Rusai sukūrė planšetinį kompiuterį

RiaNovosti praneša, kad Rusijos Centrinis mokslinių tyrimų institutas sukūrė planšetinį kompiuterį veikiantį rusų sukurtos, „saugios“ РоМОС (rus. Российская мобильная операционная система / Rusijos mobili operacinė sistema) pagrindu.

РоМОС buvo kuriama nuo 2012 metų. Instituto direktorius Dmitrijus Petrovas teigia, kad „šios OS skirtumas lyginant ją su kitomis egzistuojančiomis operacinėmis sistemomis yra tas, kad joje nėra vakarietiškų priedų. Tai reiškia, kad sistema apsaugota nuo vartotojo asmeninių duomenų nutekėjimo“. Be to, teigiama, kad sistema apsaugota nuo šnipinėjimo aplikacijų (kokių būtent nenurodoma).

rusų planšetinis kompiuteris veikiantis РоМОС operacinės sistemos pagrindu
Nuotrauka: РИА Новости

Institutas jau išleido pirmą РоМОС pagrindu veikiantį planšetinį kompiuterį. Petrovas teigia, kad jis kiek storesnis už iPad, tačiau savo charakteristikomis nenusileidžia „užsienio“ analogams. Šis rusų planšetinis kompiuteris turi ir „išmanų mygtuką“, kuris atjungia visus - duomenis perduoti galinčius įrenginio mazgus: GPS, 3G, kamerą, mikrofoną, garsiakalbį. Šis planšetinis kompiuteris gali pusę valandos veikti po vandeniu panardintas iki vieno metro gylyje, atlaiko kritimus iš dviejų metrų aukščio bei gali veikti aplinkoje iki +55˚C.

Diegti aplikacijas į šį įrenginį bus galia tik per „apsaugotą“ specialią parduotuvę.

Tai kad rusai gali pagaminti tai kas gali pusvalandį veikti metro gylio baloje (nors neaišku kam to reikia) ar nesudūžti išmetus įrenginį iš 2m aukščio (nors jis greičiausiai iš pusės metro aukščio nukritęs ant kojos ją sulaužytų), nekelia abejonių. Tačiau žiūrint į Ria Novosti paskelbtą nuotrauką nesunku pastebėti, kad šiame įrenginyje įdiegta OS įtartinai panaši į Android, ir reikia paminėti, gerokai senstelėjusią ir nuo begalybės saugumo spragų kenčiančią šios Google OS versiją.

Nenustebčiau, jei šnipinėjimui skirta įranga, šiame planšetiniame kompiuteryje būtų diegiama jau gamyklose, stacionariai įlituojant tam tikslui skirtus elektronikos mazgus.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. tikrai kad propoganda kažkokia čia, o ne gaminys...

  2. BAis abejotina. Skamba viskas grąžiai, bet nuo seno Rusijoje ekzistuoja posakis - į kosmosą skraidom, o skalbimo mašinos pagaminti nesugebam.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų