Savaitės naujienų apžvalga (2014/02/22-28)

Tema: Naujienos

Savaitės naujienų apžvalgoje skaitykite apie kasdien išsiunčiamas 40 milijardų iMessage žinučių, 15–20 milijonų FaceTime skambučių, iPhone 5s Touch ID klaidas, iPhone ir Android, Steve Jobs, iPhone ekrano prisilietimų žvalgymą bei kitas naujienas ir gandus, daugumai kurių nebuvo skirti atskiri straipsniai.

  • Apple Mac kompiuteriams užimant vis didesnę rinkos dalį, o Google ChromeOS tarnaujant kaip pigesnei PC alternatyvai, Microsoft deda visas pastangas išsilaikyti rinkoje. Bloomberg rašo, kad spaudžiama Apple ir Google, Microsoft planuoja sumažinti savo Windows 8.1 licencijų kainas. Tiesa, licencijų kainos bus mažinamos tik gamintojams ir tik kompiuteriuose pigesniuose nei 250$, taip Microsoft ruošiasi skatinti pigesnių kompiuterių gamybą. Brangesniuose kompiuteriuose gamintojai mokės tą pačią 50$ licencijos kainą, licencijos neatpigs ir perkant jas atskirai parduotuvėse.
  • Kristin Paget vizitinė kortelė kai ji dar dirbo Apple (prieš išeidama į Tesla)
    Kristin Paget vizitinė kortelė kai ji dar dirbo Apple (prieš išeidama į Tesla)
    Apie Apple SSL klaidą nemažai prirašyta straipsnių. Vienas stipresnių pasisakymų šiuo klausimu yra iš buvusios Apple saugumo inžinierės Kristin Paget lūpų , kuri savo asmeniniame bloge rašo: „Apple, prašau sutvarkykite savo š*dus. Jūs rimtai?!!! Ištaisėte 0day klaidą vienoje platformoje ir palikote kitoje. Nutrenkėte tą šlykščią 0day klaidą mums ant galvų ir išėjote namo savaitgaliui?“.
  • Technologijos braunasi į visas gyvenimo sritis, tame tarpe ir į madą. Olandų dizainerio Daan Roosegaarde „Intimacy 2.0“ suknelė 2012 metais sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio, nes šią suknelę dėvinčiajai susijaudinus - ji tampa permatoma.
  • EC-Council, JAV profesionalų organizacijos sertifikuojačios etiškuose įsilaužimuose svetainė savaitgalį pati buvo nulaužta jos tituliniame puslapyje patalpinant Edward Snowden’o paso kopijos nuotrauką. Labai galimas dalykas, kad programišiai iš kompanijos serverių pasisavino etiškų hakerių sertifikatus gavusių asmenų asmens dokumentų kopijas, kurių tarpe yra JAV kariuomenės, FTB, Jungtinių Tautų ir NSA agentų.
  • Apple padavė Kinijos patentų biurą ir Zhizhen Network Technology kompaniją į teismą dėl Siri patento.
  • Apie 68,5% išmaniųjų telefonų Europoje (iki 2014 sausio) buvo Android OS pagrindu veikiantys telefonai. Apple iOS Europoje turi 19% rinkos pyrago gabalo. Tarp populiariausių Android telefonų gamintojų pirmauja Samsung (39,5%), toliau seka Sony (9,4%) ir po jos LG (6,9%), naujas vardas Wiko (2%) ir Motorola (1,7%). Windows Phone Europoje buvo greičiausiai populiarėjanti mobiliems telefonams skirta operacinė sistema ir užėmė 10,1% rinkos dalies. SOASTA duomenimis, iOS daugiausiai rinkosi Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Ispanijoje ir Italijoje.
  • Pirmadienį, Steve Jobs gimtadienio proga Apple CEO Tim Cook Twitter socialiniame tinkle parašė kelias žinutes cituodamas garsius Steve Jobs pasakymus. Pirmadienį Steve Jobs būtų sukakę 59 metai.
  • Žurnalas „The Loop“ vieną savo numerių paskyrė Steve Jobs. Nemokamai atsisiųsti šį žurnalo numerį (jei nesate užsiprenumeravę ar anksčiau atsisiuntę šio žurnalo aplikacijos) galite iš iTunes Store
  • Kompiuterinio saugumo kompanija FireEye praneša aptikusi iOS saugumo spragą, kuri leidžia panaudojant tam tikras aplikacijas įrašyti vartotojo prisilietimų įrenginio ekrane informaciją. FireEye teigia, kad jiems pavyko „prastumti“ pro Apple aplikacijų patikrą aplikaciją, kuri įrodo šio jų atradimo teisingumą. FireEye teigia, kad ši spraga egzistuoja tiek iOS 7.0.4, 7.0.5, 7.0.6, tiek ir iOS 6.1.x.
  • Google paskelbė projektą „Tango“. Google, paskelbdama daugiau R&D prototipų nei ji sukuria gerų produktų, tampa panaši į Apple 90-tais metais. Net R&D komandų pavadinimai yra panašūs: Google pavadinta „Advanced Technology and Projects“, o Apple vadinosi „Advanced Technology Group“. Vienas pirmųjų dalykų, kurį padarė Steve Jobs atsisėdęs prie kompanijos vairo 1997 - išvaikė šią „Advanced Technology“ grupę.
  • Turintys JAV Apple ID ir norintys saugoti savo Disney kompanijos filmų biblioteką vienoje vietoje ar juos pirkti iš Apple net neatidarius iTunes Store - dabar gali tai daryti atsisiuntę Disney Movies Anywhere aplikaciją. Tiesa reikės susikurti it Disney paskyrą pirmojo aplikacijos paleidimo metu. Vartotojai, kurie atsisiuntė aplikaciją, susiejo savo iTunes paskyrą su Disney, galės nemokamai atsisiųsti The Incredibles.
  • Apple paskelbė dokumentą, kuriame aprašo eilę iOS programinės ir aparatinės dalies saugumo protokolų, tame tarpe ir kaip Touch ID dirba kartu su kitais įrenginio ir duomenų saugume dalyvaujančiais moduliais.
  • Po Apple OS X 10.9.2 atnaujinimo daugelis didelių Aperture bibliotekų savininkų pastebėjo, kad Aperture veikia greičiau ypač perslinkimai (scroll). Apple tarp atnaujinimų neminėjo Aperture, bet matyt, kažkokie bendri patobulinimai privertė ir Aperture „suktis“ sparčiau.
  • Apple pildo savo iTunes SXSW Festival dalyvių sąrašą. Nors koncertai ir jų tiesioginė transliacija vyks visiškai nepatogiu Lietuvai laiku (naktį arba labai anksti ryte), bet dėl visa pikta, jei kartais atsirastų dėl muzikos ar kokios nors koncertuojančios grupės iš proto einančių fanų - dabartinis patvirtintas koncertų dalyvių sąrašas yra jų koncertų laikas (Lietuvos laiku):
    Kovo 12
    05:00 - Coldplay
    03:00 - Imagine Dragons
    2:30 - London Grammar

    Kovo 13
    05:00 - Kendrick Lamar
    03:45 - ScHoolboy Q
    03:00 - Isaiah Rashad

    Kovo 14
    05:00 - Soundgarden
    03:45 - Band of Skulls
    03:00 - Capital Cities

    Kovo 15
    05:00 - Pitbull
    03:45 - ZEDD
    03:00 - G.R.L

    Kovo 16
    05:00 - Keith Urban
    03:45 - Willie Nelson
    03:00 - Mickey Guyton
  • Apple forume pradėjo atsirasti senesnių Mac kompiuterių modelių savininkų nusiskundimų dėl sutrikusios AirPlay mirroring paslaugos veikimo po to kai jie savo OS X Mavericks atnaujino į OS X 10.9.2. Vieni vartotojai negali pasirinkti šios paslaugos, kitiems per AirPlay perduodamas tik garsas, o vaizdas yra juodas.
  • Šiandien trumpam buvo atjungta Apple internetinė parduotuvė. Jai „sugrįžus“ joje atsirado naujas „Shop Accessories“ skyrius.
  • Google atnaujino Google Hangouts aplikaciją. Dabar tai universali aplikacija. Hangouts vartotojai, be kitų patobulinimų, dabar gali įrašyti ir siųsti iki 10 sekundžių ilgumo video žinutes.
  • Apple paskelbė naują dizaino informaciją padėsiančia programuotojams kuriant iOS ir OS X aplikacijas.
  • Apple Store pradėjo pardavinėti Apple TV karti siūlydama ir 25$ iTunes kortelę. Ar tai ženklas, kad pavasarį bus išleistas naujas Apple TV modelis? O gal taip Apple nori paminėti savo 2013 metų rezultatus: per 2013 metus Apple pardavė savo mažųjų Apple TV ir turinio (matyt filmų įsigytų per Apple TV) už vieną milijardą JAV$ ir, panašu, kad tai jau tampa sunku pavadinti Apple vadovų hobiu, nors bendrame 171 milijardo JAV $ pardavimų rezultate tai maža kruopelytė. Kalbant apie skaičius tai Apple šios dienos akcininkų susirinkime paminėjo kai kuriuos skaičius: kiekvieną dieną išsiunčiama 40 milijardų iMessage žinučių ir padaroma 15–20 milijonų FaceTime skambučių. Palyginimui, neseniai Facebook įsigytos WhatsApp vartotojai kasdien išsiunčia 50 milijardų žinučių per dieną. (Facebook gerokai permokėjo sumokėdama 55 žmonių kompanijai po 42 JAV$ už kiekvieną aplikacijos vartotoją).
  • Sakoma, kad Apple dirba stengdamasi ištaisyti kai kurių iPhone 5s savininkų praneštą problemą, kai praėjus keliams mėnesiams Touch ID nebenori atpažinti jų pirštų atspaudų. Nėra aišku ar šios problemos sprendimas kurio Apple ieško kartu su AuthenTec komanda bus išleistas atskirai ar kartu su kažkada pavasarį pasirodysiančiu iOS 7.1 atnaujinimu.

Mac Arena savaitės straipsniai (2014/02/22–28)

Apple
OS X / Mac / Aplikacijos
iOS / iPhone / iPad / iPod touch
Internetas
Google / Android
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų