Ar sekančio iPhone ekranas galėtų būti pagamintas iš safyro?

Pasklidus žiniai apie tai, kad Apple Arizonoje įsigijo GT Advanced Technologies safyro gamyklą internetas pradėjo „ūžti“ apie tai, kad sekančio iPhone ekranas bus pagamintas iš safyro.

Žmogaus pagamintas safyras kariuomenėje naudojamas automobiliuose kaip permatomi šarvai ir gali būti pakankamai pigi alternatyva stiklui dabar dengiančiam mobiliųjų telefonų ekranus. Tai turėtų reikšti, kad jie nedužtų telefonui nukritus ir nesibraižytų nešiojant kišenėje su raktais, netyčia perbraukus telefono ekranu per cementinę sieną, o gal net ir deimantinio žiedo akute.

Paprastas stiklas yra silicio dioksidas, katodinių ekranų (senovinių televizorių) stiklo sudėtyje, įprastai yra 25 procentai švino oksido neleidžiančio radiacijai „iškepti“ mūsų smegenų, fotoaparatų objektyvų stikluose apie 25 procentus sudaro lantanio oksidas, kuris pagerina stiklo skaidrumą nors dėl to galima ginčytis, giliavandenių narų kaukių stikluose, tam kad sumažinti vaizdo laužymą po vandeniu, yra panaudota daug talio oksido. Aliuminis - metalas, o safyras yra aliuminio oksidas. Nebūtų visiškai teisinga teigti, kad safyras yra aliumininis stiklas, bet apie jį galima taip galvoti. Kita, stipresnio stiklo alternatyva yra iPhone bei eilėje kitų aukštesnės klasės išmaniųjų telefonų naudojamas „Gorilla Glass“ - silicio stiklas su kalio jonais.

Aliuminio ir silicio kainos skiriasi. Silicis tai „paplūdimio smėlis“ ir jo kaina apie 20–30 JAV$ už toną, tuo tarpu aliuminio tona kainuoja apie 300 JAV dolerių, tačiau kiekius sumažinus iki kilogramo, kalba eitų apie 3 ir 30 centų medžiagų kainų skirtumą. Lyginant „Gorilla Glass“ ir safyrinių ekranų kainas skirtumas būtų tarp 3 ir 30 JAV dolerių.

Medžiagų kainos nėra vienintelis kriterijus lemiantis galutinę gaminio kainą, nes yra ir gamybos kaštai, o stiklo ir safyro gamybos procesas skiriasi. Safyrui gaminti skirta masė yra įkaitinama ir vėliau atšaldoma specialiuose konteineriuose taip suformuojant diskus, kurie vėliau deimantiniais peiliais gali būti pjaustomi sluoksniais ir iš tų sluoksnių galima išpjauti reikiamos formos ir dydžio safyro gaminius, pavyzdžiui iPhone ekranus.

Gandai apie tai, kad Apple eksperimentuoja su safyro ekranai pasirodė dar pernai metais, tačiau tuose ganduose buvo minima Apple manant, kad ši technologija yra per brangi.

Tradiciškai laikrodžiuose naudojamą safyrą, Apple naudoja iPhone 5s modeliuose esančiame Touch ID pirštų atspaudų skeneryje. Greičiausiai Touch ID Apple naudos ir kituose, naujuose savo iPhone ar iPad modeliuose pasirodysiančiuose ateityje.

Apple įsigyta GT Advanced Technologies safyro gamykla Arizonoje sumažins kaštus bei kompanijos priklausomybę nuo kitų safyro gamintojų ir suteiks platesnes eksperimentų galimybes. Apple patentų portfelyje yra patentas pavadintas „safyro laminatas“ aprašantis įvairius būdus leidžiančius safyro plokštėmis padengti paprastą stiklą ar kitas safyro plokštes.

Nors safyro gamyklos įsigijimas ir leis sumažinti šio tipo stiklo kaštus, nemanau, kad labai greitu metu, be Touch ID, išvysime daugiau safyro iPhone ar iPad. Tačiau šis žingsnis gali reikšti, kad netolimoje ateityje Apple paskelbs ir apie naują iOS įrenginį nesubraižomu ekranu ir tai įvyks anksčiau nei daugelis analitikų sapnavo.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų