Faktai ir mitai apie tai kas gali pagreitinti Mac kompiuterius

Greičiau veikiantis Mac kompiuteris visada geriau ir yra eilė dalykų, kurie gali turėti įtakos kompiuterio veikimo greičiui.

Kartais galima išgirsti įvairiausių istorijų ar rekomendacijų susijusių su Mac (ir ne tik) kompiuterių našumo patobulinimais. Žemiau paminėsiu kelis dažniausiai pasitaikančius teiginius apie tai kas gali pagreitinti Mac kompiuterius ir paanalizuosiu tai kiek jie yra teisingi ar klaidingi.

Kuo daugiau procesoriaus branduolių - tuo kompiuteris veiks greičiau

Šis teiginys ne visais atvejais yra teisingas. Pavyzdžiui lyginant 2012 metų Mac Pro su 12 branduolių 2.4GHz procesoriaus pajėgumais ir Mac Pro su keturių branduolių 3.2GHz procesoriumi, MathematicaMark testo rezultatai parodė, kad 12-os branduolių procesorius Mac Pro kompiuteryje veikia dvigubai greičiau už 4-ų branduolių. Tokie patys rezultatai buvo ir atliekant Cinebench CPU testą.

Nežiūrint aukščiau paminėtų rezultatų, 12-os branduolių Mac Pro pasirodė blogiau už 4-ų branduolių Mac Pro iTunes, Aperture ir failų suspaudimo testuose.

Nors kai kurios profesionalios aplikacijos gali efektyviai išnaudoti visus kompiuterio branduolius, dauguma, paprastiems vartotojams skirtų aplikacijų nėra pritaikytos dirbti su daugiau nei 4-ų branduolių sistemomis ir tokiu atveju mažiau branduolių, bet greitesnis procesorius yra geresnis pasirinkimas.

Žinoma, tai nereiškia, kad 2-jų branduolių procesorius veiks greičiau nei 4-ų. Galvojant apie kompiuterį profesionaliam naudojimui reikia išsiaiškinti kokias galimybes išnaudoja profesionaliai veiklai reikalingos aplikacijos, bei kokia komponentų konfigūracija yra geresnė.

Pavyzdžiui Photoshop CS5 negalėjo efektyviai panaudoti daugiau nei 4 branduolių ir net Photoshop CC veikia prasčiau Mac Pro su 12-a branduolių nei Mac Pro su 6-iais branduoliais. Photoshop, nors ir skirta profesionalams, bet parašyta gana prastai ir šią tradiciją Adobe tęsia iš versijos į versiją, tik Photoshop CS6 leidusi efektyviai išnaudoti 6 branduolius ir čia tada, kai profesionalai jau seniai naudoja 12-os branduolių (24-ų virtualių branduolių) Mac Pro kompiuterius.

MacBook tipo kompiuteris su pajungtu išoriniu monitoriumi veikia lėčiau

Šio teiginio teisingumas priklauso nuo to kiek priekabiai ir preciziškai žiūrėsite į šį teiginį.

Patikrinus šį teiginį, pajungiant išorinį 27“ Apple Cinema Display prie 2013 metų 11” MacBook Air ir atlikus 14-ka Speedmark 9 testų, neparodė beveik jokio kompiuterio našumo skirtumo tarp kompiuterio su pajungtu išoriniu monitoriumi ar be jo.

Patikrinus ar skirtumas yra su senesniu ir lėtesniu 2011 metų MacBook Air taip pat neparodė esminių skirtumų.

Vienintelis skirtumas buvo atliekant iMovie testą, kurio rezultatai su nepajungtu išoriniu monitoriumi 2013 metų MacBook Air buvo 4% geresni nei tikrinant su pajungtu, o 2011 metų MacBook Air be išorinio monitoriaus iMovie veikė greičiau 2%. Tačiau šis skirtumas yra toks nedidelis, kad neverta net svarstyti apie tai ar jungti išorinį monitorių prie MacBook ar ne.

Mažesnės talpos SSD diskai yra lėtesni už talpesnius SSD

Kalbant apie SSD (Solid State Drive) - jų talpa turi esmės našumui. Testuojant du Toshiba „Q series Pro series“ SSD diskus ir du Samsung „EVO 840“ SSD diskus, šis teiginys pasirodė teisingas.

Testuojant 10GB dydžio informacijos rašymo ir skaitymo greičius: - rašant 10GB dydžio failą, 512GB Samsung EVO 840 buvo 39% greitesnis nei 256GB Samsung EVO 840 - rašant 10GB bendro dydžio failus ir aplankus, 512GB Samsung EVO 840 buvo 26% greitesnis nei 256GB Samsung EVO 840 Duomenų skaitymo greičiui, SSD disko talpa neturėjo įtakos. Abudu, BlackMagic ir AJA testai parodė, kad į 512GB diskus informacija įrašoma apie 32% greičiau nei į 256GB modelius.

Dar didesnį rašymo greičių skirtumą parodė testai atlikti Toshiba SSD diskuose. Testuojant du Toshiba Q series Pro diskus: vieną 128GB ir vieną 512GB, 10GB failo rašymas į didesnės talpos Toshiba SSD diską buvo 2,5 karto greitesnis nei į jo 128GB talpos giminaitį, o 10GB bendro dydžio failų ir aplankų rašymas 2,3 karto greitesnis didesnės talpos Toshiba SSD diske.

Taip pat reikia paminėti, kad mažesnės talpos diskai rašymo laiko testų rezultatuose buvo gana nepastovūs. Kartais jie įsibėgėdavo iki savo talpesnių brolių rašymo greičių, o kartais nukrisdavo žemiau vidurkio. Tuo tarpu didesnės talpos diskų rašymo ir skaitymo greičio rezultatai buvo labai pastovūs.

Daugiau laisvos vietos kompiuterio pagrindiniame diske leis Mac veikti greičiau

Šis teiginio teisingumas priklauso nuo to kiek laisvos vietos laikyti „daugiau“ ir kokio tipo diskai naudojami kompiuteryje (SSD ar HDD). Jei kompiuteryje naudojamas HDD tipo tiskas, kuo daugiau jame duomenų, tuo lėtesnė disko vieta naudojama. Diskas naudojamas ne tik failams laikyti, sistema aktyviai naudoja diską ir tais atvejais kai jai reikia sukurti swap ar scratch tipo failus, kurių vieta diske turi didelę įtaką bendram sistemos našumui.

Užpildant 7200rpm 1TB HDD įstatytą 2012 metų pabaigos 27" iMac su 2,9GHz keturių branduolių i5 procesoriumi ir 8GB RAM, parodė didelę laisvos vietos diske įtaką sistemos darbo našumui.

6GB bendro dydžio failų ir aplankų kopijavimas bei 6GB dydžio .zip archyvo išskleidimas, 5% užpildytame iMac kompiuterio 1TB 7200rpm diske truko: kopijavimas 93 sekundes ir išarchyvavimas 84 sekundes, pavadinkime tai „baziniu greičiu“.

Užpildžius 50% disko duomenimis, lyginant su baziniu greičiu, kopijavimas sulėtėjo 4,3% ir 8% sulėtėjo išarchyvavimas. Užpildžius 80% disko duomenimis, kopijavimas sulėtėjo daugiau nei 11%, o išarchyvavimas 17,6% lyginant su baziniu greičiu. Užpildžius 97% disko duomenimis, lyginant su baziniu greičiu, kopijavimas vyko daugiau nei 21%, o išarchyvavimas beveik 35% lėčiau.

Kalbant apie SSD - „vaizdzialis“ visai kitoks. Tik užpildžius 97% SSD disko talpos rezultatas pablogėjo 35% ir tai tik išarchyvavimui, 6GB failo kopijavimo greičiui, laisvos vietos kiekis SSD diske įtakos neturėjo.

Daugiau RAM visada pagreitins Mac

Taip mano daugelis tačiau ir šio teiginio teisingumas priklauso nuo naudojamų aplikacijų.

Iš dažniausiai naudojamų aplikacijų Photoshop labiausiai išlošia nuo didesnio RAM kiekio. Atliekant standartinį „Speedmark 9“ 100MB skripto testą 2012 metų vidurio 15" MacBook Pro kompiuteryje su įdiegtais 8GB RAM, rezultatas buvo apie 14% geresnis nei tas pats testas su 4GB RAM, o RAM padidinus iki 16GB - rezultatas buvo geresnis 15,5% nei su 4GB RAM. Atlikus agresyvesnį testą, kuriame reikalaujama daugiau „geležies“ pajėgumų, RAM kiekis pasirodė dar svarbesnis: 4GB RAM kompiuteryje testas truko beveik 10 minučių, 8GB - 7 minutes ir 18 sekundžių, o 16GB beveik 5 minutes. Kaip rodo testų rezultatai, padvigubinus ar net keturis kartus padidinus RAM kiekį kompiuteryje, nepriversime jo dirbti 2 ar 4 kartus greičiau, tačiau tai turi įtakos kompiuterio našumui.

Tačiau… eilė testų tokių kaip Cinebench CPU ir Open GL testai, HandBrake, iMovie, Heaven ir Valley grafikos našumo testai bei PCMark 8 Office aplikacijų testai arba neparodė jokio skirtumo rezultatuose arba netgi parodė, kad padidinus RAM kiekį našumas krenta. Pavyzdžiui iPhoto importo testas truko 112 sekundžių kompiuteryje su 4GB RAM, 117 sekundžių su 8GB ir 138 sekundes su 16GB RAM. panašius rezultatus parodė ir Aperture importo ir procesų testai: 4GB turinčiame kompiuteryje jie truko 121 sekundę, 8GB - 131 sekundę, o 16GB - 151 sekundę. Kopijavimo ir išarchyvavimo testų rezultatus taip pat neigiamai veikė didesnis RAM kiekis.

Remiantis testų rezultatais, jei kompiuterį naudojate bendram naudojimui ir nenaudojate jokių specialių aplikacijų, tokių kaip Photoshop ar panašiai - aukso vidurys būtų kompiuteris su 8GB RAM.

Kalbant apie profesionalių aplikacijų naudojimą, reikia paminėti, kad Mac Pro su 6-ų branduolių procesoriumi veiks greičiau jei jame bus įdiegti 3 RAM atminties moduliai, o įdėjus 4-tą, nežiūrint to, kad atminties daugiau - jis su atmintimi dirbs lėčiau. Nekalbu apie tokias konfigūracijas kur kyla klausimas kas geriau 3x2GB RAM ar 4x2GB RAM, nes profesionaliam darbui, daugumoje atvejų, 6GB RAM yra labai mažai. Kalbu apie tai kai sprendžiamas klausimas 3x16GB vs 4x16GB arba 3x8GB vs 4x8GB ir tai tokiais atvejais, kai 24GB ar 48GB pakanka reikiamoms užduotims atlikti, nes visada geriau šiek tiek lėčiau dirbanti atmintis, nei jos trūkumas ir tai tinka ne tik kompiuteriams :) .

Greitesnės vaizdo plokštės pagerina tik žaidimus

Nors greitesnės vaizdo plokštės be abejonės gali leisti 3D žaidimus žaisti vaizdą rodant didesniu kadrų per sekundę skaičiumi, tačiau yra eilė aplikacijų, kurios taip pat išnaudoja grafinių kortų OpenCL. Dvi tokių aplikacijų yra Photoshop ir Final Cut Pro X. Daugumoje atvejų grafinių kortų greitis leidžia matyti plastiškesnį vaizdą, greičiau atvaizduoti „preview“ ar kitus vartotojo sąsajos elementus.

2012 metų Mac Pro pakeitus grafines kortas (AMD Radeon HD 5770 su 1GB VRAM ir Sapphire HD 7950 su 3GB VRAM) ir paleidus „Photoshop action“ testus rezultatai buvo akivaizdūs. Saphire testą baigė per 239 sekundes arba 5% greičiau nei AMD Radeon HD 5770.

Didžiausią skirtumą „Heaven“ ir „Valley“ grafinio našumo testai parodė juos atliekant 2560x1600 skiriamojoje geboje. Sapphire HD 7950 atliekant Heaven testą galėjo vaizdą rodyti 14,2 kadrų per sekundę greičiu, o AMD Radeon HD 5770 - 1,15 kadrų per sekundę greičiu. Valley testo rezultatai buvo labai panašūs: Sapphire - 18,3 kadro per sekundę, o Radeon - 1,25 kadro per sekundę.

Mac kompiuteriams nereikalinga defragmentacija

Daugumoje bendro naudojimo atvejų šis teiginys yra teisingas, tačiau gali būti situacijų, kai Mac HDD defragmentavimas gali atnešti naudos. Apie Mac kompiuterių defragmentavimą skaitykite: Ar reikia defragmentuoti Mac kompiuterių diskus?

Taip pat skaitykite:
Mac ar PCMac geriausias kompiuteris Windows OS7 dalykai, kurių Mac vartotojams daryti nereikiaMac Pro - ekstremalus video montavimo testas
Mac Pro, HP Z420 ir Lenovo ThinkStation S30 kainų palyginimas
Kiek kainuotų Mac Pro konfigūraciją atitinkantis Windows PC

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Pirma reikia isiziureti i harakteristkas SSD disku, kuo mazesnis tuo maziau deda darbines atminties i tuos SDD, cia kaip su procesoriais kuo maziau turiu darbines atmintes procesorius tuo jis leciau dirbs. Jei butu sudeta tiek pat darbines atminties i SDD jie dirbtu tokiu pat greiciu

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų