Išmanios šiukšliadėžės žino kaip toli esate, kokiu greičiu judate ir kokį telefoną naudojate

Steven Spielberg filme „Minority Report“ (Įspėjantis pranešimas) rodoma žmonių sekimo technologija jau po truputį artinasi ir taip toli atrodanti Spielbergo parodyta (2054-ieji) ateitis, gal ne taip tiesiogiai, bet jau čia.

Renew startupo išmanios šiukšliadėžės

Jungtinės Karalystės startup’as „Renew“ Londono gatvėse savo Wi-Fi turinčių ir su reklaminiais ekranais šiukšlių dėžių pagalba seka praeivius. Šiuo metu Londono gatvėse yra 100 tokių išmanių šiukšliadėžių vadinamų Renew Pod.

Renew Pod’ai su Renew ORB gali nustatyti atstumą iki praeivio, jo judėjimo kryptį ir greitį bei kokį mobilų telefoną jis naudoja. Londoniečiai gali būti šokiruoti, kad jie yra sekami be jų sutikimo.

Renew savo išmaniąsias šiukšlių dėžes įrengė Londono City - rajone su didžiausia profesionalų koncentracija Europoje. Reklamos kompanija leidžia savo klientams pasinaudoti šukšliadėže ir pasitikrinti naudojamų įrenginių demografinius populiarumo statistinius duomenis, pavyzdžiui jei praeina daug iPhone ir Galaxy S4 vartotojų pardavėjai gali pakoreguoti savo produktų asortimentą, kad anas labiau atitiktų potencialių pirkėjų esančių toje teritorijoje.

Renew, greičiausiai, patrauks JK ir Europos Sąjungos teisėsaugos dėmesį, nes Europos įstatymai reikalauja prieš pradedant rinkti vartotojo duomenis jį apie tai informuoti. Net jei kompanija ir patalpins informaciją įspėjančia apie duomenų rinkimą, Renew negalės suteikti galimybės nesutikti. Kadangi duomenų rinkimui naudojama Wi-Fi technologija - asmeniniai duomenys nerenkami.

Prekybininkai visame pasaulyje panašiu būdu renka informaciją apie savo prekybos taškų lankytojus. Naudodami surinktus duomenis, jie gali siūlomų prekių asortimentą geriau priderinti prie vartotojų poreikių ir net siūlyti nuolaidas panašiai „lepinti“ dažnai perkančius - taip pat kaip ir internetinėse parduotuvėse.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų