Triukšmo dėl Apple „mokamų“ mokesčių vėl gali padaugėti

Tema: Apple

Apple vėl gali atsidurti pokalbių apie mokesčių mokėjimą sūkurio centre, nes iPhone gamintojas nemokėjo korporatyvinių mokesčių Jungtinėje Karalystėje, nežiūrint to, kad turėjo milijardus JAV dolerių pajamų.

Financial Times pranešė, kad atskaitymai iš Apple akcijų pelno, išmokėto darbuotojams, buvo tokio dydžio, kad iPhone gamintojai nebereikia mokėti mokesčių už laikotarpį iki praeitų metų rugsėjo. Dukterinės Apple U.K. įmonės — Apple (JK), Apple Europe, ir Apple Retail (JK), už laikotarpį iki 2012 m. rugsėjo pranešė apie 68 mln. £ priešmokestinį pelną.

Apple pardavimai Europoje, kartu su kitomis Apple tarptautinėmis operacijomis sudaro beveik du trečdalius kompanijos generuojamų pajamų. Didelė, šių pinigų dalis, keliauja per Apple Sales International, įregistruotą Airijoje, kuri dėl Airijos mokesčių struktūros nėra niekur įregistruota kaip mokesčių mokėtojas. Šis Apple statusas kompanijai leidžia mokėti tik 0,05% dydžio mokesčius Airijai ir taip ženkliai padidinti kompanijos pelningumą.

Neseniai, JAV ir kitose užsienio šalyse Apple buvo apkaltinta mokesčių vengimu, o visiškai neseniai Apple vadas Tim Cook kartu su kitais Apple vadovaujančius postus užimančiais asmenimis turėjo pasiaiškinti prieš JAV Senatą dėl mažos mokesčių sumos mokamos už užsienio šalyse gaunamas pajamas. Tim Cook įrodė, kad Apple nedaro nieko neleistino.

„Mes mokame visus mokesčius, kuriuos privalome“, - sakė Tim Cook, „iki paskutinio cento. Mes tiksliai vykdome visus įstatyminius reikalavimus“.

Praeitais metais, Apple, dėl savo operacijų perkėlimo į Airiją sumokėjo maždaug pusę mokesčių sumos JK. Panašią operacijų perkėlimo praktiką, Apple naudoja ne tik JK. Ispanų „El País“ rašė, kad 99% savo pardavimų Ispanijoje Apple nukreipia per kompanijos dukterinę įmonę Airijoje. Tai leido Apple sumokėti tik 2,8 mln. € mokesčių Ispanijoje, nors pardavimai šioje šalyje išaugo išaugo 86%.

The Telegraph rašo, kad nors Apple, tokiais savo veiksmais, ir nepažeidžia jokių įstatymų, tačiau tai vistiek erzina įstatymo sergėtojus. JK Ministras pirmininkas David Cameron, praeitą savaitę, sakė, kad kompanijos naudojančios tokias schemas padedančias išvengti didesnių mokesčių mokėjimo „turėtų pabusti ir pauostyti kavos“. Cameron’as taip pat inicijavo tyrimą, dėl mokesčių mokėjimo JK praktikos, tokioms kompanijoms kaip Amazon, Netflix, Starbucks ir Microsoft nuosavybėje esančiai Skype. Praeitais metais, dėl mokesčių praktikos Jungtinėje Karalustėje „linksniuojama“ buvo ir Google bei dėl nesąžiningos buhalterijos vedimo pylos gavo Facebook.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų