Rusijoje suimti išpirkos iš iOS įrenginių savininkų reikalavę programišiai

Temos: iOS, Saugumas
Kodas programišiai hakingas

Rusijos teisėsauga praneša, kad suėmė du programišius, kurie iš iOS savininkų reikalavo išpirkos.

Du, 17-os ir 23-metų, pietiniame Maskvos administraciniame rajone gyvenančius programišius, vienas kurių jau buvo anksčiau teistas suėmė Rusijos teisėsaugos pareigūnai.

Savo piktiems kėslams vykdyti programišiai naudojo du scenarijus: pirmame scenarijuje programišiai pasitelkė įvairius socialinės inžinerijos metodus bei buvo sukūrę kelias svetaines, kuriose apgaulės būdu gaudavo informaciją apie iPhone vartotojų Apple ID bei elektroninio pašto paskyras. naudodami antrąjį scenarijų programišiai susiedavo svetimą įrenginį su iš anksto paruošta paskyra ir skirtinguose interneto svetainėse paskelbdavo, kad išnuomojamas Apple ID naudojant kurį yra įsigyta nemažai turinio (aplikacijų, muzikos, video ir t.t.).

Rusijos vidaus ministerijos svetainėje rašoma, kad „K“ skyriaus pareigūnams prireikė vos mėnesio, kad išaiškinti ir sučiupti nusikalstamą veiklą vykdančius programišius. Suimant šią nusikalstamą veiką vykdžiusius asmenis, jų butuose buvo atliktos kratos, kurių metu buvo konfiskuoti kompiuteriai, mobilūs telefonai, SIM kortelės bei su kompiuterinių sistemų „hacking’u“ susijusi literatūra. Nusikaltėliams neva vadovavo kažkoks 19-metis Ivan’as, kuris ėjo iš proto dėl kompiuterių „kacking’o“ ir niekada nebuvo dirbęs bei ieškojo lengvo uždarbio.

Suimti nusikaltėliai dabar duoda parodymus, o nukentėję asmenys vėl gali naudotis savo įrenginiais.

Praeitą mėnesį pradėjo sklisti informacija, kad Australijos Apple įrenginių vartotojai pradėjo gauti žinutes reikalaujančias sumokėti 50–100 JAV$ už jų Apple ID atrakinimą. Panašias žinutes gavo ir kai kurie Rusijos gyventojai, o neseniai pasirodė informacija apie tokias žinutes gavusius ir Ukrainos piliečius. „Sydney Morning Herald“ rašo, kad šie nusikaltimai Australijoje galėjo būti atlikti ir kitų asmenų, kopijuojančių suimtų rusų nusikalstamos veiklos modelį (kai kurie Australijos iOS įrenginių vartotojai gavo žinutes, kurių tekstas buvo „Device hacked by Oleg Pliss. For unlock device“ ir mygtukas OK, kurį paspaudus būdavo reikalaujama sumokėti. Rašybos klaidos bei kiti žinutėje esantys požymiai leidžia manyti, kad jos nebuvo rašytos anglakalbio ir šaknys gali vesti į Rusiją).

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų