FTB reikalauja Kongreso įstatymiškai uždrausti duomenų šifravimą

Apple ne kartą sakė, kad jos vartotojų saugumas jai yra nepaprastai svarbus ir ji patikino savo vartotojus, kad jų duomenys bus šifruojami ir jie netaps „kompanijos produktu“.

Apple nenurimstančių įvairiausių vyriausybių sekamų vartotojų fone paskalbė, kad šifruos vartotojų duomenis ir iššifravimo raktų pas save nesaugos, o tai reiškia, kad neturės galimybės iššifruoti vartotojų duomenų teisėsaugos ar kitų „smalsaujančių“ organizacijų reikalaujama. Tokiu būdu Apple siekia užtikrinti savo vartotojų duomenų saugumą, nesvarbu kas į juos besikėsintų. Sekdama Apple pavyzdžiu, savo kiek pašvinkusią, rausimosi po vartotojų duomenis reputaciją nutarė pataisyti ir Google, kuri pareiškė, kad Android įrenginiuose esantys duomenys bus užšifruoti pagal nutylėjimą.

Tokie šių dviejų gigančių pareiškimai sukėlė sumaištį Amerikos FTB biure ir šios kontoros direktorius pradėjo lakstyti po televizijas bei švaistytis interviu savo nerimą dėl to, kad negalės raustis po Apple ir Google vartotojų duomenis pradėjo teigti, kad šios kompanijos skatina nusikalstamumą neleisdamos su nusikaltėliais kovojančiai organizacijai gauti duomenų iš vartotojų įrenginių.

Kurį laiką pašūkaliojęs ir „pasivaidenęs“ visose įmanomose JAV ir netik televizijose, bei iš nevilties patrypęs kojomis, kad tokie jo pareiškimai Apple ir Google iššaukia pašaipią grimasą James Comey nutarė imtis ryžtingesnių žingsnių ir paskelbė kryžiaus žygį tokiam šių technologijos gigančių sprendimui bei būdamas neblogu strategu paruošė planą, kaip užbėgti už akių ir galimiems kitiems šios idėjos pasekėjams.

Comey kreipėsi į JAV Kongresą prašydamas atnaujinti 1994 metų teisinį projektą, kuriuo telekomunikacijų kompanijos ir gamintojai privalėtų federalinės valdžios atstovams suteikti galimybę vykdyti elektroninį sekimą.

Daugelis dabar egzistuojančių komunikacijos priemonių nėra apibrėžtos CALESA ( Communications Assistance for Law Enforcement Act) ir todėl tokios kompanijos kaip Apple ar Google siekdamos apsaugoti savo vartotojų duomenis, privatumo tvarkymą ir valdymą gali laikyti savo rankose.

Vietoje to, kad Comey vadovaujama organizacija prašytų leidimo įeiti pro „galines duris“ ir pasižvalgyti po vartotojų duomenis, FBI vadas reikalauja atverti jam paradinį įėjimą. Jei Kongresas tokį jo reikalavimą patvirtintų (aš labai abejoju, kad šis James Comey „prašymas“ bus patvirtintas), tai būtų milžiniškas žingsnis atgal vartotojų privatumo apsaugos sistemoje. Be to atidarius duris FTB, jos būtų atviros ir visokio plauko programišiams, kurie tikrai nepraleistų progos šią „įstatymiškai atvirą saugomo spragą išnaudoti“.

Keli JAV Kongreso ir Senato nariai jau atvirai pareiškė, kad pasisakys prieš tokio įstatymo priėmimą teigdami, kad po paskutiniu metu nenutylančio NSA sekimo skandalo „tokį nutarimą būtų sunku įbrukti Amerikos visuomenei“.

Kongreso ir JAV Senato sprendimas šiuo klausimu yra labai svarbus Comey ir jis deda visas pastangas situaciją pasukti savo naudai svaidydamas visokiausius garsius lozungus apie nusikalstamumo skatinimą, bendradarbiavimą su nusikaltėliais ir gal net teroristais, kompanijų atsisakymą bendradarbiauti su teisėsauga ir t.t…., Kongresui dabar atmetus šią visuomenės privatumui kasamos duobės idėją, ji vargu ar kada artimiausiu metu būtų vėl svarstoma.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų