Kaip sukurti OS X „Recovery“ diską USB laikmenoje

Pradedant nuo OS X 10.7 Lion Apple Mac kompiuteriams skirtas operacines sistemas papildė nauja galimybe - „Recovery“ (atstatymas) leidžiančia atstatyti sistemą jei kažkas nutiko ir negalite įkrauti sistemos įprastu būdu.

OS X „Recovery“ funkcija Mac kompiuterių vartotojams suteikia galimybę iš naujo įdiegti OS X be CD/DVD pagalbos bei atlikti tam tikrus testavimo ir sistemos atstatymo darbus.

Egzistuoja keli būdai kaip įdiegti OS X į Mac kompiuterius neturinčius CD/DVD leistuvų, o naujausių kelių OS X atveju ir jie nelabai ką padėtų, nes Apple neplatina savo Mac kompiuteriams skirtų operacinės sistemos įdiegimo paketų CD/DVD laikmenose. Tačiau gali pasitaikyti situacijų, kai šie būdai nebus patys parankiausi ar net galimi ir todėl turėti „flash’iuką“ su įkraunamu OS X versijos atstatymo skirsniu jame - gali būti naudinga.

Aprašyti šią galimybę mane paskatino vieno Mac Arena skaitytojo laiškas, kuris nebuvo tiesiogiai susijęs su šia tema, bet jame buvo minimas ir disko keitimas Mac kompiuteryje.

Turėti išorinę USB laikmeną (diską ar „flash’iuką“) naudinga ir tais atvejais jei ir turite visų duomenų kopijas kituose diskuose. Tarkim nutarėte savo Mac kietąjį diską pakeisti į SSD, nusipirkote, įstatėte ir… jis tuščias, kokiu būdu jame įdiegti OS X. Ši galimybė gali būti ypač aktuali Mac kompiuterių savininkams, kurie juos įsigijo iki pasirodant OS X Lion, tačiau naudoja Lion ar naujesnes OS X versijas.

Jei Mac kompiuteris įsigytas su OS X Lion ar naujesne OS X versija yra didelė tikimybė, kad jame jau yra „Internet recovery“ galimybė ir įdiegti OS X naujame diske galima tiesiog per internetą, bet jei kompiuteris kiek senesnis to padaryti nepavyks.

Kaip susikurti „Recovery“ skirsnį išoriniame USB diske

1-as būdas: oficialus

Apple, pristatydama OS X Mavericks, pristatė ir specialią taikomąją aplikaciją - „Recovery Disk Assistant“, skirtą atstatymo (recovery) skirsnių sukūrimui išorinėse laikmenose. Ši aplikacija tinka visų OS X versijų, kurios platinamos per App Store (Lion, Mountain Lion ir Mavericks) „Recovery“ skirsnių kūrimui.

Šio metodo naudojimas paprastas:

Po kurio laiko, toje laikmenoje, turėsite sistemos atstatymo skirsnį iš kurios galėsite įkrauti kompiuterį (Įstatę laikmeną, perkrovę kompiuterį ir vos jam įsijungus nuspaudę ir laikydami nuspaustą Alt ⌥ klavišą ir vėliau tą laikmeną pasirinkę iš pasiūlytų diskų sąrašo).

Atsisiųsti „Recovery Disk Assistant“ galite iš Apple svetainės: support.apple.com/kb/HT4848

2-as būdas: alternatyvus

Alternatyvus būdas tam pačiam tikslui pasiekti yra aplikacija „Disk Maker X“. Anksčiau ši aplikacija vadinosi „Lion Disk Maker“, nes buvo sukurta OS X Lion, bet vėliau pavadinimas buvo pakeistas nes ji veikia ir su naujesnėmis OS X versijomis.

Ši aplikacija tai Apple Script’ų rinkinys, kurių pagalba taip pat bus sukuriama disko iš kurio bus galima atsatyti sistemą kopija. Iki Apple sukuriant savo, tam tikslui skirtą, aplikaciją ši aplikacija buvo patogiausias būdas tai padaryti.

„Disk Maker X“ veikia labai panašiu principu kaip ir Apple „Recovery Disk Assistant“: atsisiųskite aplikaciją, ją atidarykite ir vykdykite ekrane rašomus nurodymus.

Turėkite omenyje, kad įdiegti senesnės OS X versijos nei ta su kuria jūsų Mac'as buvo parduotas į kompiuterį negalėsite.

Taip pat skaitykite: • Atsarginių duomenų kopijų (backup) kūrimas ir saugojimas
Kaip sukurti OS X Mavericks įdiegimo diską
Particijos Apple fusion diske
Kuriame atsarginę paleidžiamojo (bootable) disko kopiją
Instaliacinis OS X diskas
Klonavimas kaip duomenų saugojimo (backup) strategija
Ar reikia defragmentuoti Mac kompiuterių diskus?
Nepasikrauna Mac (pilkas ekranas)
Faktai ir mitai apie tai kas gali pagreitinti Mac kompiuterius

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų