OS X langų dydžio keitimas

Nuo OS X 10.7 Apple patobulino aplikacijų langų dydžio keitimą. Klasikinėje Mac OS aplinkoje bei pirmose šešiose OS X laidose, norėdami pakeisti lango dydį turėjome naudotis apatiniu dešiniu lango kampu. OS X Lion, Apple pakeitė šį langų dydžio keitimo būdą leisdama naudoti bet kurią lango kraštinę ar kampą.

Langas per visą ekraną

Pirmasis būdas, tikriausiai yra labiausiai pastebimas. Norint aplikacijos langą paleisti pilno ekrano režimu, tereikia paspausti dvigubų rodyklių piktogramą, šią funkciją palaikančios aplikacijos dešiniame viršutiniame lango kampe. Paprastai, aplikacijos palaikančios šią funkciją turi ir klavišų kombinaciją jai. Daugumos OS X aplikacijų pilno ekrano režimo aktyvavimui/deaktyvavimui naudojama Cmd ⌘-Ctrl-F klavišų kombinacija, tačiau aplikacijų kūrėjai gali savo aplikacijose naudoti kitas klavišų kombinacijas šiam tikslui.

Lango dydžio pritaikymas prie jo turinio arba žalios + piktogramos mistika

Panašu, kad Apple niekaip negali apsispręsti kokią vieningą funkciją priskirti žaliai + piktogramai, vienai iš kairėje lango pusėje esančių piktogramų trijulės narių. Žalia, kairėje OS X aplikacijos lango pusėje esanti piktograma nėra skirta padidinti langą ir tai naujus OS X vartotojus į Mac pasaulį atėjusius iš Windows trikdo labiausiai. OS X senbuvių, sumišusių dėl žaliosios piktogramos paskirties, daug sutikti neteko. Vienose aplikacijose paspaudus ant + langas padidinamas taip, kad jame tilptų lango turinys (pvz. Finder, Safari) tuo tarpu kitos padidina langą per visą ekraną (pvz. Mail, Calendar, Contacts), todėl šios piktogramos naudojimas norint vieningo efekto nėra labai patikimas.

Paprastas bei Pro aplikacijų langų didinimas ir mažinimas

Daugelis norėdami pakeisti aplikacijos lango dydį paprasčiausiai timpteli už vienos jo kraštinės ar kampo, tačiau yra būdas tai pagreitinti. Pavyzdžiui jei patempsite už dešinės kraštinės ar apatinio dešinio aplikacijos lango kampo klaviatūroje nuspaudę Alt ⌥ klavišą, šis veiksmas turės veidrodinį efektą priešingoje pusėje esančioms aplikacijos lango kraštinėms, aplikacijos lango centrą paliekant ten kur jis ir buvo.

Jei aplikacijos langą didinsite ar mažinsite nuspaudę Shift ⇧ klavišą, bus išsaugotos prieš tai nustatytos lango proporcijos.

Didinant arba mažinant aplikacijos langus, abu šie klavišai gali būti naudojami ir kartu. Klaviatūroje nuspaudus Alt ⌥-Shift ⇧ ir tempiant lango kraštinę jis bus didinamas arba mažinamas lango centro atžvilgiu išsaugant lango proporcijas.

Šis metodas turėtų būti geriau pažįstamas tiems, kas naudojasi Adobe Photoshop aplikacija.

Kiekvieno šių klavišų atskirai arba kartu panaudojimas, kai tampa įpročiu gali ženkliai pagreitinti darbą kompiuteriu, kaip beje ir įprotis dažniausiai atliekamiems veiksmams į pagalbą pasitelkti klavišų kombinacijas.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų