaip nutarsite atstatyti įprastą ir anksčiau buvusį interneto svetainių adresų rodymo būdą, pasvarstykite apie tai, kad toks - naujoviškas adreso rodymas, gali jums būti naudingas, ypač kai norint pažiūrėti pilną adresą tereikia aktyvuoti adresų juostą.

Jei vis tik neįtikinau ir norite grįžti prie pilno, bet mažiau saugaus interneto svetainės adreso rodymo: iš Safari meniu pasirinkite Preferences, pažymėkite Advanced skirsnį ir pažymėkite varnele Show full website address parinktį.

Daugiau informacijos apie tai, kaip įgalinti pilno adreso rodymą OS X Yosemite esančioje Safari naršyklėje skaitykite straipsnyje: „OS X Yosemite: kaip priversti Safari 8 rodyti pilną interneto svetainės adresą“

Viskas gerai, kas gerai baigiasi

Saugus „gyvenimas“ internete tai nenuilstantis balansavimas tarp saugumo ir patogumo. OS X Yosemite atnešė daug naujų funkcijų padarančių jūsų Mac dar naudingesniu ir patogesniu nei jis buvo bet kada iki šiol - ypač kai kalbama apie Mac ir iOS įrenginių tarpusavio bendravimą. Apple diegdama Yosemite patobulinimus įdiegė ir eilę daugiau ar mažiau pastebimų saugumo užkardų, tačiau tie kam tai nerūpi ar manosi, kad geriau už kitus viską žino patys, visada gali pamaigyti mygtukus ir pritaikyti sistemą savo poreikiams, tame tarpe ir saugumo.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 3 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Pas mane kažkodėl net ir apple svetainės adresas nerodomas žalia spalva?

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų