Kuo skiriasi iPhone 5S pirštų atspaudų skeneris nuo senųjų

Daug kam išgirdus apie tai, kad naujasis iPhone 5S naudos pirštų atspaudų skenerį pasišiaušė plaukai prisiminus tuos ilgus ir nuobodžius, kaskart pasikartojančius pabraukymus pirštu per Windows OS pagrindu veikiančių nešiojamų kompiuterių pirštų atspaudų skenerius, kurie dažnai atsisakydavo atpažinti piršto atspaudą iš pirmo ar net penkto karto.

Nuo 2003 metų pirštų atspaudų skeneriai gerokai patobulėjo, jie patobulėjo net lyginant su 2011 metais naudotais daktilo-skeneriais. Nors Apple įsigijo kompaniją „Authentec“, tą pačią, kuri susijusi su tais „užknisančiais“ pirštų pabraukymais Windows kompiuteriuose kuriuose vartotojo paskyra susieta su nuskenuotu piršto atspaudu - pirštų atspaudų skeneriai dabar įmontuoti iPhone 5S telefonuose yra patys tobuliausi pirštų atspaudų skeneriai naudojami plataus naudojimo technikoje.

Norint nuskenuoti piršto atspaudą naujos kartos pirštų spaudų skaitytuvo pagalba nebereikia piršto braukyti - užtenka pridėti, paliesti skaitytuvo paviršių, kuris iPhone 5S atveju įmontuotas telefono „Home“ mygtuke.

iPhone 5S telefone įmontuotas pirštų spaudų skeneris radijo signalų pagalba nuskenuoja ne piršto paviršiuje esantį atspaudą, kurį nesudėtinga padirbti, bet gyvo - paodinio sluoksnio piešinį, beje šis metodas tinka tik naudojant gyvą pirštą. Tai, žinoma, džiugina, nes plėšikas norintis atimti iš jūsų telefoną nenukirs jums kartu ir piršto, kaip komplektuojančios telefono dalies. Iš nukirsto, negyvo piršto naudos bus tiek pat kaip ir iš pačio plėšiko piršto. Aišku, čia tuo atveju jei plėšikas yra techniškai išprusęs, tačiau šis autentikacijos metodas nepasaugos nuo plėšiko ginkluoto kokiu nors sunkiu ir kietu daiktu ar šaunamu ginklu, kaip argumentu, įtaigaus prašymo jums pridėti savo pirštą prie telefono „Home“ mygtuko.

Norint įvesti piršto atspaudo informaciją į iPhone 5S reikia „Home“ mygtuką paliesti įvairiais piršto pasvirimo kampais (tame tarpe ir natūraliais - kaip dažniausiai liečiate telefono „Home“ mygtuką). Ekspertų, galėjusių šią funkciją išbandyti naujajame Apple iPhone 5S, nuomonė yra, kad jis veikia patikimai ir greitai.

Ar kiekvienam tinka pirštų spaudų skenavimas kaip vartotojo patikros metodas? Ne. Apie 10 procentų planetos gyventojų gali turėti sunkumų naudodami savo pirštų atspaudus kaip identifikavimo metodą. Gitaristai, profesionalūs virėjai, žmonės dirbantys chemijos pramonėje arba valyklose kur vykdomas sausas valymas bei dirbantys darbuose kur dažni pirštų sužalojimai turės sunkumų naudodamiesi pirštų spaudų skaitytuvais, jau nekalbant apie tuos, kurie neturi išskirtinių pirštų atspaudų. Ši išimtis tinka ir kitiems biometrinių duomenų: akies rainelės, kraujagyslių rašto ir kitiems biometrinėje patikroje naudojamiems būdams. Nėra patikros būdo, kuris tiktų visiškai kiekvienam, bet naujieji pirštų atspaudų skeneriai kol kas yra geriausi.

Dabar kai vienas po kito kyla skandalai susiję su vyriausybių padidėjusia aistra žmonių asmeninių duomenų kolekcionavimui, pirštų atspaudų, kaip vartotojo autorizacijos metodo naudojimas, gali būti nemaža „klizma“ vyriausybinėms organizacijoms.

Nei viena, gerą reputaciją turinti kompanija naudojanti biometrinę autentikacijos technologiją savo įrenginiuose, niekur nesiunčia biometrinių duomenų už įrenginio ribų. Įrenginys nuskenuoja piršto atspaudą bei paodinio sluoksnio piešinį (priklausomai nuo naudojamos technologijos) ir paslepia jį įrenginyje. Apple iPhone 5S atveju ta saugykla yra A7 procesorius. Windows ir Windows Phone įrenginiuose tokia vieta yra TPM[1] procesoriuje, kuriame taip pat išsaugomi ir BIOS bei Windows komponentų saugumo sertifikatai. TPM nesiunčia atspaudų informacijos aplikacijoms, jų atsakymas būna paprastas: atitiko atspaudas ar neatitiko išsaugotą procesoriaus saugykloje.

Pirštų atspaudų skenavimas gali būti saugumo ir patogumo mišinys. Kai septyni Prancūzijos bankai bandė saugumo sistemą, kurioje patikra buvo vykdoma nekontaktinių kortelių ir pirštų atspaudų sutikrinimo būdais - 94 procentai eksperimente dalyvavusių vartotojų išsakė pageidavimą naudoti pirštų atspaudų patikros metodą. Pusė Jungtinės Karalystės gyventojų dalyvavusių WorldPlay organizuotoje apklausoje sakė, kad norėtų jog jų barometriniai duomenys būtų naudojami apsiperkant. 49 procentai, vieno Prancūzijos prekybos centro tinkle organizuotame eksperimente dalyvusių pirkėjų, išsakė pageidavimą atsiskaityti už pirkinius pirštų atspaudų pagalba.

Tiesa, piršto atspaudo, kaip autentikacijos būdo naudojimas turi ir savo minusų. Jei programišiai įsigudrins jį nugvelbti... Slaptažodį gali pakeisti, bet kaip pakeisti piršto atsapudą?

Tokio tipo pirštų spaudų skaitytuvai jau naudojami ir naujausiuose Fujitsu LIFEBOOK A743/G, A573/G ir A553/G nešiojamuose kompiuteriuose pardavinėjamuose Japonijoje. Manau, nereikės ilgai laukti, kai tokius pirštų atspaudų skenerius savo telefonuose ir planšetiniuose kompiuteriuose pradės naudoti ir kiti gamintojai, nes kaip taisyklė užtenka Apple parodyti pavyzdį ir…


  1. TPM - (angl. Trusted Platform Module) specifikacijos aprašymas apibūdinantis kriptoprocesorių, kuriame saugomi kriptografiniai raktai.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų