Prieš Apple iPad buvo IPAD

Tema: iPad

Apple iPad žinomas kaip vienas geidžiamiausių elektronikos įrenginių rinkoje, tačiau ar esate kada girdėję apie IPAD?

1990 pabaigoje ir 2000-ųjų pradžioje Intel buvo daugumos kompiuterių gamintojų puslaidininkių tiekėja ir stengėsi paskirstyti savo rizikas išplėsdama veiklą, kuri būtų šiek tiek kitokia nei PC. Tarp pabandymų užsiimti kažkuo kitu buvo: interneto paslaugų tiekimas, žaislų gamyba ir net video failų „streaming’as“.

1998 metais Intel turėjo kelias nedideles komandas kurių užduotis buvo ieškoti naujų verslo galimybių. Viena tokia grupelė, kurios sudėtyje buvo trys nariai tyrinėjo naudingumo ir mobilumo galimybes namų vartotojams, kai juos aplankė mintis apie planšetinį kompiuterį. Priešingai nei gerai žinomas iPad, Intel kompanijos IPAD turėjo specialų „rašiklį“ ir nebuvo visiškai savarankiškas įrenginys - IPAD jungdavosi prie kompiuterio ir naršydavo internete naudodamas Intel belaides technologijas.

Tais laikais mobilumas reiškė galimybę judėti namų ribose ir IPAD (Intel PAD) idėja buvo tokį mobilumą vartotojui suteikti. Poreikis prisijungti prie kompiuterio kai naudojamas IPAD buvo Intel būdas sustiprinti pozicijas pagrindinėje savo veikloje - PC mikroschemų gamyboje. Intel taip pat tikėjo, kad šis planšetinis kompiuteris leis kompanijai važiuoti kartu su vis greitėjančiu Interneto traukiniu.

Viešumas

Komanda greitai sukūrė prototipą ir planavo kartu su partneriais pradėti įrenginio gamybą. Eilę metų Intel leido kitiems gamintojams naudoti savo prekinius ženklus ant jos produktų ir tokie PC gamintojai kaip Dell ar HP, kurie dabar niekaip negali parduoti savo planšetinių kompiuterių, būtų galėję šiuos IPAD’us pardavinėti savo vardu.

Kai prototipas pateko į televizorių ekranus, IPAD patraukė Intel pirmininko Andy Grove dėmesį ir jis nusprendė, kad Intel turi šį produktą pardavinėti kaip Intel Web Tablet. Tokiai kompanijai, kuri tik tiekė komponentus kitų kompanijų produktams sukurti kažką savo skirtą galutiniams vartotojui buvo labai svarbu. Panašiu metu Intel pradėjo kurti mp3 grotuvus ir skaitmeninius fotoaparatus.

Intel ambicijos išleisti savo pačios galutinam vartotojui skirtą gaminį buvo labai didelės ir trijų žmonių IPAD komanda išaugo iki 100. Komanda greitai susiorganizavo ir pradėjo pasirašinėti sutartis su turinio tiekėjais bei pardavėjais. Norėdama sumažinti įrenginio kainą Intel pasirašė sutartis su Disney ir ESPN, kad pirmieji naršyklės puslapiai bus nustatyti į jų svetaines.

Intel PAD’as neturėjo atskirų aplikacijų, bet turėjo penkis mygtukus, kurių pagalba buvo galima aplankyti jiems priskirtas rėmėjų svetaines, įrenginys turėjo naršyklę bei galėjo groti muziką rodyti video ir galėjo tarnauti kaip skaitmeninis nuotraukų rėmelis.

Po kelių metų produkto vystymo Intel CEO Craig Barrett pademonstravo savo kūrinį 2001 metų Consumer Electronics Show ir kompanija planavo pradėti prekybą vėliau tais pačiais metais.

Ankstyva mirtis

Tačiau IPAD tradicinių Intel PC partnerių veidus iškreipė nepasitenkinimo mina. Jie nenorėjo produkto, kuris konkuruotų su jų. Intel PAD’as buvo supakuoti į dėžutes ir paruošti išsiųsti į prekyvietes, kai… Intel atšaukė projektą.

Produkto kelionė pas galutinį vartotoją baigėsi IPAD išpardavimu Intel darbuotojams.

„Mes visi žinojome, kad nenorime nuvilti savo PC partnerių“, - sakė Intel naujo verslo iniciatyvos grupės lyderis Ed Arrington.

Buvo ir daugiau priežasčių „nužudyti“ planšetę. Įrenginys turėjo pasirodyti tokiu pat metu kai pradėjo griūti dot-com ir mes peržvelgėme visas galimas rizikas ir uždarėme visas į galutinį vartotoją orientuotas laboratorijas visą dėmesį skirdami savo pagrindinei veiklai.

Tuo metu atšaukti planšetės projektą Intel nebuvo koks nors didelis praradimas. Tuo metu pagrindinis, mikroschemų pardavimo gamintojams verslas sekėsi puikiai ir pyktis su partneriais visiškai nesinorėjo.

Šiuo metu Intel pardavinėja savo X86 lustus mobiliems įrenginiams ir tokios kompanijos kaip Dell juos naudoja savo planšetiniuose kompiuteriuose. Dauguma Intel lustų galima rasti Windows planšetiniuose kompiuteriuose, kurie išnyksta iOS planšetinių kompiuterių gausoje. Technologinių tyrimų kompanija IDC mano, kad tik 3,4 procento 2013 metais parduotų planšetinių kompiuterių veiks Windows operacinės sistemos pagrindu, o 2017 metais šis skaičius turėtų pasiekti 10 procentų.

Manau, dabar Intel kompanijos senbuvių tarpe yra vis pagalvojančių, kad reikėjo laikytis stipresnės pozicijos savo planšetinių kompiuterių išleidimo klausimu.

Žymos
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų