Kaip išvengti brukalų iCloud elektroniniame pašte

Jei landūs internetiniai prekeviai sužinojo, kad jums trūks plyš reikia pasididinti krūtis ar Viagros pagalba taptumėte tikru vyru ir nesvarbu, kad esate moteris bei per artimiausius 25 metus neplanuojate atlikti lyties keitimo operacijos, reikėtų žinoti, kaip su šiais akivaizdžią tiesą bylojančiais ir akis badančiais elektroninio pašto laiškais reikėtų kovoti.

Pirmiausia kelios priežastys, dėl kurių galėjote išsiduoti, kad kenčiate dėl mažų krūtų ir dėl to dabar bijote lankytis viešajame vyrų tualete, nes galite sulaukti kandžių juokelių iš šalia nusilengvinti išsirikiavusių vyriškių:

  • savo elektroninio pašto adresą neatsargiai įrašėte kurioje nors interneto svetainėje matomu tekstu;
  • jūsų Windows kompiuteriu besinaudojantis kolega pasigavo virusą ir pastarasis išdavė visas jūsų paslaptis bei slapčiausias svajones, net tokias kurių nesate savo Windows mylinčiam kolegai prisipažinę nei žodžiu, nei raštu;
  • užsiregistravote kokioje nors neaiškioje svetainėje, kuri siūlė atsisiųsti informaciją kaip užsidirbti 5000$ per savaitę neišeinant iš namų;
  • kada nors gavę kokį pasiūlymą atsakėte į tą laišką, paspaudėte ant jame esančios nuorodos, arba pasinaudojote nuoroda esančia tokio laiško apačioje, kurios tekstas teigė: „jei norite daugiau negauti tokių laiškų - spauskite čia“.
  • dar viena tokių laiškų gavimo priežastis gali būti ta, kad esate įjungę automatinį paveiksliukų iš interneto rodymą savo pašto programoje, o daugelis „spamerių“ savo laiškuose generuoja specialias nuorodas kiekvienam elektroninio pašto adresui ir kai toks paveiksliukas atidaromas, spameris žino, kad adresas egzistuoja ir tada jau „sveikas vargeli“.

Kokie galėtų būti vaistai:

  • Pirmiausia rekomenduočiau susikurti elektroninio pašto alternatyvų vardą. kalbant apie iCloud tai padaryti galite taip: prisijungę prie icloud.com ir atidarę iCloud Mail aplikaciją, pasirinkite Preferences aplikacijos įrankių juostoje, spauskite ant Accounts > Add an alias ir įveskite reikiamą informaciją. Tokiu būdu sukursite alternatyvų elektroninio pašto adresą, kuriuo rašytus laiškus gausite savo pagrindiniu iCloud elektroninio pašto adresu, tačiau juos bus galima lengviau filtruoti, o reikalui esant ir išvis panaikinti alternatyvą visiškai niekaip nepakenkiant pagrindiniam adresui. Tokiu pačiu būdu galite susikurti alternatyvius elektroninio pašto adresus ir eilėje kitų populiarių elektroninio pašto paslaugas teikiančių serverių (yahoo.com, outlook.com ir t.t.). GMail šito neleidžia, nebent naudojate savo asmeninį domeną susietą su Google paštu. Blogiausiu atveju galite susikurti alternatyvų pašto adresą, kurį naudosite visokioms registracijoms.
  • Jei naudojate OS X Mail aplikaciją, apie visus icloud.com laiškus, kuriuos gavote ir pasiuntėte į „Junk“ aplanką automatiškai informuojama Apple ir ji atitinkamai reguliuoja savo elektroninio pašto brukalų filtrus.
  • Galite sukurti savo filtrą - taisyklę, kuri bus pritaikoma ir ją atitikusius laiškus automatiškai ištrins arba permes į nurodytą aplanką.
  • Jei naudojatės ne iOS Mail programa, brukalą gautą icloud.com adresu galite persiųsti Apple adresu spam@icloud.com. Persiunčiant (forward) elektroninį laišką, Apple gaus visą reikalingą informaciją. Jei jus kartais domina, tai iOS 7 Apple jau įdiegė mechanizmą, kaip [ažymėti laiškus kaip „spam“.
    Jei naudojate ne icloud.com adresą arba iOS įrenginį galite persiųsti tą laišką domeno iš kurio gautas laiškas administratoriui adresu pvz.: abuse@domain.com kai domain.com yra laiško siuntėjo domeno pavadinimas, pvz. aaabbbccc.com. Žinoma, jei domenas baigiasi kaip nors bigtits.com gal geriau tokio laiško ten nesiųsti, o brukalą pažymėti kaip brukalą, laišką ištrinti ir tyliai ignoruoti.

Kita vertus, gavus tokį laišką nebūtina iš karto panikuoti. Ramiai atsisėskite ir pamąstykite - gal pasiūlymas laiške visai neblogas. Gal tikrai verta ką nors pasididinti ar sutvirtinti. Jei apsispręsite teigiamai - atsakykite į laišką tiksliai nurodydami savo vardą ir pavardę bei kreditinės kortelės numerį. Manau kiekių ir prekių nurodyti nereikia - jie ir taip visą padarys už jus.

Jei kartais brukalus gaunate per iMessages, kaip jų atsikratyti skaitykite straipsnyje: „Jei gaunate iMessages brukalus (spamą)“

Tuščių jums nuo šiukšlių pašto dėžučių.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Geras straipsnis.

    Keista lietuvoje situacija su praktine IT info sklaida paprastiems vartotojams.

    Na yra dar vos gimęs Andriaus Užkalnio Protokolų skyrelis 9upe (9upe.com), bet be jos, tai MacArena, kaip kokia oazė dykumoje.

    Čia neįskaitant visokių grybautojų žinoma, kurių tekstus beskaitant galvą pradeda skaudėti...

    • Ačiū už gerą žodį, smagu girdėti, kad gal ne be reikalo daužau pirštus į klaviatūrą.
      Bėda gal ir tame, kad dauguma tautuečių save laiko nepaprastai išprususiais IT srityje ir susidaro bendras vaizdas, kad tokios šviečiamosios informacijos poreikio kaip ir nėra. Žinoma, yra daug ir tokių žmonių kurie labai kieti IT-istai. Tačiau, dažnai pašnekėjus su paprastu žmogeliuku naudojančiu daugiau nei vieną elektroninį įrenginį galėtum susidaryti „paveiksliuką“, kad kalbi su IT guru, jei tik nesuprastum kokias nesąmones jis šneka. Liūdna, bet dažnai tokių piliečių pasitaiko net tarp gana didelių įmonių „sysadminų“.
      Aš nekalbu apie atvejus kai nusišnekama netyčia - vieiems būna, bet labai dažnai vaizdelis IT srityje, o panašu ir ne tik, kaip laidoje “Klausimėlis“ (atrodo taip vadinasi ta laida), kur žmogus gali pusę valandos pasakoti apie „cloud computing“ kaip kokią nors garsią batonų kepyklą ar geresniu atveju apie internetu valdomą debesų kiekį ir elektroninėmis priemonėmis reguliuojamus kritulius.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų