Kaip Microsoft Office naudoti nemokamai

Microsoft Office Online

Microsoft Office yra vienas iš brangiausių taikomųjų aplikacijų rinkinių. Naujasis Office 365 kainuoja 33,99 Lt per mėnesį arba 339,99 Lt metams. Tai nėra neįkandamai brangu jei šio rinkinio taikomąsias aplikacijas naudojate kasdien, tačiau jei Word, Excel ar PowerPoint aplikacijų reikia tik retkarčiais, tada ši kaina, ko gero yra aukštesnė nei norėtumėte mokėti.

Yra pakankamai alternatyvų „Microsoft Office“ aplikacijoms ir galima naudoti nemokamas LibreOffice ar „Google Docs“ ar „Apple iWork“ aplikacijas („Pages“, „Numbers“ ir „Keynote“), kurios nors ir nėra nemokamos, tačiau gerokai pigesnės nei „Microsoft Office“ ir puikiai veikia su „Microsoft Office“ aplikacijų failais. Tačiau jei naudojate šias alternatyvias aplikacijas sudėtingo formatavimo ar išskirtinai tik „Microsoft Office“ palaikomas funkcijas naudojančiuose failuose gali tekti susidurti su tam tikromis suderinamumo problemomis.

Gera žinia ta, kad apsilankius Office.com svetainėje galima naudotis bazinėmis „Word“, „Excel“, „PowerPoint“ ir „OneNote“ aplikacijomis nemokamai naršyklėje. Tai iš principo yra tos pačios „Microsoft Office“ aplikacijos prie kurių esate pratę, tik tiek, kad norint jomis naudotis reikalingas Internetas ir jos yra nemokamos.

Internetinė „Office“ aplikacijų versija nėra kas nors labai naujo. Dar 2010 metais „Microsoft“ savo „Skydrive“ saugykloje patalpino „Office Web Apps“ atrodančias kaip Office 2010 aplikacijos. Jos veikė neblogai, tačiau visada buvo paslėptos „Skydrive“, dabar žinomos „OneDrive“ pavadinimu, viduje. Neseniai „Microsoft“ pakeitė „Office Web Apps“ aplikacijų išvaizdą padarydama ją artimą „Office 2013“ aplikacijų vartotojo sąsajai ir leido vartotojams jomis naudotis nemokamai.

Prieš pradedant trumpą „Office Web Apps“ aplikacijų naudojimo apžvalgą noriu paminėti, kad tai yra internetinės aplikacijos ir norint jomis naudotis reikalingas prisijungimas prie Interneto. Nežiūrint to, kad jų išvaizda artima „tikroms“ aplikacijoms, jūs negalite jų įdiegti savo kompiuteriuose. Visi šių aplikacijų pagalba sukurti failai išsaugomi „OneDrive“ saugykloje, kuri turi galimybę sinchronizuoti savo turinį su „Mac“ ar PC kompiuteriais ir tokiu būdu turėti prieigą prie dokumentų kai nesate prisijungę prie interneto. Jei nenorite diegti „OneDrive“ aplikacijos savo kompiuteryje, internetinių „Microsoft“ taikomųjų aplikacijų pagalba sukurtus failus į savo kompiuterį atsisiųsti galite pasinaudoję tokią galimybę suteikiančia „OneDrive“ svetaine.

Kaip naudotis Internetinėmis Microsoft Office produktyvumo aplikacijomis

Norint pradėti naudotis nemokamomis internetinėmis „Office“ taikomosiomis aplikacijomis, jums reikės prieigos prie Interneto, naršyklės ir „Microsoft“ paskyros (kurią galbūt net ir turite: „Outlook.com“, „Hotmail“, „Xbox Live“ ar „Skydrive“, jei neturite - galite ją nesunkiai susikurti.

Nors aš ir nenaudoju lietuviškos vartotojo sąsajos kompiuteriuose ir jei tik yra galimybė stengiuosi jos vengti, tačiau šiam straipsniui perjungiau „Office Web Apps“ vartotojo sąsają į lietuvišką.

Microsoft Office Online

Apsilankę Office.com pasirinkite norimą aplikaciją, prisijunkite jei tai darote pirmą kartą ar nesate nurodę naršyklei prisiminti jūsų duomenų. Kaip pavyzdį naudosiu Word aplikaciją, tačiau naudojimosi aplikacijomis principas labai panašus nepriklausomai nuo to ar pasirinksite „Word“, „Excel“ ar „PowerPoint“.

Norėdami pradėti dokumentą nuo „tuščio lapo“ - pasirinkite Naujas tuščias dokumentas, priešingu atveju spauskite ant Naršyti šablonus, pasirinkite jums tinkamą ruošinį ir spauskite „Atidaryti naudojant Word/Excel/PowerPoint Online“.

Microsoft Office Online - Word - dokumento ruošinio pasirinkimas

Dokumentų informacijos tvarkymas beveik niekuo nesiskiria nuo to, kurį esate pratę naudoti kompiuteriuose. Tiesa atsidarius aplikacijai visi mano lietuviškumo nustatymai dingo ir aplikacijos vartotojo sąsaja tapo angliška, dėl ko aš nelabai ir pergyvenu, tačiau toks veiksmas dar kartą primena, kad reikalą turime su „Windows“ kūrėja kompanija „Microsoft“, kuri savo svetainėje nelabai sugeba sutvarkyti šriftų taip, kad šie ir iš „Mac“ kompiuterių žiūrint atrodytų normaliai ir lietuviškos raidės visur būtų iš to paties šrifto.

Jei „Office Web Apps“ norite redaguoti ankstesnėse aplikacijų versijose sukurtą failą ar failą, kurį atsiuntė jums kolega ar esate sukūrę anksčiau, tokiu atveju reikės žengti tik vieną papildomą žingsnį - perkelti failą į jūsų OneDrive.com saugyklą „Microsoft“ debesyje.

Jei redaguoti to paties dokumento informaciją reikia keliems žmonėms, „Office Web Apps“ šią funkciją taip pat palaiko ir galite pasidalinę prieiga prie dokumento galite keliese, vienu metu tą dokumentą redaguoti ir kas smagu - jiems (tiems su kuriais pasidalinsite bendrinamo dokumento nuoroda) visai nebūtina turėti Microsoft paskyrą, kad galėti dokumentą peržiūrėti ar daryti jame pakeitimus.

Jei redaguodami dokumentą vieni ar su „kolaborantais“ priredagavote tiek, kad supratote jog pirminis dokumento variantas buvo gerokai tobulesnis - ne bėda. Iš meniu pasirinkite FileInfoPrevious Versions ir atstatykite dokumentą į anksčiau buvusią būseną.

Norint išsaugoti baigtą redaguoti dokumentą teoriškai reikėtų paspausti ant FileSave As ir pasirinkti Download jei norite dokumento kopiją išsaugoti kompiuteryje, tačiau realybėje, man ši funkcija neveikė nei su „Safari“ nei su „Chrome“ naršykle („Mac“ kompiuteryje) ir norint dokumento kopiją turėti ir kompiuteryje turiu keliauti „per aplinkiui“, o būtent per OneDrive.com saugyklą ir siųstis jį iš ten (OneDrive aplikacijos savo Mac’uose įdiegęs nesu, nes šia paslauga kaip ir „Microsoft“ produktais, išskyrus „Excel for Mac 2011“, naudojuosi itin retai. Gal todėl, kad retai siunčiu dokumentus, kuriuos reikia kam nors redaguoti ir todėl naudoju PDF formatą ir tokiu būdu atkrenta poreikis rūpintis kokią OS naudoja gavėjas ir esu tikras, kad mano dokumentą jis/ji matys lygiai tokį patį kaip jis atrodo mano kompiuteryje).

Išvada

Jei jums tikrai reikalingos Microsoft Office aplikacijos ir nereikalingos sudėtingesnės šių aplikacijų funkcijos, kurias turi „Office“ aplikacijos diegiamos kompiuteriuose „Office Online“ yra puiki alternatyva ir nežiūrint kai kurių neveikimų ar apribojimų, kuriuos nesudėtinga išmokti ypač turint omenyje, kad tai nemokamos aplikacijų versijos, Internetinės „Word“, „PowerPoint“, „Excel“ ir „OneNote“ aplikacijos leis sutaupyti keletą ar kelis šimtus litų.

Jei turite daugiau nei vieną „Mac“ kompiuterį į kurį norėtumėte įdiegti „Microsoft Office for Mac 2011“ versiją - Lietuvoje prekiaujama licencijomis leidžiančiomis šį taikomųjų aplikacijų rinkinį įdiegti tik viename kompiuteryje. Kadangi man reikėjo „Microsoft Office for Mac 2011“ įdiegti keliuose Mac'uose aš „Microsoft Office for Mac 2011“ pirkau Amazon'e, sumokėjau ~80 Lt daugiau ir gavau „šeimos licenciją“ leidžiančią diegti 3-juose Mac'uose.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 3 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Eugenijus K.

    Mano gyvenimo atvėjams per akis OpenOffice. Microsoft produktais lai žaidžia patys Microsoft kūrėjai :)

  2. Dėkui. Bandžiau naudotis, atrodo visai nieko.
    Beje, gal ką nors esate girdėję apie Everweb tinklalapių kūrimo programą? Galvoju nusipirkti. Beje, o Macarena kartais ne su iWeb sukurta? :)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų