iWork for iCloud beta - neblogai, bet dar yra kur tobulėti

Kelių pastarųjų savaičių bėgyje, Apple pradėjo siuntinėti kvietimus ne Apple programuotojams prisijungti prie iCloud beta, o penktadienį (2013-08-23) beta.icloud.com tapo atvira visiems turintiems Apple ID.

8169

Papildymas (2013-08-26 22:14): Mac Arena skaitytojas KęstasM, pastebėjo, kad naudotis iWork for iCloud aplikacijomis jau galima ir įprastoje icloud.com svetainėje.

Be vartotojo sąsajos, kuri dabar artima iOS 7, pasikeitimų - didžiausia iCloud naujiena yra „iWork for iCloud“ paketas, kurio sudėtyje esančios: Pages, Numbers ir Keynote aplikacijų internetinės versijos leidžia kurti naujus bei atlikti pakeitimus jau sukurtuose dokumentuose ir naudoti prezentacijoms skirtą Keynote, net jei neturite Mac kompiuterio ar Mac kompiuteryje neturite įdiegę šių OS X skirtų aplikacijų.

Prisijungę prie beta.icloud.com, be jau įprastų, nors ir pakeisomis piktogramomis: Mail, Contacts, Calendar, Notes, Reminders ir Find My iPhone aplikacijų, pastebėsite Pages, Numbers ir Keynote piktogramas su „beta“ etikete kairiame viršutiniame jų kampe - spauskite ant jų ir bandykite. Nors nesinori tikėti, kad Apple padarys jas mokamas, bet kol Apple sprendimas nėra žinomas - tai gera proga išbandyti „iWork for iCloud“ aplikacijas, jei turite OS X ar iOS šių aplikacijų versijas - galėsite palyginti, o jei neturite - tai puiki proga su jomis susipažinti artimiau.

Keynote failo importavimas į Keynote for iCloud paprasčiausiai failą pertempiant į naršyklės langą.
Paspaudę ant bet kurios iš „iWork for iCloud“ aplikacijų piktogramos pateksite į puslapį, kuriame galėsite sukurti naują dokumentą. Jei naudojate iOS skirtas Pages, Numbers ir Keynote aplikacijas ar savo Mac kompiuteriuose šių aplikacijų pagalba sukurtus dokumentus saugote iCloud - tuos dokumentus taip pat rasite čia. Internetinė iWork versija leidžia Microsoft Office paketo aplikacijomis sukurtus dokumentus atidaryti „iWork for iCloud“ aplikacijose tiesiog tuos failus pertempiant iš kompiuterio į „iWork for iCloud“ vienos iš aplikacijų dokumentų sąrašo langą.

Išeksportuoti dokumentą iš iWork for iCloud aplikacijos galima jos originaliu, .pdf arba Microsoft Office atitikmens formatu
„iWork for iCloud beta“ kol kas trūksta kai kurių funkcijų, kurios leistų šioms aplikacijoms vadintis pilnavertėmis ir savarankiškomis. Kol kas nėra galimybės dokumentų esančių „iWork for iCloud“ atspausdinti ir norint tai padaryti reikia atsisiųsti failą elektroniniu leišku į kompiuterį arba jo originaliu formatu, arba .pdf, arba Microsoft Office atitikmeniu (Word, Excel ar PowerPoint). Taip pat nėra galimybės aplikacijomis dalintis jų neeksportuojant bei nėra įdiegti kolaboravimo įrankiai, kurie tam tikrais atvejais gali būti labai naudingi (kai reikia viename dokumente pakeitimus daryti keliems asmenims).

Pages for iCloud

iWork for iCloud beta - Pages - Welcome „Pages for iCloud“ pagalba galima kurti pilnaverčius dokumentus ar labai įmantraus dizaino nereikalaujančias skrajutes. Aplikacija veikia kiek lėčiau nei ta, kuri įdiegta kompiuteryje tačiau ne per lėtai, kad ja nebūtų galima patogiai naudotis. Tiesa, rašant daugiau teksto ir esant lėtesniam internetui, kartais pasijunta vėlavimas, matyt tada kai aplikacija bando išsaugoti atliktus pasikeitimus iCloud serveryje.

„Pages for iCloud“ turi visus neįmantraus dokumento kūrimui reikalingus įrankius: galima pasirinkti iš 47-ų šriftų (1-as jų skirtas ornamentams), tačiau 13 iš 46-ų tekstinių šriftų nepalaiko lietuvybės. Aplikacijoje galima naudoti paveiksliukus, teksto formatavimo įrankius bei neįmantrius vektorinės grafikos vaizdus.

„Pages for iCloud“ aplikacijoje nėra galimybės patalpinti lentelių, o jei lentelės yra sukurtos kompiuterinėse Pages ar Word aplikacijose - jose negalima pakeisti esančio teksto, lygiai taip pat kaip ir jei paveiksliukai ar teksto „dėžutės“ (text box) yra labai arti paraščių ar peržengia jų ribas. Nėra galimybės redaguoti ir tų dokumento vietų, kuriose yra kompiuterine aplikacijos versija sukurtas TOC (automatiškai atsinaujinantis dolumento turinys). Jo negalima keisti nepriklausomai nuo to ar TOC sukurtas kompiuterinėje Pages ar Word versijoje (Word TOC’o kaip tokio neatpažįsta ir Pages skirta OS X aplikacija). Keisti negalėsite ir teksto, kuris naudojamas keliose teksto „dėžutėse“, kurios yra apjungtos į vieną grupę.

Pages for iCloud: jei kompiuterinėje versijoje sukurtame dokumente yra funkcijų kurių Pages for iCloud beta versija nepalaiko - galite pasirinkti atidaryti ne originalą, o sukurti failo kopiją.
Taip pat kaip ir iOS skirtose iWork paketo aplikacijose, jei atidarote dokumentą, kuriame panaudotos nepalaikomos funkcijos - būsite apie tai įspėti ir galėsite sukurti dokumento kopiją ir joje atlikti pakeitimus nesugadindami originalo.

Pranešimas apie atsiradusį konfliktą dokumentuose. Taip gali atsitikti jei tuo pačiu metu keičiama to paties dokumento informacija dviejose ar daugiau aplikacijų ar kompiuterių.
Jei to pačio dokumento pakeitimai atliekami tuo pačiu metu keliuose kompiuteriuose - apie atsiradusį konfliktą būsite informuoti specialiu pranešimo langu, kuriame galėsite pasirinkti kurią dokumento versiją norite naudoti.

Pranešimas apie atidarytame dokumente atsiradusius pakeitimus, atliktus naudojant kitą aplikaciją
Jei tuo pačiu metu keliose aplikacijose atidarytas dokumentas buvo pakeistas tik vienoje jų - atsiradęs pranešimas apie tai taip pat informuos.

„Pages for iCloud“ beta aš neradau patogaus būdo sukurti naują puslapį kaip tik įvesti reikiamą naujų eilučių kiekį, sukurti naują sekciją būdo visai neaptikau, taip pat kaip ir būdo pakeisti lapo formatui ar jį pasukti. Taip pat iCloud Pages beta versija, importuojant OS X Pages sukurtą dokumentą panaikina ryšius tarp susietų teksto skirsnių, objektai patalpinti lentelėse yra iCloud versijoje panaikinami, o importuojant dokumentą sukurtą iOS Pages versijoje, pakeitimai esantys kaip rekomenduojami (tracked changes) iš karto bus pritaikyti iCloud versijoje. Jei Pages dokumente naudojate lygtis, jų nesimatys iCloud dokumento versijoje, bet jos nebus panaikintos ir dokumentą atidarę Pages skirtoje OS X - jas matysite.

Importuojant kiek „įmantriau“ suformatuotą tekstą - jis dažnai iškraipomas ir ne vien todėl, kad iCloud versijoje gali nebūti kompiuterinėje dokumento versijoje naudoto šrifto, bet ir todėl, kad Pages for iCloud nepalaiko arba neteisingai interpretuoja kai kurių dokumento elementų formatavimo nustatymus.

Kairėje pusėje puslapis sukurtas naudojant Pages skirtą OS X, dešinėje pusėje tas pats dokumentas atidarytas Pages for iCloud aplikacijoje.
Kairėje pusėje puslapis sukurtas naudojant Pages aplikaciją skirtą OS X, dešinėje pusėje tas pats dokumentas atidarytas Pages for iCloud aplikacijoje.

Numbers for iCloud

iWork for iCloud beta - Numbers - Welcome Apple Numbers labai paprasta ir patogi naudoti aplikacija, jos, kaip ir kitų Apple alikacijų vartotojo sąsaja neperkrauta visokiais elementais (kaip Microsoft Excel ar kitos Microsoft Office paketo aplikacijos). Tai dabar pajusti galės ir tie, kas neturi Mac kompiuterių tačiau turi Apple ID. Kaip ir OS X versijoje, Numbers turi virš 275 funkcijų - daugiau nei pakankamai paprastam naudojimui.

Kaip ir Pages - importuojant failą, kuriame yra funkcijos, kurių „Numbers for iCloud“ nepalaiko - apie tai būsite informuoti. Taip pat jei Microsoft Excel naudojate „macros’us“ ir failą esate išsaugoję .xlsm formatu - tokio failo importuoti į „Numbers for iCloud“ negalėsite.

OS X skietoje Numbers aplikacijoje sukurtas failas atidarytas Numbers for iCloud
OS X skirtoje Numbers aplikacijoje sukurtas failas atidarytas Numbers for iCloud
Tačiau, Numbers for iCloud turi ir šiokių tokių apribojimų. Jei atidarote Pages ar Excel failą kuriame yra grafikas - negalėsite pakeisti grafiko tipo (pvz iš “stulpų“ į „pyragą“), taip pat sudėtingesnis labiau kompleksinis grafikas gali būti atvaizduotas kitaip nei Numbers skirtoje Mac. „Numbers for iCloud“ taip pat stokoja funkcijos leidžiančios kurti grafikus.

Paveiksliukyje Numbers grafikas atidarytas OS X skirtoje Numbers aplikacijoje. Lygindami jį su aukščiau esančiu tuo pačiu failu atidarytu Numbers for iCloud, matome, kad grafike trūksta „trend“ (kryptingumo/tendencijų) linijų
Paveiksliukyje Numbers grafikas atidarytas OS X skirtoje Numbers aplikacijoje. Lygindami jį su aukščiau esančiu tuo pačiu failu atidarytu „Numbers for iCloud“ - matome, kad grafike trūksta „trend“ (kryptingumo/tendencijų) linijų.

Importuojant OS X skirtoje Numbers versijoje sukurtą dokumentą, kuriame naudojamas lentelėse esančių duomenų filtravimas - duomenys rodomi nefiltruoti ir nėra galimybės keisti filtravimo nustatymų.

Belieka tikėtis, kad aplikacijos skirtos iCloud funkcionalumas greitai pasipildys naujomis papildomomis galimybėmis, kaip pažymėjus grafiką, Apple ir informuoja - kad grafikų modifikavimas bus greitai įdiegtas.

Keynote for iCloud

iWork for iCloud beta - Keynote - Welcome

Keynote, kaip ir kitos Apple aplikacijos turi tai, ko aplikacijai reikia, palieka pakankamai vietos ir neužgriozdindama vartotojo sąsajos sukuria patogią erdvę bei pateikia reikalingus darbui ir kūrybai įrankius. Tačiau Keynote for iCloud, kaip ir kitos panašios internetinės aplikacijos, turi ir eilę trūkumų susijusių su efektais ir laikamačiu, jei importuojami failai sukurti kompiuterinėse aplikacijų versijose.

„Keynote for iCloud“ yra labai panaši į Keynote skirtą iOS ir turi tokius pačius 12 ruošinių, kurie yra geras startas pradėti kurti prezentaciją net jei esate ir patyręs Keynote vartotojas ir jūsų arsenale ne vienas šimtas prezentacijų.

Į Keynote for iCloud - importuotas Keynote skirtoje OS X versijoje sukurtas failas.
Į Keynote for iCloud - importuotas Keynote skirtoje OS X versijoje sukurtas failas.

Dauguma problemų susijusių su importuotais prezentacijų failas, nesvarbu ar jie sukurti naudojant Keynote skirtą OS X ar Microsoft PowerPoint, neminint šriftų, yra susijusios su perėjimų tarp prezentacijos puslapių efektais ir laiku, jei toks nustatymas naudojamas. Beveik kiekvienoje mano importuotoje prezentacijoje reikėjo tuos nustatymus keisti. Ne visi efektai esantys OS X skirtoje Keynote versijoje yra ir „Keynotes for iCloud“. Jei importuojamoje prezentacijoje yra efektas, kurio „Keynote for iCloud“ neturi - vaizdas tiesiog parodomas be jokio efekto.

Jei ruošiate prezentaciją ir planuojate ją rodyti naudojant iCloud versiją omenyje reikia turėti ir tai, kad:

  • Įrašyta garsinė medžiaga (diktoriaus balsas) ar muzika susieta su rodomo vaizdo laiku - bus panaikinti.
  • Automatinis prezentacijos pasileidimas ją atidarant - bus panaikintas
  • Reikalavimas įvesti slaptažodį norint uždaryti prezentaciją - nepalaikomas
  • Nepalaikomi perėjimo tarp prezentacijos puslapių bus pakeisti į „Disolve“.
  • Nuorodos į kitus prezentacijos puslapius „Keynote for iCloud beta“ yra neaktyvios, tačiau jos bus aktyvios atidarius prezentaciją Keynote aplikacijoje skirtoje iOS ar OS X.
Visa kita veikia puikiai, paleidus prezentaciją - ji pereina į pilno ekrano režimą ir ją galima puikiai naudoti tiek rodant kompiuterio ekrane, tiek naudojant projektorių, tiek ir per Apple TV.

Apibendrinimas

„iWork for iCloud beta“ paketo aplikacijos veikia stabiliai ir greitai. Šiomis aplikacijomis patogu ir paprasta naudotis lygiai taip pat kaip ir jų versijomis skirtomis Mac.

Žinoma, kai kurių funkcijų trūksta, tačiau aplikacijomis jau dabar galima naudotis pakankamai produktyviai, bet jei naudojate failus sukurtus kompiuterinėse Pages, Keynote ar Numbers versijose arba importuojate Microsoft Office failus - reikia turėti kai kuriuos dalykus omenyje:

  • Kaip ir kiekvienoje tokio tipo internetinėje aplikacijoje susidursite su šriftų problema, nes ne visi šriftai (font’ai), kuriuos turite savo kompiuteryje bus prieinami ir internetinėje aplikacijos versijoje.
  • Pages ar Word failai, kuriuose naudojami sudėtingesni teksto formatavimo metodai, Internetinėje aplikacijos versijoje gali būti arba neteisingai atvaizduojami ir reikės juos papildomai tvarkyti, arba galite susidurti su situacija, kai jų pakeisti iCloud versijoje paprasčiausiai negalėsite.
  • Ruošdamiesi naudoti Numbers ar Excel failus turite prisiminti, kad jei failas turi grafiką, jis puikiai veiks su nurodytais duomenimis ir atitinkamai reaguos į pakeitimus padarytus lentelės laukuose, iš kurios ima duomenis, tačiau Numbers for iCloud beta versijoje kol kas neturėsite galimybės sukurti naujo grafiko arba pakeisti esamo grafiko tipo.
  • Tie kas Excel’į naudoja pilnu ar bent jau priešpilniu „pajėgumu“ - Numbers pasiges kai kurių galimybių. Visai eilei mano naudojamų elektroninių lentelių Numbers pajėgumų ir funkcijų man nepakanka ir tai ko gero vienintelė priežastis kodėl savo Mac kompiuteriuose turi įdiegęs Microsoft Office for Mac 2011.
  • Jei ruošiatės naudoti Keynote for iCloud prezentaciją sukurtą naudojant kompiuterinę Keynote arba Microsoft PowerPoint versiją, kurioje yra numatyti laiko tarpai ir/ar naudojami efektai - būkite pasiruošę, kad visa tai reikės vėl peržiūrėti ir greičiausiai atlikti pakeitimus iCloud aplikacijos versijoje.
  • Negalėsite atspausdinti dokumentų iš iWork for iCloud aplikacijų ir tam tikslui reikės jas eksportuoti ir jau tada atsidarius eksportuotą failą kompiuteryje spausdinti iš jo.
  • Jei dokumento failas išsaugotas iCloud yra didesnis nei 100MB - jo atidaryti nepavyks.
  • Maksimalus iWork for iCloud dokumento dydis 100MB
  • Importuotuose dokumentuose iš iWork aplikacijų skirtų OS X, iCloud aplikacijų versijose bus panaikinti visi komentarai.

Jei planuojate naudoti iCloud beta aplikacijas sukurtas ne iWork for iCloud aplikacijų versijose visada peržiūrėkite kaip jos atrodo iCloud, nes galite nemaloniai nustebti atidarę prieš auditoriją prezentaciją Keynotes for iCloud jei prieš tai nepatikrinsite kaip ji atrodo debesų versijoje.

Kaip ten bebūtų, tai pagirtinas Apple žingsnis į priekį, nors Steve Jobs kažkada ir sakė, kad tokio tipo internetinės aplikacijos yra nereikalingos (turėdamas omenyje Google Docks). Sukurdama iWork for iCloud, Apple sumažina prarają tarp Microsoft ir Apple produktų vartotojų, nes iWork aplikacijomis patalpintomis iCloud, gali naudotis OS X ir Windows operacinių sistemų vartotojai, o iCloud duomenis pasiekti naudodami tiek Safari, tiek Chrome, tiek ir Internete Explorer naršykles, tačiau aš „iWork for iCloud beta“ išbandyti Windows operacinėje sistemoje galimybės neturiu.

Pasidalinkite komentaruose savo pastebėjimais ir įspūdžiais apie „iWork for iCloud beta“.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 12 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Labai geras ir išsamus straipsnis, šaunuolis.
    Kas dėl iWork, tai kai naudojau ant savo seno laptopo per chrome, tai nepatiko, kad nebuvo smooth user experience

    • Aš Chrome naudoju tik kai reikia ką nors flash'inio pažiūrėti. Dažniausiai senesnius YouTube video, bet labai retai jo prisireikia.

      • Na aš dabar kai turiu MBA, tai net nebandžiau chrome, tik safari. Geresnis renderinimas, iCloud sinchronizacija ir šiaip įpratęs naudot stock programas, nenaudojant papildomai analogiškų :)

        • Taip, Safari ant Mac, ypač jei naudojami keli Apple įrenginiai geriausias pasirinkimas.

          • Nesutikciau su tavim Ramunai.
            Neturiu jokiu problemu naudodamas Chrome, su visais irenginiais man labai gerai sinchronizuojasi, net nebutinas apple irenginys. As tai skaityciau kad Chrome patogiau kas liecia sinchronizacija.

            • Kaip tai patogiau naudojant iPhone ir nediegiant papildomų aplikacijų (neteršiant telefono aplikacijomis dubliuojančiomis jau esančių aplikacijų funkcijas)?
              Naudojant Safari, man patinka, kad bet kuriame kitame savo Mac kompiuteryje ar iOS įrenginyje aš galiu atsidaryti tas pačias svetaines, kurias buvau atsidaręs kitame Apple įrenginyje, paprasčiausiai pasirinkdamas iš kitame įrenginyje atidarytų svetainių sąrašo, naudotis reading list ir t.t. ir kad tai vyktų man nereikia pakrutinti nė piršto diegiant ką nors į kiekvieną į savo iOS ar OS X įrenginių.

              Kokius privalumus tu matai Chrome for iOS naudojime, be jo „ne plastinio“ scrollinimo, poreikio jį atskirai diegti bei kiekvieną, kitoje aplikacijoje, paspaustą nuorodą papildomai dar „rankiniu būdu“ atidarinėti Chrome?

              • Toks ispudys kad nusipiekes koki iphone jokiu programu neistaliuoji :)
                Su Chrome tu taip pat gali bet kokiame kompiuteryje, ne tik mac atsidaryti tas pačias svetaines ir t.t. Net prisede prie draugo kompiuteriu tu gali prisiloginti ir issiloginti labai greitai, o ka tuo atveju reikes daryti tau :) As jau nekalbu kad safaris dar nepalaiko slaptazodziu isiminima, tai dar tik bus.
                O jei noresi prie kokio android irenginio prisesti :)

                Va cia didziausias ios trukumas kad ji neleidzia nuorodas atidarineti su kokia nori narsykle, bet cia google jau sugebejo tai apeiti. Jei naudoji googles pasta, youtube ar kokia kita tai ji jau sugeba atidarineti nuorodas savo narsykleje :) Paskutiniu metu net nepamenu kada teko kokia nuoroda atidarineti „rankiniu būdu“. Dauguma programu pacios atsidarineja savo programoje.
                Na kokie privalumai ar trukumai tai as ju neieskau, paprasciausiai naudoju tai kas patogiau, nezinau apie koki tu ten scrollinima kalbi, naudoju ir jokiu priekaistu neturiu.

                • Žinoma instaliuoju, jei domina: iPhone be jau buvusių aplikacijų turiu Pinterest, Evernote, Dropbox, Pocket, Reeder, TomTom, Waze, Lufthansa, TripAdvisor, Yahoo Weather, SoundHound, TVGidas, iPhoto (nepamenu ji standartinė ar ne), Facebook, WordPress, Flipboard, Parking-LT, Starbucks, Coffe Inn, Amazon, Sudoku, DoodleJump ir vieną iš Angry Birds aplikacijų.

                  Kas link kitų kompiuterių (ne savo) - prie svetimo per paskutinius 10 metų esu prisėdęs vieną kartą Paryžiuje - Interneto kavinėje atsispausdinti lėktuvo bilietus, kuriuos nepamenu kur buvau nukišęs. Dar esu prisėdęs kai žmonės paprašo ką nors jiems parodyti, paaiškinti ar patvarkyti, bet tokiu atveju prie savo duomenų nelendu, nes kai man reikia kompiuterio aš su savimi turiu savo.

                  Dėl „norėsi prie kokio Andrid įrenginio prisėsi“ … tai čia tas noras atsirasti gali tik mane bandant įtikinti, kad aš to noriu - įrėmus šautuvą į mano smilkinį.

                  Paštą skaitau pašto programoje, YouTube žiūriu YouTube aplikacijoje ir nematau poreikio tam naudoti Chrome ar net Safari, o jei paspaudžiu ant kokios nuorodoas - atsidaro Safari, kuris iOS veikia greičiau nei bet kokia kita naršyklė, todėl, kad Apple naudoja savo varikliukus, prie kurių išeities kodų ar API neleidžia kitiems programuotojams prisiliesti.

                  Scrollinimas, kai vaizdas iOS įrenginiuose netrūkčiodamas scrolinasi, švelniai. Beje dėl scroll'inimo čia ne mano pastebėjimai - čia reakcija tų, kurie bandė Chrome savo iPhone, iPod touch ar iPad, aš - kaip ir minėjau: poreikio naudoti Chrome iOS įrenginiuose nejaučiu, nes mane pilnai tekina Apple Ekosistema ir nesiruošiu jos griauti kokių nors kitų, abejotino naudingumo ar abejotiną papildiomą vertę sukuriančių aplikacijų pagalba. Tiesa, Mac'uose turiu Chrome ir naudoju jį jei reikia atsidaryti svetainę sukurtą naudojant Flash (maždaug kartą į 5 mėnesius to prisireikia) arba YouTube klipuką, kuris rodomas tik su Flash įskiepiu, nes dažniausiai darytas stagnacines technologijas naudojančio Windows kompiuterio vartotojo. Safari naršyklėje Flash įskiepio neturiu nes tai nereikalingas „raktas nuo buto padėtas po kilimėliu“, papildoma apsauga nuo visokių mirksinčių reklamų ir nereikalingas kompo apkrovimas vakar dienos technologijomis.

                  Kas link slaptažodžių, tai stengiuosi jų neišsaugoti. Prisimenu slaptažodžius puikiai ir kartais net juokinga, kad prisimenu ne savo tik slaptažodžius, bet ir tų žmonių, kurių jau kuris laikas nebėra gyvųjų tarpe. Todėl slaptažodžių įsiminimas man joks privalumas.

                  Bet čia mano nuomonė ir jei kas nors mano, kad Chrome geriau - vėliavą jiems į rankas ir nematau tame jokios problemos.

  2. Tiesą sakant, dar niekad normaliai neteko pasinaudoti anei vienu panašiu įrankiu tiek Iš MS tiek iš Google. Manau kad ir su šiuo netekes, nors Pages į telefoną susistūmiau, mažą ką :)

  3. Na matai tai visgi instaliuoji :)
    Esme ne ta ar tu sedi prie kitu kompiuteriu ar ten su sautuvu tave norint itikinti, niekados nezinai kada ir kokioj sutuacijoj tu gali atsidurti ir cia koja gali pakisti tavo eko sistema :). Man nereikia jokios eko sistemos tik atsiminti viena slaptazodi :)
    As ir neminejau kad YouTube reikia Chrome naudoti, as minejau kad googles visos atskiros programos sugeba ne safari nuoroda atidarineti o Chrome. Na del greicio tai cia kelios mili sekundes tu net nepajusi kuri greiciau, be to Chrome dazniau atnaujinama nei safari tad tie ir greicia cia gali bet kada skirtis.
    Del slaptazodziu tai buna nesvarbus puslapiai ir ten naudoji kitokius slaptazodzius ir visko kartais neatsimeni. Kitas patogumas tau jau nereikia ivedineti viska pats uzpildo.
    Ne ta asme kas ir kuri geresne, cia skonio reikalas, bet as norejau paneigti tai ka tu minejai "Safari ant Mac, ypač jei naudojami keli Apple įrenginiai geriausias pasirinkimas".

    • Taip niekada nežinai kas bus ateityje, bet aš linkęs manyti, kad „ateities nereikia bijoti - jai reikia ruoštis“ ir tai kaip aš esu jai pasiruošęs - mane tenkina, bet gyvenimas parodys ar buvau teisus ar ne.
      Taip, aplikacijas diegiu, bet reta jų dubliuoja kitos galimybes.

      Tai, kad nuorodos gali būti atidaromos kokioje nors Chrome ar Camino naršyklėje manęs nejaudina tiek, kiek ir tai, kaip dažnai atnaujinamos vienos ar kitos aplikacijos tol, kol jos yra saugios naudoti. Dažni aplikacijų atnaujinimai greičiau nekokybiško aplikacijos kūrimo rodiklis nei koks nors privalumas, nes absoliuti dauguma tokių atnaujinimų yra klaidų taisymas ir atitinkamai naujų sukūrimas, o ne aplikacijos papildymas naujomis galimybėmis ar funkcijomis.

      Aš atminties problemomis nesiskundžiu (kolkas) ir nešiojamuose įrenginiuose, kuriuos yra potenciali galimybė prarasti - stengiuosi slaptažodžių neleisti atsiminti naršyklei. Nematau problemos atsiminti poros dežimčių slaptažodžių - atsimeni gi kur kas daugiau dalykų, net tų, kuriuos naudoji itin retai. Man teko eilę metų dirbti kompanijoje, kurioje slaptažodžiai prievrstinai buvo keičiami kas 30 dienų, turėjo susidaryti iš didžiųjų ir mažųjų raidžių turėti skaičius bei papildomus simbolius, negalėjo būti trumpesni nei 8 ženklai. Slaptažodis negalėjo kartotis 45-ias slaptažodžio kartas ir negalėjo turėti iki trijų iš eilės einančių simbolių, kurie atkartotų raidžių sekas esančias: vartotojo varde, pavardęje, prisijungimo varde, kompanijos pavadinime ar paslaugos kuriai tas slpatžodis suteikiamas pavadinime (ėskaitant kad jei vardas Robertas tai tokios variacijos kaip R0b, Ro6, ta5, T45 ir panašiai taip pat netikdavo) ir beje tai labai dažnai nebūdavo vienintelė apsauga, nes reikėdavo įvesti papildomą apsaugos 8-ių ženklų PIN'ą, ir kas 25 sekundes besikeičiantį skaitemninį kodą. Todėl slaptažodžiai tokie kaip &Az9Qy5\"2c%fT@3 menęs negąsdina ir nematau problemos jų prisiminti skirtingų kiekvienai mano naudojamai paslaugai. Naudojant 1Password ar panašias aplikacijas - gal ir patogu, bet tikrai nėra saugu, nes tie kas naudoja tokias aplikacijas retai jai slaptažodį parenka sudėtingesnį nei m0rka11, o nužiūrėjęs ar nesunkiai „nubruteforcinęs“ tokį turėsi nevaržomą priėjimą prie visų kitų slaptažodžiais apsaugotų vartotojo vietų.

      Manęs neįtikino tavo paneigimas. Manęs naudojant ir Windows niekas nevaržo nuo Safari ar iCloud naudojimo ir galėjimo prietiti prie puslapių, atidarytų kituose iOS ar OS X įrenginiuose. Tiesa, Windows atveju man reikėtų diegti tiek Safari tiek ir iCloud į kompiuterį.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų