Prieš 45 metus pasauliui buvo pristatyta kompiuterinė pelė

1968 metų gruodžio 9 dieną, Douglas Engelbart supažindino pasaulį su kompiuterine pele.

Pirmą kartą pasauliui kompiuterinė pelė buvo pristatyta 90-ties minučių Fall Joint Computer konferencijos metu. Engelbart’o pristatymas buvo toks reikšmingas ir įtakingas, kad dabar jis vadinamas „visų pristatymų Motina“ ir net turi dedikuotą Wikipedia puslapį.

Pirmosios Engelbart’o pelės prototipas buvo negrabus medinis keistuolis su dviem ratais šonuose. Prieš 1968 metų gruodžio 9 dieną parodydamas savo kūrinį pasauliui, Engelbart’as prie idėjos dirbi 4–5 metus.

Engelbart’as šį įrenginį užpatentavo 1967 metais ir pavadino jį „x-y pozicijos indikatoriumi“. Patente sakoma: „X-Y pozicijos indikatoriaus judėjimas kontroliuojamas ranka virš bet kokio paviršiaus leidžia judinti žymeklį katodiniame ekrane. Indikatoriaus generuojamas signalas perduota savo pozicijas, kurios atitinkamai atvaizduojamos ekrane“.

Kompiuterinė pelė, kaip ir eilė kitų technologinių išradimų negimė Apple laboratorijose, tačiau tapo populiarios ir plačiai naudojamos Apple dėka. Nors pirmasis kompiuteris komplektuojamas su pele buvo nuo 1981 metų leidžiama Xerox darbo stotis, kompiuterinė pelė tapo „privalomu“ kompiuterio priedu tik po to kai 1984 metais Apple išleido savo Mac. 1983 metais Apple išleista „Lisa“ taip pat buvo komplektuojama su pele, bet ji buvo tokia brangi („Lisa“) jog niekuomet neišpopuliarėjo.

Nors Apple ir padėjo išpopuliarėti pelei ir tapti įprastu kompiuterio priedu, jos pačios sukurti įrenginiai ne visada buvo labai tobuli. Pavyzdžiui ilgą laiką Apple kalė į galvas, kad pelė turinti vieną mygtuką yra gerai, kol galų gale, 2005 metais pristatė dešinio paspaudimo funkciją savo „Mighty Mouse“.

Kalbant apie „Mighty Mouse“ ji turėjo ratuką leidžiantį perslinkti aplikacijos lango turinį aukštyn ar žemyn, bet jis gana dažnai užstrigdavo „prisirijęs“ dulkių ar purvo. Bet kuriuo atveju „Mighty Mouse“ buvo geresnė nei ledo ritulio skritulio formos pelė, kurią Apple pristatė kartu su savo pirmuoju iMac.

Šiandien Apple iMac komplektuoja su „Magic Mouse“ - plona, funkcionalia ir simpatiška pele, kuri atlieka visas reikiamas funkcijas, tačiau jei Apple kaip nors ją išmokytų aktyvuoti Exposé, kas buvo galima padaryti „Mighty Mouse“ pasinaudojus šoniniais mygtukais, tai būtų tobulas „graužikas“.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų