Jonathan Ive - žmogus kuriantis rytojų

Apple dizaino vadas pakeitęs kompiuterius, telefonus ir muziką, dėl kompanijos, kurioje jis dirba paslaptingumo niekada nebuvo davęs išsamaus interviu — iki šiol.

Britų „Sunday Times“ išspausdino įdomų, penkių puslapių interviu su Jony Ive - dizaineriu sukūrusiu produktus, kurie padeda mums maitintis, miegoti, dirbti, keliauti, ilsėtis, skaityti, klausytis, žiūrėti, pirkti, kalbėtis ir bendrauti, pasimatyti ir kai kam net mylėtis.

Daugelis mūsų prieš kompiuterių ekranus praleidžiame daugiau laiko, nei būname su šeima. Kai kurie mūsų „myli ekranus“ labiau nei savo šeimą. Metų metus, dėl Jony Ive kuklumo ir kompanijos, kurioje darbuojasi šis dizaino genijus paranojiško paslaptingumo (Steve Jobs nemėgo kai jo kompanijos vadovaujančias pareigas užimantys darbuotojai kalbėdavo su žurnalistais), buvo žinoma labai nedaug apie žmogų kuris pasauliui sukūrė iMac, iPod, iPhone ir iPad. Tačiau prieš mėnesį jis pasikvietė laisvai samdomą žurnalistą, londonietį John Arlidge rašantį Londono „Sunday Times“ ir Niujorko „Conde Nast“) pas save į Apple biurą, kuriame beveik prieš 20 metų Ive tapo dizaino padalinio vadovu.

Arlidge rašo, kad išvydęs Ive, jis pagalvojo, kad prieš jį stovi pats Jobs vaiduoklis. „Ive yra pats nepaprasčiausias paprastas žmogus, jums gali pasirodyti, kad jį atpažintumėte jei su juo prasilenktumėte gatvėje, bet taip nebūtų“, - rašo žurnalistas. „Jis nėra aukštas, jis atrodo sportiškas, pliktelėjęs, su dviejų dienų barzdele ir apsirengęs taip, kaip tėvai rengiasi per išeigines: žydri marškinėliai, drobinės kelnės, smėlio spalvos batai. Jis kalba lėtai ir tyliai su Esekso akcentu, kuris yra visiškai nepaveiktas ilgiau nei du dešimtmečius trukusio gyvenimo Amerikoje“.

Prieš pradėdamas galvoti apie tai kaip daiktas turi atrodyti, aš noriu žinoti kam jis bus skirtas, kaip jis veiks, iš ko jis gali ar turi būti padarytas.

Ive buvo kūrėjas nuo pat to momento, kai rankose galėjo išlaikyti atsuktuvą. Savo meistriškumą jis paveldėjo iš tėvo. Ive tėvas gamino sidabro dirbinius, o vėliau tapo visų amatų, dizaino ir technologijų dėstytoju Middlesex politechnikume. Savo vaikystę Ive leido ardydamas šeimos daiktus ir vėliau bandydamas vėl juos surinkti. „Pilnas fizinio pasaulio pažinimas prasideda jį naikinant“, - sakė Ive. „Su radijo imtuvais buvo paprasta, bet pamenu kartą visiškai išardžiau žadintuvą ir jį surinkti išties buvo sudėtinga, niekaip nesisekė užsukti pagrindinės spyruoklės“. Vėliau, po trisdešimties metų, norėdamas įrodyti, kad vis dar gali tai padaryti - Ive taip pat pasielgė ir su savo iPhone.

Bendra Ive ir prieš tris metus mirusio Jobs aistra kurti, leido atsirasti pačiai kūrybingiausiai partnerystei, kokią tik dabartinis kapitalizmas buvo regėjęs. Mažiau nei per du dešimtmečius, beveik bankrutuojančią Apple jie pavertė pačia vertingiausia korporacija planetoje, verta daugiau nei 665 000 000 000 JAV$.

Pirmasis iPod
Pirmasis iPod

„Mėnesių mėnesius mes su Steve dirbdavome šlifuodami kokio produkto dalį, kurios daugelis net nematydavo ar žinodavo, kad tokia yra“, - pasakojo Ive. Apple yra žinoma kaip kompanija kurianti daiktus, kurių vidus atrodo taip pat gerai kaip ir išorė. „Tai nesuteikdavo jokio papildomo funkcionalumo įrenginiui. Mes taip darėme, nes mums rūpėjo. Kai tu suvoki, kad gali padaryti kažką gerai, gerai darai visur nepriklausomai nuo to ar tai matoma, ar ne“.

Nežiūri to, kad visi jo sukurti daiktai vadinami „iKažkas“, Jony labai vengia šios raidės-žodžio „I“ (angl. aš). Jis visur stengiasi naudoti „mes“. „Aš nemėgstu kai visa šlovė priskiriama tik man. Šių produktų kūrimas reikalauja didelės žmonių komandos“.

Jonathan Ive saugo savo privatumą, bent jau tiek kiek jo gali tikėtis išsaugoti pasaulyje brangiausiai apmokamas dizaineris. Jis turi tik vieną namą — Pacific Heights rajone San Franciske kur jo kaimynais yra Oracle įkūrėjas ir vadas Larry Ellison, vienas Paypal įkūrėjų Peter Thiel ir aktorius Nicolas Cage. Tame name jis gyvena su savo brite žmona, rašytoja ir istorike Heather Pegg ir dvyniais sūnumis. Jis vengia viešumos. Jis ir jo dizainerių komanda viešumoje buvo pastebėti tik vieną kartą, prieš du metus Londone, kai jiems buvo įteiktas prestižinis D&AD dizaino apdovanojimas.

Tiesa yra ta, kad Ive nemėgsta šurmulio ir vertina paprastumą, ką galima pastebėti ir iš jo sukurtų produktų. Jo sukurti įrenginiai gali būti revoliucingos, stebuklingos aukštųjų technologijų magiškos dėžės, tačiau jie atrodo elegantiškai ir paprastai, kaip jais naudotis tampa aišku tą pačią akimirką kai juos paimate į savo rankas. iMac nuo mūsų stalų nušlavė gremėzdiškus, sudėtingus naudoti PC ir pavertė naudojimąsi kompiuteriu paprastu ir maloniu užsiėmimu. Mažos, nedidelės baltos dėžutės su ratuku pagalba jis 1000 dainų patalpino musų kišenėse. iPhone lietimui jautrus ekranas akimirksniu mūsų BlackBerry pavertė šiukšle, o penkių metų vaikas gali paimti iPad ir iš karto pradėti juo naudotis.

Jo meilė paprastumui pastebima ir už dizaino pasaulio. Jis kolekcionuoja „point’n’shoot“ iš vieno aliuminio gabalo išpjautus automobilius. Jis turi kelis Bentley automobilius ir gražuolį 1960-tų metų sidabro-melsvos Aston Martin DB4. Iš tiesų tai Ive paauglystėje atsiradusi meilė automobiliams pastūmėjo jį tapti dizaineriu. Baigęs mokyklą jis pasidomėjo keliais automobilių dizaino kursais Londone, tame tarpe ir Karališkame koledže. Tačiau jis greitai pakeitė savo nuomonę. „Klasės buvo pilnos garsiai burzgiančių, automobilio variklio garsą imituojančių studentų“, - su siaubiu prisimena dizaineris. Tada jis nutarė mokytis Newcastle’o politechnikume ir studijuoti industrinį dizainą. Čia jo sukurti telefonas ir įrenginys klausos sutrikimų turintiems buvo tokie geri, kad buvo eksponuojami Londono dizaino muziejuje.

Pirmasis iMac
Pirmasis iMac, 1998

Baigęs politechnikumą jis pradėjo dirbti Londono dizaino agentūroje Roberts Weaver, kuri rėmė jo mokslą. Po metų jis perėjo į Tangerine (jį matyt traukė kompanijos turinčios vaisių pavadinimus), kurioje kūrė viską nuo mikrobangų krosnelių iki dantų šepetukų. Tačiau jam greitai nusibodo kurti klientams, kurie jam nepatinka arba kurių vertybės jam yra svetimos.

Tačiau dirbant Tangerine buvo vienas klientas kuriuo Ive žavėjosi, tai buvo Apple, kurią jaunasis dizaineris konsultavo. Jis sukūrė ankstyvą nešiojamo kompiuterio dizainą, kuris vėliau, 1991 metais tapo „Powerbook“. Pirmą kartą su Apple Ive susidūrė kai, studijuodamas ir naudodamasis kompiuteriu jis jautėsi techniškai neišprusęs, o Apple kompiuterinės pelės valdoma intuityvi sistema viską akimirksniu supaprastino. Apple jį du metus kalbino tapti jos darbuotoju, bet Ive vis delsė. Tuo metu Apple turėjo didelių problemų, o ir buvo įsikūrusi kitoje pasaulio pusėje, tačiau 1992 metais jis pasirašė kontraktą.

Pirmieji porą metų buvo žlugdantys. Tuo metu kuriami Apple produktai buvo blankūs. Pamenate Newton? Į dizainą beveik nebuvo kreipiama dėmesio ir jis du kartus beveik paliko kompaniją. 1996 metais į Apple grįžęs Steve Jobs pastebėjo Ive talentą ir šie du vyrai pradėjo savo pamišėlišką kelionę keičiančią, tai ką jie matė kaip nuobodų ir tingų juos supantį pasaulį ar bent jau tą jo dalį, kurią jie galėjo pakeisti. Priešingai nei kiti technologijų gigantai gaminantys viską nuo kompiuterių iki foto/video kamerų ir šaldytuvų, Apple gamina tris dalykus: kompiuterius, laisvalaikio įrenginius ir telefonus.

Ive dirbta pagrindinėje Apple būstinėje 1 Infinite Loop, Cupertino mieste, panašioje į daugelį kitų, ne Apple stiliaus biurų. Skirtumas tik tas, kad Ive komandos kabineto stiklai yra nepermatomi ir niekas kompanijoje be Ive, jo komandos ir pagrindinių Apple vadovų ten negali užeiti. „Priežastis yra ta, kad ten užėjęs gali pamatyti viską su kuo mes dirbame - visus dizaino variantus, visus prototipus“, - sako Ive.

Ive komanda yra daug mažesnė nei daugelis mano - apie 15 žmonių iš Anglijos, Amerikos, Japonijos, Australijos ir Naujosios Zelandijos. Daugelis jų kartu dirba 15–20 metų. „Tai labai gerai, mes galime leisti sau piktai kritikuoti, visokie asmeniniai ego dalykai jau seniai išnyko“.

Mėnesių, mėnesių mėnesius Ive dirba kurdamas tiksliai tokią kokia reikalinga iMac kompiuterio koja, nes „labai sudėtinga sukurti tai ko beveik nepastebėtumėte, nes tai atrodo akivaizdu, natūralu ir neišvengiama“. Net užbaigęs produktą, tokį kaip garsiosios baltos Apple ausinės, kurios pasirodė su pirmuoju iPod, jį persekioja mintis: „ar galėjo jis tai padaryti geriau?“. „Tai dizainerių prakeikimas“, - piktai pasako Ive.

Paklaustas ar tiesa tai ką žmonės kalba apie Steve Jobs, Ive sakė: „Apie Steve labai daug visko prirašyta ir skaitydamas tai aš daugelyje atvejų neatpažįstu savo draugo. Jis turėjo labai griežta ir tiksliai suformuotą nuomonę ir ji galėjo žeisti. Jis be perstojo klausinėjo-‘ar tai teisinga? ar tai pakankamai gerai?’, bet jis buvo labai protingas, jo idėjos buvo drąsios ir nuostabios. Jis galėjo iš kambario išsiurbti orą“.

Didžiausiu Ive pasiekimu galima įvardinti iPhone - ko gero labiausiai kopijuojamą šimtmečio produktą. Ive sako, kad iPhone parodė, kad vartotojai nėra kainas sureikšminantys miesčionys, kokiais jie dažnai laikomi.

Mus supa begalė beveidžių, prastai pagamintų objektų ir tai vertė manyti,kad taip yra todėl jog žmonėms, kurie juos naudoja ar kūrė, tai visiškai nerūpi. Tačiau mes parodėme, kad taip nėra ir aš nekalbu vien apie estetiką. Mes kuriame ir parduodame daug (tikiuosi) gražių, puikiai pagamintų daiktų ir mūsų sėkmės priežastis yra tyrumas, švarumas ir vientisumas.

ICO iOS prietaisai iPhone iPad
Apple iOS įrenginiai,

Paklaustas apie kitų kompanijų kopijuojama Apple dizainą, Ive vadina tai vagyste. „Nukopijuojamas ne tik dizainas, pasisavinamos tūkstančiai darbo ir kančių valandų, metai investicijų ir skausmo patirto kuriant tobulą produktą“.

Kalbant apie kainas Ive pasakojo, kad produktų, apie kurios mes anksčiau net nesapnavome, bet pamatę juos iš karto jų užsimanome kūrimas yra labai brangus procesas, o jų kūrimas taip kaip tai daro Apple, keliant daug aukštesnius reikalavimus nei to reikėtų tą labai brangų procesą padaro nepakartojamai brangiu.

Yra ir kitas dalykas, kurio Ive nepaminėtų: tol kol Apple gamina tokius inovatyvius produktus, kaip iPad - kokių net panašių nesugeba padaryti joks Apple konkurentas, net ir didžiausias toks kaip Samsung - Apple gali už tokį produktą prašyti kiek tik ji nori. Apple parduoda apie 250 milijonų iPhone, iPad ir Mac kompiuterių per metus, nuo iTunes Store atsiradimo vartotojai atsisiuntė 25 milijardus muzikos kūrinių, 1 milijardą TV serialų epizodų ir tai nušluoja bet kokius konkurentus nuo scenos.

Taip pat skaitykite:
Apple kompanijoje Jony Ive gali daryti ką tik nori
10 dalykų, kurių greičiausiai nežinojote apie Apple dizaino vadą Jonathan Ive
Ar Jony Ive galėtų vadovauti Apple?
Apple dizaineris Jony Ive nubrėžia paralelę tarp Apple dizaino ir “Žvaigždžių karų“
Jony Ive ir Marc Newsom (RED) aukcione parduota už daugiau nei 12 milijonų JAV dolerių
Straipsniai iš ciklo „Apple istorijos“

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Graudu net skaityt, kiek klaidų.. Nekalbu apie vien gramatikos klaidas, tačiau ir stiliaus klaidų..... Nors straipsnis įdomus :)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų