Apple ruošia paskutinį, OS X Mavericks atnaujinimą

Tema: macOS

Apple, savo 10 mėnesių senumo, Mac kompiuteriams skirtai operacinei sistemai OS X Mavericks ruošia paskutinį, su saugumu nesusijusį atnaujinimą.

Antradienį Apple išleido naują OS X Mavericks 10.9.5 beta versiją turinčia identifikacijos numerį 13F18. Nors Apple nesakė, ji niekada to nedaro, kada ši versija taps prieinama visiems OS X Mavericks vartotojams, beveik aišku, kad tai bus paskutinis OS X Mavericks operacinei sistemai skirtas atnaujinimas, kuriame bus patobulintas operacinės sistemos darbo patikimumas, našumas ar įdiegti esamų galimybių patobulinimai.

Abi ankstesnės OS X versijos (OS X Lion ir OS X Mountain Lion) pasiekė x.x.5 versijas ir daugiau nebuvo atnaujinamos. Jei Apple nenuspręs radikaliai pakeisti savo įpročių, visiems prieinamuose Apple serveriuose atsiradusi OS X Mavericks 10.9.5 versija bus paskutinė ir atnaujinama tik išaiškėjus didelėms saugimo spragoms apie kurias kompaniją informuos kibernetinės erdvės saugumu besirūpinančios kompanijos arba kurias aptiks pačios Apple saugumo komanda.

Pernai, Apple OS X Mountain Lion (10.8) paskutinį kartą su saugumu nesusijusį atnaujinimą (10.8.5) paskelbė 2013 metų rugsėjo 12 dieną (vėliau, 2014 metų vasario 26 dieną buvo išleisti OS X Lion ir OS X Mountain Lion saugumo atnaujinimai).

Stebint Apple atnaujinimų kalendorių, panašu, kad OS X Mavericks 10.9.4, išleistos birželio 30 dieną, atnaujinimo nesulaukime anksčiau nei 2014 metų rugsėjį.

Kitas svarbus su paskutiniu OS X Mavericks 10.9.5 išleidimu susijęs faktas yra tas, kad tą diena kada jis bus išleistas taps diena kai 2011 metų Mac kompiuteriams skirta OS X Lion (10.7) nustos galimybės gauti bet kokius, net saugumo atnaujinimus.

Pernai metais paskutinį OS X Snow Leopard (10.6) saugumo atnaujinimą Apple paskelbė tą pačią dieną kai išleido paskutinį su saugumu nesusijusį OS X Mountain Lion atnaujinimą 10.8.5. 2013 metų rugsėjo 12 Apple taip pat išleido ir paskutinę Safari 5 versiją (ši versija gali veikti OS X Snow Leopard).

Kadangi dabar Apple palaiko (išleidžia su saugimu susijusius atnaujinimus) tik „N“, „N–1“ ir „N–2“ versijoms, kur „N“ yra dabartinė naujausia OS X versija, Yosemite debiutas OS X Lion pavers „N–3“, o tai reiškia Apple nepalaikoma operacine sistema.

Tiesa, nėra jokios garantijos, kad Apple būtinai taip elgsis. Pernai metais savo palaikomų OS X versijų sąrašą Apple papildė „N–2“ kartos operacinėmis sistemomis, o šiais gali papildyti ir „N–3“ kas reikštų, kad OS X Lion vartotojai galėtų tikėtis jų naudojamos sistemos saugumo spragas ištaisančių atnaujinimų.

Priešingai nei Microsoft ar kiti pagrindinių operacinių sistemų gamintojai, Apple neskelbia savo palaikymo taisyklių, o palieka vartotojus spėlioti kiek ilgai jų pamėgta OS X versija bus palaikoma. Jei Apple paskelbusi OS X Yosemite, praėjus trims metams liūtą paliks vienišą klaidžioti po savaną, jos OS X palaikymo laikas bus tik trečdalis to ką žada savo vartotojams Microsoft (tiesa yra ženklų, kad Microsoft taip pat ketina pakeisti savo taisykles, bent jau paprastiems vartotojams).

Atsisakyti senesnės OS palaikymo yra rizikingas žingsnis, tačiau Apple, greičiausiai, jį žengs nė nemirktelėjusi akimi, nes liepos mėnesio duomenimis OS X Lion sudarė vos 10% visų OS X vartotojų, o iki rugsėjo pabaigos šis skaičius sumažės iki 8% (jei mažės tokiais pačiais tempais kaip per paskutinį pusmetį). OS X Snow Leopard vartotojų skaičius buvo dvigubai didesnis kai Apple nutraukė jos palaikymą.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų