Pamokanti iOS7 ir pigaus iPhone istorija iš Lietuvos

Temos: iPhone, Saugumas

Istorija trumpa ir, bent jau kol kas su liūdna pabaiga apie žmogų susigundžiusį pigiu iPhone, kuriame įdiegta iOS 7.

Mėnesio pradžioje „Macpartijos“ forume (www.macpartija.lt) pasirodė iPhone 5 turėtojo, pasivadinusio Erikas31, žinutė su prašymu padėti išspręsti Apple ID problemą.

Sveiki, situacija tokia, kad panasu per skelbimus isigijau “tipo” nauja Iphon5 jis ristas prie uzsienio tinklo ir negana to nera zinomas nei apple id nei paswordas senesnio seimyninko, ka daryti kaip spresti sia problema jei matomos el. pasto tik dvi pirmos raides… zinant bent emeila bandyciau parasyti ankstesniam vartotojui, paaiskinti situacija. (žinutės kalba netaisyta)

Activate iPhone: This iPhone was lost and erased. Sign in with the Apple ID that was used to erase this iPhone.
Activate iPhone: This iPhone was lost and erased. Sign in with the Apple ID that was used to erase this iPhone.

Netruko ilgai išsiaiškinti, kad Erikas31, iPhone pirko susigundęs skelbimu svetainėje „skelbiu.lt“. Patikėjęs, kad telefonas naujas, nes turėjo tiek dėžutę, tiek ir dokumentus, Erikas31 telefono nepatikrino.

Nėra aišku ar telefonas buvo pavogtas, ar senasis savininkas ištrynė visus duomenis bet neatsiejo telefono nuo savo Apple ID, tačiau dabar su iPhone pardavėju susisiekti negalintis „naujo“ iPhone pirkėjas susidūrė su iOS 7 Apple įdiegta apsauga - telefonas, po perkrovimo prašo įvesti Apple ID vartotojo vardą ir slaptažodį su kuriuo susietas tas telefonas. Neturint šios informacijos - telefonu nepavyks pasinaudoti.

Kadangi Eriko31 įsigytas telefonas rištas prie UK tinklo ir turėjo dėžutę bei dokumentus, greičiausiai, šis telefonas buvo panaudotas nusikalstamoje schemoje, kuri jau kuris laikas yra populiari prekiaujant „pigiais“ telefonais. Ji atrodo maždaug taip: Vardenis, gyvenantis UK nusiperka iPhone su planu ir draudimu, po kelių dienų jis jį per iCloud paskelbia pamestu ir ištrina visą informaciją. Tada kreipiasi į draudimą ir sako, kad telefoną iš jo pavogė. Tada, po kiek laiko jis gauna naują telefoną, o seną perduoda kitiems Vardeniams, kad parduotų Lietuvoje. Reikalas tik tas, kad su iOS 7 naujomis apsaugos funkcijomis, jei Vardenis padarys telefoną tokiu, kad jį būtų galima naudoti naujam savininkui, Apple greičiausiai matys, kad jis buvo atsietas nuo savininko Apple ID pasinaudojant jo vartotojo vardu ir slaptažodžiu, kas reikštų - pačio Vardenio ir draudimas nekompensuotų to telefono „praradimo“. To nepadarius: naujasis savininkas naudotis telefonu negali., bet Vardenis pardavęs „pamestą“ ir iš draudimo gavęs naują naudojasi nauju iPhone, kurio kainą susimažino ta suma, kurią gavo parduodamas tariamai pamestą telefoną.

Šioje istorijoje, manau jei Erikas31 kreiptūsi į teisėsaugą - atsekti galus turėtų būti įmanoma, nes yra ir Apple ID ir sutartis su draudimu. Jei telefonas buvo įsigytas ir sutartis sudaryta kokio nors benamio vardu, surasti tikrąjį sukčių gali būti sunkiau bet vis tiek įmanoma. Benamio panaudojimo šioje nusikalstamoje schemoje atveju, Jungtinės Karalystės mokesčių inspekcija turėtų atkreipti dėmesį taip pat, kad benamis ir, matyt, pajamų negaunantis žmogus gali leisti sau įsigyti gana nepigų telefoną ir gerokai jį papurčius atsirastų, greičiausiai, ir tikrasis „gudruolis“.

Ši istorija gali būti gera pamoka tiems, kas susigundo „nerealiai“ pigiais iPhone pardavimo pasiūlymais skelbimų svetainėse ir nepatikrina iPhone pardavėjo akivaizdoje.

Informaciją apie tai, kaip paruošti iPhone su įdiegta iOS 7 pardavimui, kad naujasis savininkas galėtų juo naudotis, bei ką reikia patikrinti perkant iPhone iš rankų rasite straipsnyje: „Jei nutarėte parduoti iPhone, iPad ar iPod touch su įdiegta iOS 7 ar tokį įsigyti 'iš rankų'“.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 3 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Pasiteisino patarlė- skūpus žmogus moka dvigubai... Tik nesuprantu, tokių žmonių, kur išleidžia paskutinius pinigus tokiems dalykams ar bando smarkiai sutaupyti ir pirkti iš neaiškių asmenų...

    • Nes aplinka kurioje cirkuliuoja pastarieji žmonės, labai dažnai "duoda sausainį" už tokį elgesį.

      Internetas šiaip per gerus 10 metų tokius dalykus turėtų apgenėti. Bet esu įsitikinęs, kad kažkas tą patį yra prieš 10 metų sakęs.

      Nuo durnumo vaistų nėra. Tiesa yra - knygos, bet čia labai subtilus vaistas ir nekiekvienas organizmas virškina.

  2. "Į "iDeal" servisą vis dažniau gauname užklausų dėl skelbimuose ar ne iš oficialių pardavėjų įsigytų "iPhone 5", kuriais negalima naudotis dėl sustiprintos apsaugos nuo vagysčių. Apie tai plačiau rašo "Delfi": http://bit.ly/16hGOP3 Patariame būti labai atsargiems perkant, nes šiuo atvėju padėti gali tik pirkimo čekis iš oficialaus "Apple" pardavėjo su "iPhone" serijiniu ar IMEI numeriais atitinkančiais įsigytą aparatą."
    Turės, ką veikti serviso darbuotojai bandant išaiškinti kvailiams, jog juos apgavo :D

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų