Didysis rusų trejetas iPhone sako „нет“

Temos: Apple, iPhone

Didysis rusijos GSM paslaugų operatorių trejetas „MTS (31% rinkos), Megafon (27% rinkos) ir VimpelCom (24% rinkos)“ atsisakė pardavinėti iPhone.

Šalyje su 180 milijonų mobilių telefonų vartotojų, 8-is iš 10, šiems vartotojams priklausančių sutarčių, turi trys didžiausi Rusijos operatoriai ir jie atsisako pardavinėti iPhone.

Nors Apple iPhone pozicijos Rusijoje ir praranda savo pozicijas ir antro metų ketvirčio metu smuktelėjo iki 8,3% lyginant su 9% - 2012 metais, tačiau šioje rinkoje yra labai daug pinigų, tiek daug, kad Maxim Nogotkov 1995 metė savo mokslus ir pradėjęs vadovauti antram pagal dydį nepriklausomam mobilių telefonų prekybiniam tinklui Rusijoje, sulaukęs 36-ų tapo vienu jauniausių milijardierių[1]. Apple iPhone 5 juodojoje Maskvos ir St. Peterburg’o rinkose praeitą rugsėjį kaina siekė 3700 JAV dolerių, tačiau po 10 mėnesių nėra Rusijoje GSM operatoriaus, kurio parduotuvėje galėtum rasti iPhone. Praeitą savaitę pasirašyti sutartį su Apple dėl iPhone pardavimų atsisakė ir „Beeline“ vardu telefonus pardavinėjantis operatorius VimpleCom.

Kas atsitiko, ar Rusijos rinka taip stipriai skiriasi nuo kitų pasaulio šalių?

Jei tai nėra koks nors kartelinis susitarimas, pagrindiniai sutartį pasirašyti atsisakymo faktoriai yra:

  • Subsidijų nebuvimas: mobilių telefonų licencijavimą Rusijoje kontroliuoja valstybinė institucija „Роспечать“ (Rospechat) ir ji neleidžia tokių subsidijų kokios yra JAV, kur vartotojai iPhone 5 gali įsigyti už 199 JAV$, o iPhone 4 už 0 JAV$.
  • Importo mokesčiai ir muitai: Rusijoje mokesčiai ir muitai aukšti net lyginant su šiame reikale nesikuklinančia Europa. Rusijoje nepririštas iPhone 5 kainuotų 918 JAV$ - labai panašiai kaip ir Lietuvoje (palyginimui JAV jis kainuoja 649 JAV$). Tiesa, nereikia pamiršti, kad kainos JAV nurodomos be mokesčių, kurie skirtingi kiekvienoje valstijoje ir gali skirtis net tos pačios valstijos skirtinguose miestuose, bet vidutiniškai iPhone 5 JAV su mokesčiais kainuoja apie 720 JAV$. Apple teigimu 140 JAV$ sudaro rusiškas PVM, o 129 JAV$ muito, valiutos keitimo ir kanalo žymėjimo mokesčiai (paskutinis visai neaišku kas per mistinis mokestis).
  • Konkurencija Beeline sako, kad atsisakė pardavinėti iPhone 5 ir kaip partnerį pasirinko Samsung, dėl „drakoniškų ir žiaurių kontrakto sąlygų“ ypač kai tai liečia reklamos reikalus. Didžiausio Rusijoje GSM operatoriaus MTS, atsisakiusio pardavinėto iPhone ir pasirinkusiu Microsoft Windows Phone direktorius Andrei Dubovskov naujienų agentūrai Bloomberg sakė: „Apple nori, kad operatoriai mokėtų milžiniškus pinigus AppleiPhone subsidijavimą ir reklamą Rusijoje“.

Sunku pasakyti kokios tos Apple sutarčių sąlygos - ar visiems vienodos ar kuo nors skiriasi, aišku tik viena, kad jos tikrai nėra palankios operatoriams, nes labai daug kas jomis skundžiasi.

Tai, kad operatoriai nepasirašė sutarčių, dar nereiškia, kad Rusija liks be iPhone. Rusijos vartotojai iPhone gali įsigyti Maxim Nogotkov įkurtame mobiliais telefonais prekiaujančiame tinkle „Svyaznoy“ ir yra gandų, kad Apple planuoja atidaryti savo Apple Store Maskvos Raudonojoje aikštėje.

Tie kas nežino kas yra didysis Rusijos operatorių trejetas, gali paaiškinimą rasti šiame, nors ir ne iPhone skirtame, video:


  1. 2013 metų kovo mėnesio duomenimis Maxim Nogotkov turtas - 1,3 milijardo JAV$. Jis užima 13-ą vietą pasaulio jauniausių milijardierių 29–40 metų grupėje, kurioje pirma vieta priklauso 28-mečiui Dustin Moskovitz - vienam iš Facebook įkūrėjų.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų