Kodėl Apple akcijos krenta ir pigūs iPhone ne tokie jau ir pigūs

Man kartais „Wall Street’o berniukai“ primena kaprizingus vaikus kaltinančius orą, kad jis ne toks kokį prognozavo sinoptikai.

Apple paskelbus naujus iPhone modelius ir išaiškėjus, kad rinkos žinovai - guru analitikai, su savo prognozėmis, vėl apsišovė ir kelios kompanijos pažemino Apple akcijų reitingus iš „Buy“ į „Neutral“ (iš rekomenduojamų pirkti į neutralias).

Tim Cook tęsia Steve Jobs žaidimo taisykles ir nelabai kreipia dėmesį į rinkos analitikų prognozes ir rekomendacijas. Ši ilgalaikė strategija Apple atnešė didelės naudos. Be abejonės, Tim Cook nėra „strutis užkasęs galvą smėlyje“ ir girdi kas šnekama aplinkui ir puikiai žino kokias prognozes analitikai skelbė, kokias iPhone 5C kainas prognozavo ir puikiai suvokė to pasekmes.

Maždaug 17 Azijos analitikų prognozių tyrimas rodo, kad vidutiniška iPhone 5C kaina, kurios jie tikėjosi yra apie 2500 juanių, tačiau Apple paskelbė, kad iPhone 5C Kinijoje kainuos 4488 juanius. Cook’as pasielgė taip, kaip būtų pasielgęs Steve Jobs.

Apple - elitinei kompanijai, pradėjus pardavinėti ir platinti iPhone pigiau besivystančiose šalyse sumažintų jos gaunamas pajamas. Nesvarbu ar JAV ar Indijoje ar Kinijoje, dauguma vartotojų eina iš proto dėl elitinių kompanijų gaminių ir stengiasi uždirbti pakankamai, kad galėtų juos įsigyti. Kita vartus atlyginimai tose šalyse auga ir pavyzdžiui Kinijoje darbininkų gaunami atlyginimai labai panašūs į atlyginimus gaunamus Lietuvoje, kas dar visiškai neseniai atrodė „misija neįmanoma“.

Jobs’o filosofija buvo gauti didelį pelną ir Cook tęsia šias tradicijas. Sumažinus iš iPhone gaunamo pelno dalį - labai sumažėtų kompanijos pajamos, kurių 80 procentų sudaro pajamos gaunamos iš iPhone. Yra svarbu, kad Apple nepradėtų pigesniais iPhone kanibalizuoti pelno gaunamo iš iPhone 5S.

Bet kai kurie finansų rinkos analitikai mano kitaip.

BofA Merrill Lynch, Credit Suisse, Piper Jaffray ir UBS pažemino Apple akcijų reitingus ir rekomendacijas po to kai jų „ateities vizijos“ nepasitvirtino ir jų prognozuotos žemos iPhone 5C kainos pasirodė ne tokios jau ir žemos.

Gandai ir prognozės gana stipriai veikia kompanijų akcijų kainas. Analitikai kai kuriuos dalykus nuspėja teisingai, bet ne visus. Dažnai jų perdėm didelės viltys, kad „žemė apsivers“ ir Apple pradės gaminti pigius iPhone nepasiteisina ir jie tada pradeda rodyti kaprizus taip keršydami kompanijai, lyg ji būtų kalta, kad baigę mokslus ir duoną iš to valgantys rinkos analitikai blogai prognozuoja.

Dauguma Wall Street’o analitikų prognozavo, kad iPhone 5C kaina bus 300–450 JAV dolerių ir kompanijos galimas pajamas ir pelną skaičiavo remdamiesi tokiais savo prognozuojamais skaičiais.

Asymco analitikas Horace Dediu sukūrė grafiką, kuriame nubrėžė iPhone pardavimo kainas ir šio grafiko pagrindu prognozavo, kad iPhone 5S kaina bus 650–675 JAV doleriai, o iPhone 5C kainuos 450–500 JAV dolerių.

Bank of America Merrill Lynch savo Apple akcijų rekomendacijas pakeitė į neutralias. Jie nesitikėjo, kad iPhone 5S turės tiek brangiai kainuojančių atnaujinimų (A7,M7, pirštų spaudų jutiklis ir t.t.), kurie sumažins Apple pelno dalį gaunamą pardavus šio modelio telefonus. Tačiau Merrill Lynch nesumažino savo, su Apple susijusių prognozių 2014 ir 2015 metams.

Credit Suisse savo prognozes susijusias su Apple rezultatais 2014 metais sumažino sakydami, kad iPhone 5C aukšta kaina neleis Apple parduoti tiek telefonų vienetų kiek buvo tikimasi.

Gene Munster iš Piper Jaffray gana radikalaiai pakeitė savo rekomendacijas, nes jo prognozės, kad iPhone 5C kainuos 300 JAV dolerių ir neš 15 procentų pelno nepasitvirtino. Jo pajamų augimo prognozės 2014-tiems ir 2015-tiems metams iš 13 ir 16 procentų (atitinkamai) nukrito iki 10 procentų.

Steve Milunovich iš UBS rekomendacijas įsigyti Apple akcijų pažemino iki neutralių dėl Apple nekonkurencingumo tokiose besivystančiose šalyse ir ypač tokiose rinkose kaip Kinija. Įdomu tai, kad šis analitikas padidino savo prognozuojamo Apple pelno skaičius 2014 metams remdamasis aukštesnėmis nei prognozuota naujųjų iPhone kainomis.

Šiandien ryte Kinijos industrijos ir informacinių sistemų ministerija patvirtino, kad naudos TD-LTE ir tai sumažins kliūtis sėkmingam Apple ir China Mobile bendradarbiavimui. Daugiau informacijos apie LTE ir kaip tai susiję su Apple Kinijoje rasite Tim Worstall straipsnyje

Vakar Apple akcijų (AAPL) kainos smuktelėjo 29 JAV doleriais už akciją ir kainavo 465 JAV dolerius, tai kiek mažesnis nuosmukis nei 50-ties dienų vidurkis. Manau dabar bus šioks toks naujienų, susijusių su Apple finansiniais rezultatais štilius iki Apple praneš savaitgalio iPhone užsakymų rezultatus, kas gali nutikti sekantį pirmadienį, rugsėjo 16.

Apple akcijos 2013 rugsėjo 11 dieną
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. As ir tikejausi bet jau 200 € bus pigesnis nei Iphone 5S

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų