Apple ir Facebook nori, kad jų darbuotojos vaikų susilauktų vėliau

Tema: Apple

Darbas Apple reikalauja maksimalaus atsidavimo ir pasišventimo, o Apple ir Facebook nori, kad jų kompanijoje dirbantys talentingi darbuotojai be pertraukų dirbtų kiek galima ilgiau.

Apple ir facebook apmoka savo darbuotojų kiašinėlių užšaldymo ir saugojimo išlaidas

Nuo 2015 metų sausio, Apple ir Facebook padengs savo darbuotojų kiaušinėlių užšaldymo kaštus - 20 000 JAV$. Kompanijos nori, kad jų darbuotojos būdamos dar jaunos visą savo potencialą skirtų darbui ir šiame amžiuje neplanuotų vaikų. Užšaldžius jų kiaušinėlius, būtų pratęsiamas jų vaisingumo laikotarpis ir jos galėtų ramiai visą dėmesį skirti darbui žinodamos, kad vaikučių galės susilaukti vėliau.

Be abejonės daugeliui moterų, kurios nenori aukoti karjeros dėl vaikų, turint omenyje, kad kompanija už tai sumoka yra liuksusinis pasiūlymas. JAV moters kiaušinėlio užšaldymas kainuoja nuo 7 000 iki 12 000 JAV$ už vieną kartą, plius 3 000JAV$ už vaistus ir 1 000 JAV už kiekvienus kiaušinėlio saugojimo metu.Tai suteiktų moterims daugiau laisvės kontroliuojant savo laiką ir sukurtų geresnes profesionalaus augimo galimybes. Dauguma gydytojų rekomenduoja saugoti 20 kiaušinėlių ir tai reiškia šią procedūrą atlikti du kartus, o tai reiškia papildomai ~10 000 JAV$ ir +500 JAV$ per metus už antro paėmimo kiaušinėlių saugojimą.

Pagal šiuo metu Apple galiojančias taisykles, besilaukiančios kompanijos darbuotojos gali neiti į darbą likus keturioms savaitėms iki numatytos gimdymo datos ir 14 savaičių po gimdymo. Besilaukiantys „tėveliai“ gauna šešias savaites. Facebook jaunoms mamoms ir tėčiams apmoka keturis mėnesius vaiko priežiūros atostogų bei jauniems tėvams išmoka 4 000 JAV$ vienkartinę premiją, kurią jie gali išleisti taip kaip jie mano esant reikalinga.

Lyginant su Amerikos standartais, šių kompanijų taisyklės yra gana liberalios (JAV vaikų susilaukusios motinos turi teisę į 12 savaičių neapmokamų motinystės atostogų) ir rodo, kad Facebook ir Apple stengiasi sukiurti labiau draugišką profesionalią aplinką naujiems tėvams.

Žymos
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 6 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Labai idomi politika pas tas taip vadinamas korporacijas kaip Apple ir Facebook, tik aš nesuprantu kam reikia aukotis kažkokiai korporacijai, tik del milžiniškos algos, karjeros? Tik kad ta korporacija plestusi ir gerintu savo tiek finansinius, tiek darbo našumo rodiklius. Apgailietina tiesiog mano manymu iš tokiu korporaciju puses ieškoti tik sau naudos kitu žmoniu sąskaita o gal net ir pačia sveikata. Aišku šiu korporaciju vadams tai negalioja, nes jie gales daugintis bet kada, ir kiek nores, nuo tu dalyku nei ju karjera, nei ju asmeninis gyvenimas nenukentes jau labai. O kas iš to paprastam taip vadinamam samdomam, lojaliam darbuotojui? Gauti tokia malonia iš savo darbovietes. Juk tai moters/merginos pasirinkimas, kada spresti susilaukti ir gimdyti to norimo vaikelio, ir jokia korporacija neturetu tam moters/merginos sprendimui tureti itakos ir daryti tuo pačiu dideli spaudima jos pačiai pasirinkimui. Be to galima juk ir kitais būdais suderinti tiek moters karjera tiek jos asmenini gyvenima korporacijos atžvilgiu. Pvž., galima dirbti iš namų tam tikra darba (kitaip tariant nuotolinių būdų) kol tas moters vaikutis suaugs iki reikiamo amžiaus, bet ir tuo pačiu neatitrukti nuo darbo, ir būti arčiau savo vaikelio. Kita ka galima pasiulyti, tai sudaryti lankstu darbo grafika, kad moteris galetu dirbti, ir tureti dar daugiau laisvų darbo dienu vaikučio auginimui/auklejimui. Kitaip tariant, galetu dvi dienas dirbti, ir kokias trys dienas ilsietis, galetu dar pasiimti tam tikras darbo užduotis į namus, ir tam tikra darbo dali padaryti namie. Juk tada butu patenkinta ir moteris, ir jos darbdavys, ir tikrai darbo produktyvumas nuo to nenukentetu. Bet pagal ta politika, geriau moteris aukos visa save, savo gyvenima, savo sveikata bet sedes tame darbe ir neš pelna toms korporacijoms, o sau nieko netures, tik ta išpusta didžiuli atlyginima. Bet pinigai iš esmes nepakeis, ir neatstos nei šeimos, nei laisvo laiko skirimo sau, bei savo artimiesiems, bei savo sveikatos priežiūros. Aš gal ir klystu kažkur, gal biški naivus esu, nes pernelyg dar jaunas bet tikiuosi gerb. Ramūnas mane pataisys jei aš kažkur perlenkiau lazda dėl savo pasisakymo.

    • Daugelyje kompanijų, ypač tokių kaip Facebook, Apple, Google ir panašiai yra vos kelios pozicijos, kurios galėtų pilnavertiškai dirbti iš namų, nes susitikimai, problemų sprendimas ir visa kita yra komandinis darbas, problemos turi būti sprendžiamos čia ir dabar, organizuojami ekstra pasitarimai. Pats pamenu, kai ne kartą yra tekę darbe tą pačią dieną iš darbo „taip kaip stovi“ sėsti į lėktuvą ir skristi ekstra susitikimui per pusę svieto, o ten po susitikimo sužinoti, kad kol „susitikinėjau“, sekretorė jau pardavė mano bilietus, nes aš skrendu ne namo, o dar į kitą šalį, nes ten reikia pasišnekėti taip pat. Problemos turi būti sprendžiamos čia ir dabar. Darbuotojas iš ties turėtų būti nepakeičiamas ir unikalus, kad kompanija derintųsi prie jo, o kaip žinia nepakeičiamų yra teoriniai vienetai.
      Reikalas tas, kad Apple neverčia moterų taip elgtis, o siūlo sprendimą, kad ir „vilkas būtų sotus ir avis sveika“. Moteris gali dirbti ir toliau daryti karjerą, o ją padariusi susilaukti savo vaikų ir jiems skirti tinkamą dėmesį (tiek moraliai, tiek ir materialiai).
      Žinant Amerikos įstatymus, daugeliu atveju susilaukti vaiko - reiškia išeiti iš darbo, nes darbdavio požiūris paprastas: jei aš be tavęs galiu 12 savaičių - aš galiu ir apskritai be tavęs. Aišku čia jau pradeda „žaisti“ asmeniniai santykiai ir t.t. Tokių valstybių gana daug. Tarkim Šveicarijoje, jei tavo atlyginimas nėra labai, labai didelis - susilaukti vaiko reiškia moteriai išeiti iš darbo kokiems 8-iems metams. Nedetalizuosiu kodėl taip yra, tik trumpai paminėsiu, kad jei imsi auklę tai mokėsi jai normalų, ne patį mažiausią atlyginimą, mokesčius ir t.t. vadinasi atiduosi ką pats uždirbi arba dar daugiau. Kitas reikalas tas, kad valgyklų mokyklose nėra ir pirmaklasiai turi valgyti namie ir miegoti pietų miego (Šveicarijoje net yra įstatymiškai įteisintos valandos kada draudžiama triukšmauti: 24-7 ir 11-13 man atrodo, nes 11-13 miega vaikai). Vadinasi iš mokyklos vaiką kažkas turi pasiimti, pavalgydinti, pamigdyti ir atgal atvesti į mokyklą. Retas tai gali padaryti dirbdamas. Mes su savo idealiomis socialinėmis garantijomis darbuotojams esame pripratę kad mums ir darbo vieta garantuota ir atleisti darbuotoją iš darbo „yra ką veikti“. Dar tokios soc. garantijos yra tik Skandinavijos šalyse. JAV ir eilėje kitų valstybių tave ištrenkti iš darbo čia ir dabar bei nesumokant tau nieko - galima net jei darbdaviui bloga nuotaika.
      Atsakydamas į DNABUG komentarą pasakyčiau, kad kiekvienas kas yra ar yra buvęs darbdaviu puikiai žino, kaip užknisa tas momentas, kai staiga viena po kitos ar net grupėmis ima „pūstis“ darbuotojos ir varo 1,2,3 metams vaiko priežiūros atostogų ir tu tada turi su tomis garantijomis suktis kaip nori.

  2. Gal geriau sios temos niekas neuzveskit :)

    Kiek zmoniu, tiek atsakymu. Jei butu mano valia, uzdrausciau ir gimdymus iki 25m kaip minimum. Maziau butu pamestinuku, vaiku namu ir biednu mamyciu.

  3. Lietuvoj verslininkai išvis nenori, kad eitų gimdyt :D Nes draugė buvo daugelyje darbo pokalbių, tai pirmas klausimas buvo: ar planuojate turėtų vaikų. Kai atsakė taip, tai dažniausiai pasibaigdavo darbo pokalbis... :)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų