Jei įdiegę OS X Mavericks praradote prieigą prie SMB diskų

Kiekvienoje naujoje aplikacijoje, o ypač operacinėje sistemoje, pradžioje atsiranda nesuderinamumo problemų - OS X nėra išimtis. Nors Apple testuoja naująsias OS X versijas tiek naudodama savo vidinius resursus, tiek ir pasitelkdama Apple registruotus programuotojus, kai kurios klaidos išaiškėja tik tada kai naują sistemą pradeda naudoti milijonai vartotojų naudojančių pačias įvairiausias tinklų konfigūracijas, kompiuterių nustatymus ar aplikacijų ir paslaugų derinius.

Tarp klaidų ar kai kuriems OS X Mavericks vartotojams nepatogumus sukeliančių pasikeitimų vienas iš didesnių yra negalėjimas prisijungti prie tinkle bendrinamų SMB resursų - NAS[1] įrenginių, Windows ar Linux serverių teikiančių failų bendrinimo paslaugas.

Priklausomai nuo to kaip sukonfigūruota prieiga, negalėjimas pasijungti gali pasireikšti skirtingai tačiau galutinis rezultatas tas pats - prie duomenų prieigos nėra. Pavyzdžiui jungiantis prie kai kurių NAS įrenginių, po kelių nesėkmingų bandymų būna pranešama apie negalėjimą prisijungti, jungiantis prie Windows 8 operacinės sistemos pagrindu veikiančių PC gali pasirodyti, kad bandymas prisijungti vyksta visą amžinybę, kol galų gale vis tiek rezultatas tas pats.

Stengdamasi pagerinti našumą, saugumą ir suderinamumą su kitomis platformomis, OS X Mavericks Apple perėjo nuo savo senojo dalinimosi failais protokolo AFP prie Microsoft’o SMB2 ir negalėjimas iš Mac kompiuterių su įdiegta OS X Mavericks pasiekti tinkle, SMB2 įrenginiuose esančių resursų ar net iš Windows kompiuterių bendrinamų diskų, greičiausiai, ir bus susijęs su naujuoju Apple įdiegtu SMB2.

Pirmasis būdas

Vienas iš paprastesnių sprendimų būtų pakeisti komandą naudojamą Mac kompiuteriuose prisijungti prie serverių:

  • atidarykite Finder aplikaciją
  • iš meniu pasirinkite Go
  • pasirinkite Connect to Server… arba surinkite klavišų kombinacija Cmd ⌘-K
  • prisijungimo adreso lauke, vietoje įprasto smb://serveriopavadinimas įveskite:
    cifs://serveriopavadinimas

Antrasis būdas

Jei norite Mac kompiuterį, su įdiegta OS X Mavericks, priversti visus smb:// prisijungimus traktuoti kaip SMB1 (pavyzdžiui jei administruojate daug Mac kompiuterių ir visus, prisijungimo prie tinkle bendrinamų SMB2 šaltinių, keisti kiekviename kompiuteryje, kaip parodyta pavyzdyje aukščiau, užimtų daug laiko), pasinaudokite Terminal’o komanda

echo “[default]” >> ~/Library/Preferences/nsmb.conf; echo “smb_neg=smb1_only” >> ~/Library/Preferences/nsmb.conf
Nepakenktų po šios komandos įvedimo Mac kompiuterį perkrauti, nes perkrovimas pašalintų visus pakibusius SMB prisijungimus likusius nuo anksčiau atliktų nesėkmingų bandymų pasijungti prie tinklinių SMB šaltinių.

Ką ši komanda daro: jos pagalba, vartotojo „namų“ aplanke, adresu ~/Library/Preferences/nsmb.conf sukuriamas failas nsmb.conf, kuris nurodo naudoti SMB1 protokolą visiems SMB prisijungimams. Tai lėtesni, bet stabilūs prisijungimai.

Kaip grįžti prie SMB2? Jei po to, kai Apple ištaisė šią SMB2 klaidą ir patikrinę įsitikinote, kad jūsų tinkle esančiuose SMB2 įrenginiuose esantys duomenys gali būti pasiekti iš Mac kompiuterių su įdiegta Apple OS X Mavericks paprasčiausiai ištrinkite ~/Library/Preferences/nsmb.conf failą tuose kompiuteriuose, kuriuose jį sukūrėte naudodamiesi Terminal’o komanda parodyta aukščiau ar kitomis priemonėmis.

Norėdami Terminal aplikacijos pagalba pašalinti šį failą, Terminal aplikacijos lange įveskite komandą:

rm ~/Library/Preferences/nsmb.conf

CIFS[2] yra kitas SMB protokolo pavadinimas, tačiau naudojant jį prisijungimo prie serverio komandoje Finder naudoja senesnę SMB1 versiją.


  1. NAS (angl. Network Attached Storage) - failinio lygio duomenų saugojimui skirta sistema suteikianti skirtingiems vartotojams prieigą prie joje saugomų failų per kompiuterinį tinklą.  ↩

  2. CIFS (angl. Common Internet File System) veikia kaip aplikacijų lygmens tinklo protokolas, dažniausiai naudojamas prisijungti prie tinkle bendrinamos informacijos: failų, spausdintuvų, serijinių ar kitokių tinklinių prievadų.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 5 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. hm... man hardukas, prijungtas prie TP-Link routerio, veikia su maveriks... nieko nereikėjo daryt - veikia ir tiek... kitavertus, duomenų perdavimo greitis lyg ir krito kelis kartus ir dabar siekia kokius 2 MB/s... anksčiau, jei nemeluoju, būdavo apie 10 MB/s (wifi pralaidumo riba)

  2. O man atrodo greitis su NAS-netgear stipriai pagerėjo, bent jau prisijungia ir po failų sistemą vartosi žaibiškai.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų