Kodėl Apple pelė neturi mygtukų

Apple kompiuterinių pelių evoliucija

Buvęs Apple inžinierius Abraham Farag, dabar Sparkfactor Design savininkas, papasakojo istoriją apie tai, kad Apple Pro pelė neturi mygtukų grynai nesusipratimo tarp Steve Jobs ir dizainerių komandos dėka.

Frag į Apple atėjo dirbti 1999 metais ir jo užduotis buvo sukurti pakaitalą Apple „ledo ritulio“ ritulio formos pelei, kuri buvo kritikuojama kaip per maža, dažnai linkusi sukinėtis ir turinti per trumpą laidą.

Jo komanda sukūrė kelis galimus pelės pakaitalo prototipus, tačiau vienas modelis nebuvo pilnai užbaigtas.

„Mes sukūrėme 6 prototipus parodyti Steve“, - prisimena Arbraham’as. „Prototipai buvo pilnai paruošti, parinktos spalvos, jie turėjo visas linijas skirtas mygtukams ir kitoms dalims pažymėti.“ Paskutinę akimirką dizaino komanda nutarė sukurti pelės panašios į Topolino modelį, kuris buvo naudojamas prieš „ledo ritulio“ pelę, prototipą. Vienintelė problema buvo ta, kad jie nespėjo šio prototipo pilnai užbaigti ir nubrėžti linijas žyminčias, kur turėtų būti mygtukai.

Apple Pro Mouse

„Steve pažiūrėjo į potencialius kandidatus pakeisti kritikuojamai Apple pelei ir pirštu dūrė tiesiai į neužbaigtą prototipą.“ „Tai genealu“, - tarė Steve. „Mes nenorime kad būtų kokie nors mygtukai“.

Išgirdusi tokį nuosprendį, dizainerių komanda buvo priversta „išrasti“ pelę be mygtukų ir tokia pelė buvo išlesta 2000 metais bei pavadinta „Pro Mouse“ vardu. „Ši pelė buvo pirmoji pelė pasaulyje, kuri vietoje guminio rutulio jos apačioje naudojo šviesos diodus“, - sako Farag.

Kita istorija susijusi su Apple kompiuterinėmis pelėmis nutiko vėliau, kai komanda kūrė pelę turinčią keletą mygtukų ir demonstravo sukurtus prototipus dizaino komandos vadui Jony Ive. Steve Jobs nepatiko daugiamygtukinės pelės idėja ir jis nebuvo pakviestas į susitikimą. Farag prisimena:

„Steve nebuvo pakviestas į susitikimą“, - prisimena Farag. „Ne todėl, kad jam nebuvo galima - jis galėjo kompanijoje būti kur tik jis nori, tačiau todėl, kad tame susitikime buvo aptariami pelių prototipai, kurie dar nebuvo paruošti parodyti Steve.

Staiga taip nutiko, kad jis ėjo pro šalį iš kito susitikimo ir pamatęs prototipus ant stalo stabtelėjo ir užėjo. - Kokie idiotai dirba su šiuo projektu?, - paklausė Steve kai suprato į ką žiūri. Stojo visiška tyla, niekas nenorėjo prisipažinti esantis tuo idiotu. Staiga aš tariau: - Rinkodaros padalinys paprašė tai padaryti. Tai pelė turinti kelis mygtukus. Projektas buvo patvirtintas Apple procesiniais kanalais ir mes dirbame su šiuo projektu. Jobs pažiūrėjo į jį. - Aš esu rinkodara, tarė Steve. Aš rinkodaros padalinys iš vieno žmogaus ir šio produkto mes negaminsime. Tai taręs Steve apsisuko ir išėjo.“

Farag pasakoja, kad Jobs nenoras kurti „ir aš“ tipo produktų leido sukurti į kelis prisilietimus tuo pačiu metu reaguojančią iPhone sąsają, pakeitusią tuo metu įprastą mechaninę klaviatūrą dideliu lietimui jautriu ekranu.

Farag iš Apple išėjo 2005 metais ir Apple nuo to laiko yra išleidusi tik vieną pelę - Magic Mouse, kuri neturi mygtukų, o jos glotnus paviršius reaguoja į prisilietimus ir gali atskirti ir atitinkamai reaguoti net į kelias skirtingas ir tuo pačiu metu liečiamas jos paviršiaus vietas bei interpretuoti pirštų braukimą jos paviršiumi.

Taip pat skaitykite: • Po 13 metų ieškojimų surasta Steve Jobs užkasta „Lisa pelė“
Macintosh 30 metų [galerija]
Macintosh burtininkai: kūrę Macintosh programinę įrangą
Steve Jobs paprastų, jį sutikusių žmonių akimis

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų