Ar reikia defragmentuoti Mac kompiuterių diskus?

Daug iš Windows į Apple pasaulį atkeliavusių vartotojų klausia kaip defragmentuoti Mac kietąjį diską, kokius naudoti aplikacijas ir kaip dažnai reikia tai daryti.

Įprastai, Windows vartotojams pripratusiems kartas nuo karto defragmentuoti savo kompiuterių diskus, paklausus ar reikia tai daryti ir Mac kompiuteriuose atsakymas yra: ne, Mac’uose diskų defragmentuoti nereikia.

Kas yra defragemtavimas

Jei jus sutrikdė mano atsakymas, trumpai papasakosiu kas tai yra. Diskų fragmentacija yra operacinės sistemos negebėjimas visus tarpusavyje susijusius duomenis laikyti kartu ir todėl esant didesnei duomenų fragmentacijai (išmėtymui/susiskaldymui) aktyviau naudojamas kietasis diskas, nes renkant tarpusavyje susijusius failus į jį kreipiamasi daugiau kartų ir dažniau. Dėl šios priežasties kompiuterio našumas sumažėja ir šios problemos sprendimas vadinamas defragmentavimu, kurio metu tarpusavyje susiję ir po diską išmėtyti duomenų fragmentai surenkami ir sugrupuojami diske.

Duomenų fragmentacija Windows ir OS X

Duomenų fragmentacija Windows pasaulyje toks dažnas reiškinys, kad Windows operacinėje sistemoje, pagal nutylėjimą, yra specialiai šiai problemai spręsti skirtos aplikacijos, kurių naudojimas yra tapęs įprastinės Windows kompiuterių priežiūros rutinos dalimi. Naujesnėse Windows versijose failų fragmentacijos problema yra pabandyta išspręsti operacinės sistemos priemonėmis. Senesni Windows vartotojai yra tiek pripratę prie diskų defragmentavimo, kad tęsia šias tradicijas ir naujesnėse Windows versijose, kuriose anksčiau „Disk Defragmenter“ pavadinimu žinoma aplikacija (arba programa, kaip įprasta aplikacijas vadinti PC pasaulyje) dabar pavadina labiau bendriniu „diskų optimizavimo“ pavadinimu.

Mac OS X nėra aplikacijos skirtos duomenų diskuose defragmentavimui ar diskų optimizavimui (Repair Disk nėra šiam tikslui skirta funkcija). Tikriausiai nesunku nuspėti, kad jei tokia aplikacija būtų reikalinga Mac kompiuteriuose ji ten būtų ir tai reiškia, kad Mac vartotojams diskų defragmentavimas nėra reikalingas. Šio poreikio nebuvimui yra kelios priežastys, viena jų yra ta, kad Mac OS X HFS Plus failinė sistema pati automatiškai defragmentuoja failus, proceso žinomo kaip „Hot File Adaptive Clustering“ pagalba. Dabar dauguma naujų Mac kompiuterių parduodami su SSD ar Flash tipo diskais, kurių nereikia defragmentuoti, nes pastarieji naudoja savo priežiūros procesą žinomą kaip TRIM.

Ar tikrai visiems Mac kompiuteriams defragmentavimas nereikalingas?

Yra Mac vartotojų grupė, kuri galėtų pajusti naudą iš diskų defragmentavimo rankiniu būdu. Tai Mac vartotojai dirbantys su dideliais failais ir naudojantys senus diskus. Sakydamas dirbantys su dideliais failais omenyje turiu tuos, kurių kompiuteryje yra šimtai jei ne tūkstančiai didesnių nei 1GB video failų, tūkstančiai milžiniško dydžio audio failų, daugybė didelių dokumentų, kurie kaip taisyklė yra sukuriami naudojant tokias aplikacijas kaip Adobe Premier, Logic Pro, Final Cut, Photoshop ar kitus panašios paskirties įrankius. Jei pastebėjote aš paminėjau senus diskus nes OS X defragmentavimas gali trukti labai ilgai ir vartotojai kurių Mac kompiuteriuose nauji diskai arba diskus keičia periodiškai, greičiausiai niekada nepajus duomenų diske fragmentacijos pasekmių. Kitaip sakant, jei esate 2008 metų Mac Pro kompiuterio, kuriame naudojamas originalus diskas ir tame diske yra tūkstančiai failų, kurių kiekvienas užima 10GB ar daugiau - disko defragmentavimas gali padėti atgauti su laiku šiek tiek prarastą darbo našumą.

Mac diskų defragmentavimui yra sukurta nemažai aplikacijų tačiau populiariausia yra iDefrag (95 LTL) aplikacija turi ir demonstracinę versiją. Atminkite, kad Mac kompiuterių diskų defragmentavimui skirtos aplikacijos yra sukurtos ne Apple ir Apple jų nepalaiko. Taip pat turėkite omenyje, kad failų defragmentavimas niekada neturi būti atliekamas SSD tipo diskams.

Kitas būdas defragmentuoti diską yra klonuoti jame esančius duomenis į kitą diską (pvz. išorinį), diską iš kurio paimti suformatuoti ir tada duomenis klonuoti atgal.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų