Apple, Google ir Microsoft - skirtingi požiūriai į tuos pačius dalykus

Paprastai, kai Apple išleidžia vienos iš savo operacinių sistemų atnaujinimą užtaisydama jose buvusias saugumo spragas, tai tampa naujiena ir sensacija - ne pats atnaujinimas, bet saugumo spraga ir didžiausios naujienų agentūros tuojau pat šiam reikalui skiria po ilgiausią straipsnį (o kartais ir kelis) kalbindamos kompiuterių saugumo bei kitokius kibernetinio pasaulio guru visaip raštiškai dejuodamos.

Tačiau, kai praeitą savaitę Windows klaidas užlopantį atnaujinimą išleido Microsoft, vietoje to, kad tai būtų apibūdinta kaip katastrofiška situacija, tai pavadinama „non-critical“. Ir nesvarbu, kad tas Microsoft atnaujinimas nėra pasiekiamas per Windows Software Update ar kad sekantis atnaujinimas išėjęs po jo, kuris apibūdinamas kaip „išsprendžiantis Windows problemas“ taip pat dar nepasiekiamas Windows vartotojams per sistemą. Apie šiuos atnaujinimus kur nors išgirdę vartotojai turi ieškoti jų ir diegti atsisiuntę iš Microsoft palaikymo svetainės rankiniu būdu ir jei jie to nepadarys, jie negaus dar svarbesnių atnaujinimų ateityje. Ir tai visiškai jokia problema didžiųjų naujienų agentūrų akimis.

Tai, kad Apple užtaisė 5 mėnesių senumo iOS 7 saugumo spragą yra didžiulė sensacija, tačiau tai, kad paskutinis Android operacinės sistemos atnaujinimas užtaisė kritinę Android „WebView“ saugumo spragą nuo kurios aptikimo praėjo 14 mėnesių, kaip ir visiškai savaime suprantamas dalykas ir jokia „naujiena“. Nesvarbu ir tai, kad šią Android saugumo spragą gali išnaudoti net ir pradedantis programišius ar tai, kad ši spraga yra užlopyta tik 27% Android 4.2 vartotojų ir 73% Android vartotojų vis dar ją turi dėl Google operacinės sistemos nelankstumo, nes ją turi pritaikyti Android sistemoms operatoriai ir mobilių Android telefonų gamintojai. Šiai saugumo spragai išnaudoti net yra išleistas specialus modulis, kurį gali išnaudoti kas tik netingi.

Manau daugelis Microsoft ir Android vartotojų skaitydami šias eilute girdi tai pirmą kartą, nes tai jokia sensacija, naujiena ar apskritai kas nors verto straipsnio pavadinimo eilutės. Bet, greičiausiai, šias eilutes skaitantys, nepriklausomai nuo to ar naudoja Windows ar Android, yra girdėję apie katastrofą Apple SSL klaidos atnaujinime.

O gal taip spaudos atstovai bando pasakyti, kad ilgiau nei metus žinomos ir neužtaisytos saugumo skylės ar tokie „slapti“ atnaujinimų pateikimai Microsoft ir Google produktų vartotojams yra normalu, savaime suprantama ir jokia čia sensacija ar naujiena, nes tie kas naudoja Windows ar Android patys žino, kad yra pasmerkti nesibaigiančioms problemoms?

Taip pat skaitykite: • Apple žada artimiausiu laiku ištaisyti šifravimo klaidą Mac kompiuteriuose
Apie Apple iOS 7.0.6 ir iOS 6.1.6 atnaujinimus plačiau
Apple išleido iOS 7.0.6 ir iOS 6.1.6 atnaujinimus

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 5 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Na kai win ar android sistemose tas saugumo spragų lopymas niekaip nesibaigia ir vyksta nuolat,tai niekam neįdomu tokios naujienos. O vat apple sistemose tokie dalykai išlenda gana retai,todėl tokia ir reakcija. O kiti,prisiklausę įvairių mitų dar ir galvoja, kad apple sistemos 100% nepažeidžiamos.

  2. Buvo yra ir visados bus tu skyliu visose os.
    Kiek yra dar nezinomu, kur tik tam tikri programisiai naudoja ir neskelbia.

  3. Ramūnai, šita neseniai užlopyta saugumo spraga buvo jau nuo iOS 6 versijos. Tai net ir ilgiau taisė, nei Android'as tą "Webview".

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų