Kaip prieiti prie ~/Library aplanko „OS X Mavericks“ ir naujesnėse „OS X“ versijose

Šis straipsnis labiau tinka tiems kas prie „OS X Mavericks“ peršoko nuo „OS X 10.7 Lion“ ar ankstesnės „Apple“ operacinės sistemos versijos, bet naujienų gali rasti ir tie, kas atsinaujino į „OS X Mavericks“ ir iš „Mountain Lion“.

Library aplanko viduje, kuris „Unix“ tipo sistemose, įprastai rašomas ~/Library, kas reiškia: aplankas pavadinimu „Library“ esantis šakninėje vartotojo direktorijoje. Šis aplankas yra prieinamas tik tam vartotojui ir naudojamas saugoti vartotojo padarytiems sistemos ar aplikacijų nustatymams, aplikacijų pagalbiniams failams, kai kuriais atvejais jame saugomi ir duomenys.

Įprastai, failai ir aplankai esantys ~/Library neturėtų būti liečiami, trinami ar modifikuojami, bet jei su „OS X“ draugaujate jau ilgesnį laiką, naudodamiesi kompiuteriu nesijaučiate esantys tarpine tarp kėdės ir klaviatūros ir gerai suprantate ką darote bei galimas to pasekmes - galite tame aplanke kartais „pasirausti“.

OSX Finder ~/Library iš menu nuspaudus Alt klavišą

Ankstesnėse nei „OS X Lion“ operacinėse sistemose, Apple neslėpė šio aplanko ir kiekvienas pageidaujantis galėjo netrukdomas jame modifikuoti failus ir paskui su ašaromis akyse visuose forumuose iš eilės rašyti „nieko nedariau, staiga … aplikacija neveikia, net nereaguoja į pelės paspaudimą ant piktogramos“, ar ką nors panašaus. Nuo „OS X Lion“, „Apple“ pagal nutylėjimą nerodo ~/Library aplanko, tačiau prieiti prie jo galima įvairiais būdais (aš žinau apie 20 būdų, kaip prieiti prie duomenų esančių ~/Library aplanke „OS X Lion“, „Mountain Lion“, „Mavericks“ ir t.t.) - vienas iš „OS X“ privalumų yra tas, kad tą patį rezultatą galima pasiekti keliais būdais ir kiekvienas gali rinktis jam patogesnį.

Pagrindinė priežastis kodėl „Apple“ nutarė paslėpti ~/Library aplanką yra ta, kad vartotojai nelabai „draugaujantys su kompiuteriais“ ar nelabai gerai susipažinę su „OS X“ sistema, dažnai pradėdavo tyrinėti ~/Library aplanke esančius failus, perkėlinėti juos kitur, trinti, modifikuoti ir paskui atakuoti „Apple Support“, nes aplikacijos veikia blogai ar visai neveikia, arba dar blogiau - dingo duomenys. Dėl tos pačios priežasties „Apple“ visada slepia ir „/bin“, „/sbin“, „/usr“ ir kitus panašius aplankus.

Kaip „~/Library“ aplanką padaryti matomu

Žemiau patekta informacija tinka „OS X Mavericks“ ar naujesnėms „OS X“ versijoms.

Norint ~/Library aplanką padaryti matomu „OS X Lion“ ar „OS X Mountain Lion“ reikėjo šiek tiek „paplušėti“, tačiau Mavericks „Apple“ padarė šią užduotį daug lengvesnę.

Jei jums nereikia, kad ~/Library aplankas būtų visada matomas, bet norite jame ką nors pakeisti ar šiaip „pasidairyti“, prie šio aplanko turinio galite prieiti senu, jau „Lion“ ir „Mountain Lion“ egzistavusiu būdu: atidarykite Finder ir laikydami nuspaudę Alt ⌥Finder meniu pasirinkite Go > Library arba iš Finder meniu pasirinkite Go To Folder, alternatyviai galite pasinaudoti klavišų kombinacija Shift ⇧-Cmd ⌘-G ir atsiradusiame lange įvesti ~/Library ir paspausti Go.

Jei esate įdiegę „OS X Mavericks“ ir norite, kad jūsų vartotojo aplankas Library būtų matomas visada:

  • atidarykite savo vartotojo paskyros pagrindinį langą. (Priklausomai nuo nustatymų, galite arba paspausti Finder lango kairėje pusėje ant savo vartotojo vardo, arba iš Finder meniu pasirinkti Go > Home. arba pasinaudoti klavišų kombinacija Cmd ⌘-H.
  • pasirinkite iš Finder meniu View > Show View Options arba surinkite klaviatūroje klavišų kombinaciją Cmd ⌘-J
  • pasirodžiusiame aplanko nustatymų lange uždėkite varnelę prie Show Library Contents
  • uždarykite aplanko nustatymų langą
OSX Maverics ~/Library aplanko rodymas

Šį nustatymą galite palikti įjungtą arba pasinaudoti šiuo būdu kaskart kai jums reikalinga prieiga prie ~/Library aplanko. Jei paliksite nustatymą padėtyje, kad ~/Library aplankas būtų matomas, būkite atsargūs, nes neatsargus elgesys su aplankais ar failais esančiais ~/Library - gali tapti širdies smūgio priežastimi :).

Kitas būdas padaryti ~/Library aplanką matomu

Atidarykite Terminal aplikaciją ir joje įrašykite komandą:

chflags nohidden ~/Library/
Įvedus šią komandą ir paspaudus Enter ↲ gali reikėti įvesti administratoriaus slaptažodį, kurį vedant nesimatys, kad ką nors rašote. Įvedus slaptažodį ir paspaudus Enter ↲ - ~/Library apalankas vėl taps matomas.

Atminkite, kad šis nustatymas gali pasikeisti atnaujinus „OS X Mavericks“ ir jums teks vėl įjungti ~/Library rodymą, jei norite šį aplanką turėti visada matomą.
Būkite atsargūs su duomenimis ~/Library aplanke. Jei nelabai žinote ar suprantate ką darote, geriau nedarykite.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų