Ką daryti prieš parduodant ar atiduodant Mac kompiuterį

Jei nutarėte įsigyti naują „Mac'ą“ ir atsikratyti senojo - prieš jį perduodant naujajam savininkui reikėtų atlikti keletą veiksmų. Šie veiksmai turi užtikrinti, kad galėsite savo duomenis atstatyti naujajame „Mac“ kompiuteryje, neperduosite duomenų naujajam „Mac“ savininkui bei parduosite/atiduosite „Mac“ kompiuterį tokioje „OS X“ būsenoje, kokioje būna nauji „Mac“ kompiuteriai juos įsigijus parduotuvėje.

Netrinkite rankiniu būdu kontaktų, kalendorių, priminimų, dokumentų, nuotraukų iš „photo stream“ ar kitų „iCloud“ duomenų kai esate prisijungę prie „iCloud“ paskyros nes tokie veiksmai ištrins šiuos duomenis ne tik iš jūsų „Mac“ kompiuterio, bet ir iš „iCloud“ serverio bei visų kitų „iOS“ ar „OS X“ prietaisų, kurie sinchronizuoja duomenis su jūsų „iCloud“ paskyra. Žemiau aprašomi žingsniai paaiškins, kaip panaikinti „iCloud“ paskyrą „Mac“ kompiuteryje ir išsaugoti „iCloud“ duomenis kituose įrenginiuose bei galimybę juos turėti naujajame „Mac“ kompiuteryje.

  1. Atšaukite „iTunes“ įgaliojimus (deauthorize) jei šį „Mac“ kompiuterį naudojote „iOS“ prietaisų sinchronizavimui ir/ar aplikacijų, knygų, video, audio ar kitos medžiagos įsigijimui per „iTunes“. „iTunes“ įgaliojimų atšaukimui:
    1. Aitdarykite „iTunes“ aplikaciją
    2. Store meniu, pasirinkite Deauthorize This Computer. (Senesnėse iTunes versijose, šią funkciją rasite Advanced meniu punkte)
    3. Įveskite savo „Apple ID“ ir paspauskite ant Deauthorize
  2. Padarykite atsarginę duomenų kopiją. Apie atsarginių duomenų kopijų kūrimą skaitykite straipsnyje „Atsarginių duomenų kopijų (backup) kūrimas ir saugojimas“.
  3. Jei „Mac“ kompiuteryje įjungtas Find My Mac - išjunkite šią paslaugą ir atsijunkite nuo „iCloud“:
    1. Atidarykite System Preferences ir pasirinkite iCloud
    2. Nuimkite varnelę nuo „Find My Mac“
    3. Paspauskite ant kairėje pusėje esančio mygtuko Sign Out
    4. Sistema automatiškai pašalins „iCloud“ duomenis iš „Mac“ kompiuterio
  4. Naudodamiesi „Disk Utility“ suformatuokite kietąjį kompiuterio diską ir iš naujo įdiekite „OS X“.
  5. Jei „Mac“ kompiuteryje įdiegta „OS X Mountain Lion“ ar naujesnė versija

    1.  Apple meniu > Restart. Persikraunant „Mac“ kompiuteriui (kai pasirodys pilkas ekranas) – nuspauskite ir laikykite nuspaudę Cmd ⌘ - R klavišų kombinaciją.
    2. jei nesate prisijungę prie Interneto, pasirinkite Wi-Fi tinklą iš Wi-Fi meniu (dešinys viršutinis ekrano kampas)
    3. pasirinkite Disk Utility ir spauskite ant Continue
    4. pasirinkite diską iš kurio krausis „Mac“ kompiuteris ir paspauskite ant Erase lentelės.
    5. atsiradusiame Format meniu, pasirinkite Mac OS Extended (Journaled) suteikite diskui vardą (standartinis yra Macintosh HD) ir paspauskite ant Erase.
    6. kai informacija diske ištrinta - pasirinkite Disk Utility > Quit Disk Utility.
    7. paspauskite ant Reinstall OS X ir tada ant Continue ir vykdykite instrukcijas.
    8. kai „OS X“ bus įdiegta, automatiškai užsikraus Setup Assistant ir rodys pasisveikinimo ekraną, kuriame reikės pasirinkti šalį ar regioną - Nieko tame ekrane nenurodinėkite - paspauskite klavišų kombinaciją Cmd ⌘ - Q, kuri išjungs „Mac“ kompiuterį.

    Jei kompiuteryje įdiegta „OS X Lion

    1.   Apple meniu > Restart. Persikraunant „Mac“ kompiuteriui (kai pasirodys pilkas ekranas), Nuspauskite ir laikykite nuspaudę Cmd ⌘ - R klavišų kombinaciją.
    2. pasirinkite Disk Utility ir spauskite ant Continue
    3. pasirinkite iš sąrašo kairėje diską iš kurio krausis Mac kompiuteris ir paspauskite ant Erase lentelės.
    4. atsiradusiame Format meniu, pasirinkite Mac OS Extended (Journaled) suteikite diskui vardą (standartinis yra Macintosh HD) ir paspauskite ant Erase.
    5. kai informacija diske ištrinta - pasirinkite Disk Utility > Quit Disk Utility.
    6. jei nesate prisijungę prie Interneto, pasirinkite Wi-Fi tinklą iš Wi-Fi meniu (dešinys viršutinis ekrano kampas)
    7. paspauskite ant Reinstall OS X ir tada ant Continue ir vykdykite instrukcijas.
    8. kai „OS X“ bus įdiegta, automatiškai užsikraus Setup Assistant ir rodys pasisveikinimo ekraną, kuriame reikės pasirinkti šalį ar regioną - nieko tame ekrane nenurodinėkite - tiesiog paspauskite klavišų kombinaciją Cmd ⌘ - Q, kurios pagalba „Mac“ kompiuteris bus išjungtas (gali reikėti norą išjungti kompiuterį nebaigus konfigūruoti šį pasirinkimą patvirtinti).
  6. Dabar „Mac“ kompiuteris yra parengtas pardavimui naujajam jo savininkui, kuris pirmą kartą jį įjungęs turės suvesti savo nustatymus ir duomenis.

Jei planuojate parduoti „iPhone“, „iPad“ ar „iPod touch“, prieš tai paskaitykite straipsnį: „Ką daryti prieš parduodant "iPhone", "iPad" ar "iPod touch" arba įsigijus jį "iš rankų"“.

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Į viršų