Kaip migruoti iš Aperture į Adobe Lightroom

Migravimo iš Apple Aperture į Adobe Lightroom procesas nėra sudėtingas, tačiau reikalauja pasiruošimo ir proceso eigos apmąstymo.

Jei nutarėte nelaukti kol Apple išleis savo Photos aplikaciją ir norėtumėte vieną iš Apple Aperture alternatyvų - Adobe Lightroom išbandyti jau dabar, tai padaryti nėra sudėtinga. Aš rekomenduočiau tai padaryti net ir tokiu atveju jei manote, kad naujoji sekančiais metais pasirodysianti Apple Photos, gali pakeisti jau paskutines dieneles skaičiuojančią Aperture.

Išbandę Adobe Lightroom dabar - galėsite pasirodžius Photos aplikacijai realiau palyginti jų galimybes bei pasirinkti jums labiau tinkančią remdamiesi savo asmenine patirtimi, o ne kieno nors nuomone.

Šiuo metu Apple ir Adobe inžinieriai kartu dirba kurdami Aperture → Lightroom duomenų migracijos sprendimą. Nors pats migracijos procesas nėra sudėtingas, tačiau, priklausomai nuo to, kaip išsaugojate Aperture padarytas nuotraukų korekcijas (ar įrašote vizualius pakeitimus į originalius failus, ar ne) - Aperture padaryti nuotraukų pakeitimai gali matytis arba nesimatyti failus importavus į Adobe Lightroom katalogus.

Jei neturite Adobe Lightroom

Adobe suteikia galimybę Lightroom aplikaciją 30-ties dienų laikotarpyje išbandyti nemokamai. Apsilankykite Adobe Lightroom puslapyje ir paspauskite ant „Atsisiųsti bandomąją versiją“. Prisijunkite su savo Adobe ID, o jei tokio neturite - paspaudę ant „Sign up for an Adobe ID“ jį susikursite (tai nieko nekainuoja).

Užsiregistravus (jei neturėjote Apple ID) ir paspaudus ant „Atsisiųsti bandomąją versiją“ - į kompiuterį bus atsiųsta „CreativeCloudInstaller“ aplikaciją, kurią įdiegę, galėsite įdiegti ir Lightroom, bei kitas Adobe CC (Creative Cloud) aplikacijas ir jas 30 dienų bandyti.

Prieš pradedant migraciją

Kaip ir prieš darant kiekvieną rimtesnį sistemos pakeitimą vertėtų padaryti atsargines duomenų kopijas, šiuo atveju Aperture bibliotekų ir nuotraukų failų. Jei turite pasidarę dabar esančių .aplibrary ir nuotraukų failų kopijas - to daryti nebūtina. Bet kuriuo atveju daryti tai ar ne - jūsų reikalas.

Taip pat turėkite omenyje, kad naudojant kai kuriuos žemiau aprašomi Aperture → Lightroom migravimo būdus, kompiuteryje kurį laką bus dvi nuotraukų kopijos ir todėl kaip tai daryti: iš karto visas nuotraukas ar palaipsniui gali priklausyti ir nuo laisvos vietos kiekio kompiuterio diske.

Prieš pradedant failų migraciją reikia turėti omenyje, kad Adobe Lightroom atpažįsta tik normalią aplankų ir failų struktūrą ir todėl jei Aperture aplikacijoje naudojate „Managed“ bibliotekų tipą (kai nuotraukos laikomos Aperture bibliotekoje, o ne ten kur jas padedate jūs), tek jas iš ten iškrapštyti. Nenaudoju nei pats, nei kam nors esu rekomendavęs naudoti „Managed“ Aperture bibliotekas, dėl to, kad šis variantas nėra lankstus, patogus, saugus ir universalus, ką dabartinė situacija ir rodo.

Pasiruošimas migracijai: Aperture

Kaip jau minėjau, Adobe Lightroom atpažįsta tik normalią aplankų ir failų struktūrą ir todėl jei naudojate „Managed“ Aperture bibliotekų tipą - Aperture sukelia nuotraukų failus į savo biblioteką ir ten juos struktūrizuoja bei saugo tik jai vienai suprantamu būdu.

Jei naudojate „Managed“ Aperture bibliotekų tipą

Šį žingsnį Aperture vartotojai pasirinkę „Referenced“ Aperture bibliotekų tipą, gali praleisti.

Jei pradėdami naudoti Aperture nusprendėte nesukti sau galvos kur ir kokiu būdu nuotraukos jūsų kompiuteryje yra saugomos - dabar teks apie tai pagalvoti.

Kaip organizuoti nuotraukų failus kompiuteryje

Priklausomai nuo to kiek pas jus nuotraukų ir kaip jas norite suskirstyti - reikia, prieš pradedant eksportavimą sumąstyti nuotraukų katalogavimo struktūrą, įprastoje failų sistemoms aplankų, aplinkoje.

Kadangi aš fotografuoju ne tik šeimos narius tai susikūriau sau (man patogią) fotografijų organizavimo sistemą:

  • Pictures aplanke esu sukūręs kelis aplankus: „Šeima“, „Kūryba“, „Užsakomieji darbai“…
  • Aplankuose „Kūryba“, „Užsakomieji darbai“ kiekviena fotosesija talpinama atskirame aplanke, kurio pavadinimas yra fotosesijos data ir trumpas aprašymas, pvz.: 2014–06–05 Mados fotografija (piešiniai ant kūno) .
  • Kiekviename individualios fotosesijos aplanke yra aplankas „Originalai“, kuriame saugomi originalūs fotosesijos (dažniausiai RAW) failai. Šalia šio aplanko dažnai byra aplankas TIFF (kuriame saugomos redaguotos ir eksportuotos fotografijos .tiff formatu). Kartais yra ir daugiau aplankų, tokių kaip PSD ar Contact Sheet.
  • Šeimos nuotraukų kataloge nuotraukos saugomos suskirstant jas į metus ir tada jau aplankai su data ir trumpu aprašymų ir jau kiekviename jų panaši, kaip aukščiau aprašyta aplankų struktūra.

Disciplina organizuojant failus ir aplankus kompiuteryje (taip pat kaip ir disciplina fotografuojant ar apskritai gyvenime), gerokai palengvina gyvenimą.

Bet kuriuo atveju aukščiau aprašiau tai kaip nuotraukų failus organizuoju aš, jūs galite susigalvoti kitokią - jums patogesnę sistemą.

Failų eksportavimas iš „Managed“ Aperture bibliotekos

  • Atidarę Aperture biblioteką iš meniu pasirinkite File > Relocate Originals (ankstesnėse Aperture versijose „Originals“ buvo vadinami „Masters“.
  • Nurodykite Picutres ar kitą nuotraukų saugojimui jums priimtiną aplanką kompiuteryje.
  • Jei norite, kad Aperture naudota projektų struktūra būtų panaudota ir išsaugant failus už bibliotekos ribų nurodykite kaip Aperture turi tai organuzuoti. Aperture: Relocate Originals
  • Spauskite „Relocate Masters“ (Originals).

Dabar, kai Aperture baigs failų eksportavimą galima pradėti šių failų importavimą į Adobe Lightroom.

Aperture aplikacijoje padarytų nuotraukų pakeitimai

Pakeitimai, kuriuos padarėte redaguodami nuotraukas Aperture aplikacijoje (pašviesinimai, patamsinimai, nereikalingų elementų iš nuotraukos panaikinimai, spalvų pakeitimai ir t.t.) neeksportuojami į Lightroom ir atvirkščiai - Aperture nesupranta pakeitimų nuotraukų failuose padarytų naudojant Lightroom aplikaciją. Per daug skirtingi slankikliai… Manau, būtent su šia galimybe: eksportuoti ir Lightroom aplikacijoje padarytus pakeitimus nuotraukose Apple ir Adobe inžinieriai ir triūsia.

Jei norite pasilikti galimybę nuotraukas išeksportuoti ar atspausdinti tokias, kokios jos yra matomos turite du būdus:

  1. išsaugoti Aperture bibliotekas, kuriose visi šie pakeitimai yra užfiksuoti ir kai reikalingas redaguotas paveiksliukas naudoti Aperture;
  2. Eksportuoti redaguotus failus iš Aperture TIFF ar JPEG formatu (geriau rinktis TIFF 16bit - šie failai bus didesni, bet juose bus išsaugota daugiau fotografinių duomenų);

Aperture raktažodžiai ir kiti meta-duomenys

Nors Lightroom nesupranta Aperture padarytų pakeitimų nuotraukų vaizde - raktažodžius ir kitus meta-duomenis Lightroom supranta. Taip yra ne todėl, kad Lightroom kokia nors „sumanesnė“, to priežastis yra paprasta - meta duomenų saugojimas yra industrinis IPTC standartas. Tiesa, 100% meta-informacijos bus suprasta: (pvz. spalinių etikečių, nestandartinių laukų ir t.t.) Lightroom nesupras, bet likusi pagrindinę informaciją saugantys laukai bus sėkmingai atvaizduoti ir Adobe Lightroom aplikacijoje.

Alternatyvūs meta-duomenų eksportavimo būdai

Yra du būdai eksportuoti meta duomenis iš Aperture ir turėtumėte, prieš pradėdami eksportą, pamąstyti kuris jų jums labiausiai tinka.

1-as būdas: išsaugant meta-duomenis originaliuose nuotraukų failuose

Tiesiausias būdas išsaugoti meta duomenis yra įrašant juos tiesiai į failus. Turėkite omenyje, kad šis būdas tinka tik Aperture 3, ankstesnių versijų (o ir Aperture 3 vartotojams rekomenduočiau pagalvoti apie 2-ą būdą, aprašytą žemiau).

Tai padaryti galite:

Write IPTC to Originals…
- pažymėkite failus Aperture 3 ir iš meniu pasirinkite Metadata > Write IPTC to Originals… (ankstesnėse versijose „… to Masters“) ir spauskite „Write“.

Panašu, kad šis būdas į failus, net jei jie yra ir RAW tipo failai, surašo visus meta-duomenis išskyrus GPS, nes GPS duomenys, techniškai, nėra IPTC duomenys ir todėl, naudodami šį būdą, prarasite duomenis, kuriuos įvedėte naudodami Aperture „Places“ funkciją.

Prieš pasirinkdami šį būdą turėtumėte savęs paklausti: ar tai gera mintis įrašyti visus, tame tarpe ir jūsų modifikuotus meta-duomenis, į originalius failus. Tiesa pasakius, pačioje Aperture gyvavimo pradžioje Apple sakėsi niekada nemodifikuojanti RAW failų duomenų.

Kita vertus, jei turite atsargines nuotraukų kopijas - galite pabandyti šį būdą (kol šios nuotraukos neperrašys atsarginių jų kopijų failų - esate saugūs).

2-as būdas išsaugant meta-duomenis atskiruose IPTC XMP failuose

Šis būdas tinka tiek Aperture 2, tiek ir Aperture 3 vartotojų. Tai saugesnis būdas ir jį naudoti aš rekomenduočiau, tačiau šis būdas reikalauja daug daugiau disko vietos, nes jis sukuria jūsų failų kopijas diske. Užtat pasirinkus šį būdą neprasite GPS duomenų.

  • pažymėkite failus ar projektus ir iš meniu File > Export > Originals (Masters)
  • atsidariusiame lange nurodykite kur failus norite išsaugoti - kur nors kitoje vietoje nei yra išsaugoti originalai (failų saugojimo struktūros geriau nekeisti, jei manote, kad gali prisireikti atidaryti Aperture ir išeksportuoti kokį redaguotą failą).
  • Skiltyje „Metadata“ nurodykite Create IPTC XMP Sidecar Files. Šis nustatymas nurodys Aperture kiekvienam failui tame pačiame aplanke kur ir nuotraukos failas sukurti nedidelius, atskirus IPTC XMP failus, kurių pavadinimas yra toks pats kaip ir nuotraukos failo. Tokiu būdu Lightroom iš šio failo gautų visus nuotraukos meta-duomenis nurodytus Aperture aplikacijoje, tame tarpe ir GPS.

Kadangi Lightroom neturi veidų atpažinimo nuotraukose funkcijos - visi vardai, kuriuos nuotraukoms priskyrėte Aperture XMP faile bus įrašyti į raktažodžių (keywords) skirsnį (bent tokia paguoda).

Kaip elgtis su sudubliuotais failais

Naudojant 2-ą būdą kompiuteryje turite nuotraukas aplankuose iš kurių skaito Aperture („Referenced“ tipo bibliotekos) ir tuos, kuriuos iš Aperture išeksportavote kartu su IPTC XMP failais.

Šioje situacijoje aš rekomenduočiau imtis šių veiksmų:

  • ištuštinkite Mac’o šiukšliadėžę.
  • uždarykite Aperture aplikaciją.
  • pertempkite originalius aplankus - tuos, kurie jau išeksportuoti į Mac šiukšliadėžę (ištrinkite), tai ypač svarbu jei eksportuojate ne visus aplankus iš karto, o dalimis. Šiukšliadėžės neištuštinkite
  • perkelkite (move) išeksportuotus failų aplankus su failais į tą pačią vietą, kurioje buvo (dabar šiukšliadėžėje esantys) aplankai/failai. Įsitikinti ar tai tiktai tie - išeksportuoti failai galite pažiūrėję ar šalia jūsų originalių nuotraukų failų, tuose pačiuose aplankuose, yra .xmp failai.
  • Atidarykite Aperture aplikaciją ir pažiūrėkite ar tos nuotraukos vietoje. Paspaudę ant vienos iš jų dešinį pelės klavišą, iš atsiradusio meniu pasirinkite „Show in Finder“ ir patikrinkite ar tai tikrai ta vieta - turi būti senoji nuotraukų vieta.

Jei kažkas ne taip: Aperture nemato failų ar pametė nuorodas į juos pasiaiškinkite ką ne taip padarėte: greičiausiai būsite arba eksportuodami pakeitę failų vardus, struktūrą arba padėję aplankus ne į tą vietą, kur buvo ankstesni aplankai su failais (tie kur dabar šiukšliadėžėje). Jei nesiseka rasti priežasties - atstatyti status quo galite: Uždarydami Aperture, perkeldami (move) išeksportuotų failų aplankus kur nors į kitą vietą kompiuteryje ir atidarę Mac šiukšliadėžę, pažymėję joje failus kuriuos norite atstatyti ir paspaudę dešinį pelės klavišą ant jų, atsiradusiame meniu pasirinkę „Put back“.

Jei viskas pasikeitė tvarkingai, Aperture aplikacijoje matote padarytus nuotraukų pakeitimus - viena, ilgoji darbo dalis baigta ir galite pereiti prie paskutinio, nuotraukų migravimo etapo.

Importavimas į Lightroom

Jei su eksportavimo failų iš Aperture užduotimi susitvarkėte - dabar beliko tik failus suimportuoti į Adobe Lightroom.

Jei norite, kad jūsų nuotraukų failai liktų savo vietose (rekomenduojamas būdas) įsitikinkite, kad Lightroom importavimo lango viršuje yra pažymėtas „Add“. Pasirinkus Add failai nebus perkelti (Move) ar nukopijuoti (Copy) ar paversti DNG failais ir nukopijuoti (Copy as DNG) į Lightroom biblioteką ir jei Aperture naudojote „Referenced“ library metodą - tada prireikus, atsidarę Aperture galėsite naudotis tais pačiais failais, kuriuos naudoja ir Lightroom. Adobe Lightroom aplikacijos nuotraukų failų importavimo, nekeičiant originalių failų vietos diske, langas

Jei kam kyla klausimas kodėl nerekomenduoju naudoti Aperture atveju „managed“ bibliotekų tipo, tai šių bibliotekų tipų naudojimo atvejais: - nuotraukų failai saugomi Aperture bibliotekose sugrupuoti žmogui nesuvokiamu būdu ir rasti reikiamą failą naudojant kitą aplikaciją yra „misija neįmanoma“ - sugedus bibliotekos failui rizikuojate prarasti visas jame esančias nuotraukas - ne visos atsarginių duomenų kopijų darymo (backup) aplikacijos supranta šių aplikacijų bibliotekų failus ir vietoje to, kad išsaugotų tik pakeitimus - dažnai, kaskart išsaugo visą biblioteką (su visais jūsų 35 metus darytų nuotraukų failais) - ištrynus vienintelį bibliotekos failą - vienu mostu ištrinsite visas jame esančias nuotraukas - tampate priklausomi nuo tam tikros aplikacijos galimybių ir prarandate lankstumą naudoti įrankius/aplikacijas/priemones, kurių jums reikia konkrečiu metu ir esate prisirišę prie konkrečios aplikacijos galimybių.

Jei Aperture aplikacijoje naudojote „Referenced“ bibliotekas ir pasirinkote vieną iš aukščiau aprašytų duomenų eksportavimo (jei eksportavote) būdų - dabar galite failus redaguoti tiek Aperture, tiek ir Adobe Lightroom pagalba.

Jei dar nenusprendėte ar prenumeruoti ar įsigyti Adobe Lightroom ir įdiegėte bandomąją aplikacijos versiją - ilgai gumos netraukite, nes savo eksperimentams turite tik 30 dienų.

Adobe „Creative Cloud“ fotografija paketas platinamas prenumeratos principu ir dabar kainuoja 12,29€/mėn. (kaina su 23% PVM)[1]. Naudojantys šią prenumeratą gali naudotis Photoshop CC ir Lightroom (kompiuteriams, mobiliems įrenginiams ir web’ui) aplikacijomis. Prenumeratą galima sumokėti iš karto už metus ir mokėti kas mėnesį (kasmėnesinio mokėjimo atveju būtinas įsipareigojimas prenumeratą tęsti bent 1 metus).

Jei norite naudotis visomis Adobe CC aplikacijomis ir privalumais bei turėti 20GB disko vietos Adobe debesyse - dabar speciali, vieno mėnesio kaina 36,89€/mėn. (įprasta kaina 61,49€/mėn.)


  1. 23% PVM, nes Adobe aplikacijos Europos sąjungoje platinamos iš Airijos ir todėl joms pritaikomas Airijos PVM.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 23 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Kaip suprantu pagal patarimus, apsimoka jau dabar migruoti? Aš vis dar galvojau, gal pagyventi su Aperture..
    Man labai nepatinka, tie mėnesiniai mokesčiai. ar galima tiesiog normalią versiją Lightroom nusipirkti be visų tu mokesčių kas mėnesį?

    Taip pat nelabai supratau, kaip padaryti, kad ir visi tie RAW nuotraukų pakeitimai Aperture, matytusi ir Lightroom? Ar tiesiog nesimatys ir būtinai jau JPG turi būti?

    • Aš tai siūlyčiau palaukti ir pažiūrėti,ką pasiūlys naujoji Photos aplikacija.Galbūt pakaks jos galimybių.O tuo tarpu išbandyti alternatyvas ir pagal poreikius pasirinkti sau tinkamą.
      Lightroomas failų organizavimui visiškas nesusipratimas. Anksčiau galvojau,kad jo Develop modulis bei Raw konvertavimas nuostabūs,kol nepabandžiau Capture One 7. Į vienus vartus Lightroomo nenaudai...

    • Manau, kad migruoti dar nereikia, bet pasibandyti migraciją, kad ir ant kelių aplankų - verta. Pabandžius pačiam bus paprasčiau apsispręsti kai atsiras Photos.
      Kita alternatyva Aperture aplikacijai be Lightroom yra Capture One, kaip ir minėjo Mantas. Jos vartotojo sąsaja labai artima tai prie, kurios pripratome Aperture. Vienas didesnių Capture One minusų - labai ilgai trunka redaguotų nuotraukų eksportavimas (lyginant su Aperture ar Lightroom).
      Galima ir įsigyti Lightroom (nuorodos yra trečiame straipsnio paragrafe nuo apačios). Pirkdamas Lightroom sumoki 129,15€ ir turi mokėti už tolimesnius versijų atnaujinimus
      Prenumeruodamas „Creative Cloud Photography“ per metus sumoki beveik 150€, bet visada turi naujausias Lightroom ir Photoshop versijas. Aš bent jau dabar nepirkčiau Lightroom, palauk kol išeis Yosemite ir ar tik Adobe neišleis naujos versijos už kurią nusipirkus dabar platiną tektų mokėti papildomai (versijų atnaujinimų kaina yra apie 73€ kai naujinama, pvz.: iš 4.x į 5.x).
      Dėl pakeitimų migravimo, tai dabar Adobe ir Apple inžinieriai triūsia kurdami sprendimą - tai dar viena priežastis, jei pakeitimai nėra išsaugoti atskiruose failuose, palaukti jungtinio Apple/Adobe sprendimo.

      • Tada teks pakentėti, kol pasirodys Photos, gal iki tol atsiras ir Capture One 8. O dabar dirbti, kaip dirbau. Bet jei jau aiškiai geresni produktai dabar yra Capture One arba Lightroomas, nei Aperture, tai gal visgi verta dabar pereiti ant smūgio ir klientams geresni redaguoti rezultatai bus pateikti? O šiaip Photos aplikacija iš to ką pamačiau pristatyme, tai nelabai rimtai pasirodė. Photos pasirodys rudeni ir kartu su Yosemite? Plius integruotos programos su operacine niekada nebus profesionalams skirtos, kai specialiai darytos kaip - Aperture, Lightroom, Capture, NX ir kitos.

        • „Photos“ debiutas prognozuojamas sekančiais metais.

        • As ir nemanay kad ta Photos programa gales naudotis profesionalai, tai daugiau bus skirta megejams kas fotkina mobilkom. Jei tai butu ir pro fotografams skirta tai nebutu taip lengvai atidave adobei savo aperture vartotojus.

        • Na nezinau ko laukti, imi ir dirbi su nauja programa, pora savaiciu ir perpranti, dauguma funkciju ta pati daro.
          Na as isejau vien del to kad Aperture yra 5 metu senumo programa ir man jau tai moraliskai pasenusi programa.
          Keletas video pamokeliu, kad isivaizduoti kaip dirbama su LR, dauguma parodytu funkciju aperture nerasi arba jai yra tai ji silpnokai padaryta.
          https://www.youtube.com/channel/UCSDhmQkMx9J2x8hE5e0uGpA

          • Norint pradėti naudotis kita aplikacija, reikia rasti tą, kuri geriausiai tinka, o tam reikia jas išbandyti.
            Kiekviena jų turi savo privalumų ir trūkumų.
            Aperture ir Capture One Pro man patinka vartotojo sąsajos. Jos ergonomiškos ir patogios ir gerai apgalvotos.
            Dėl redagavimo galimybių - daugiausai jų turi Capture One Pro, tačiau lyginant su Aperture ir Lightroom ji veikia lėčiau.
            Lightroom minimalistinė aplinka, nepatogus failų katalogavimas ir mažokai su failų bibliotekos tvarkymu susijusių galimybių.
            Aperture ir Lightroom patogu dirbti kai naudojamos kitos - papildomos aplikacijos (pvz. Photoshop), tuo tarpu Capture One Pro reikia imtis papildomų veiksmų (kurti atskirą versiją ir ją tada atidaryti kitoje aplikacijoje).

            Manau, kad kiekvienas gali pasirinkti pagal savo darbo organizavimo įpročius ir neskubėčiau to daryti (pirkti dabar) kol nepasirodė Yosemite. Gali būti, kad ne visos aplikacijos šioje OS X versijoje veiks iš karto arba atsiras naujos jų versijos turinčios geresnių galimybių, nei kad siūlo konkurentai. Bet kuriuo atveju, jei tenkina Aperture - Apple žada išleisti atnaujinimą, kuris leistų Aperture veikti Yosemite aplinkoje todėl nereiki per daug jaudintis. Nebus atnaujinimų su funkcijų papildymu... bet jei tenkina tai kas yra dabar - galima nusiraminti iki 20015 metų rudens, kai atsiras nauja OS X versija, kurioje Aperture gal jau ir nebeveiks, o per 1,5 metų ir Lightroom su Capture One Pro gali gerokai pasikeisti, gali būti kad bus „išpardavimai“ suteikiantys progą jas įsigyti pigiau, bus proga realiai pačiupinėti Photos aplikaciją ir apskritai gal kas nors sukurs ką nors vertingesnio.

  2. Nu kaip ir yra paprasta versija, smulkiau paieškojus.
    Labai svarbus dalykas man, ar Lightroom'e yra Skin Brush'as, kaip ir Aperture? :)

  3. LR Move funkcija kiek man zinoma daro perkelima failu, bet ju nesaugo kazkokioj bibliotekoja kaip Aperture.
    Kitas svarbus parametras importuojant failus pasirinkti norima Build Previews, jei nenori kad perziurint faila iskart uzsikrautu reikia pasirinkti 1:1

  4. Lightroom apskritai esu bandęs gal prieš kelis metus ir tai Windows'inį. Appliško nesu bandęs :) Dabar galvoju kas geriau Lightroom ar Capture One Pro 7. Kažkaip su demo bandinėtis nelabai norisi, norisi nusipirkt tiesiog iš karto ir pradėti dirbti. Nes kitaip galva sususiks ir pradėsi kabinėti tiek prie vienos programos, tiek prie kitos. Su Aperture taip ir buvo, ant Apple iš karto pradėjau naudotis Aperture ir labai pripratau per ilgą laiką, labai patogi programa ir labai patinka..

    • Ilga laika ir as naudojau Aperture, bet po to kai apple nebeleido nauju versiju atsibodo laukti ir ziureti kaip konkurentai tobulina savo programas, perbegau i adobe, jau metus ja maigau ir nesigailiu kad palikau uzleista programeriu aperture. LR pasirinkau vien del to kad nemazai ivairiu pamokeliu ir kalnas presetu galima rasti.
      Jei moki rusu kalba cia amlab.me rasi viena is geriausiu video pamokeliu skirtu LR.

  5. Dar jeigu teisingai supratau, tai su Capture patiko tas, kad galima be Cloud visokių, tiesiog savo iPad per wireless prisijungti prie nuotraukų, tai ir gali toliau pratęsti redagavimą, jeigu nusibodo sedėti prie kompo :)

  6. Bet jeigu galima tik pažymeti su tom žvaigždutėm, tai jokios naudos realios..

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų