OS X 10.9 Apple pereina nuo AFP prie SMB failų dalinimosi protokolo

OS X Mavericks, Apple pradeda migruoti nuo savo senojo dalinimosi failais protokolo AFP prie Microsoft’o SMB2 taip stengdamasi pagerinti našumą, saugumą ir suderinamumą su kitomis platformomis.

Mac’ai su įdiegta OS X 10.9 Mavericks automatiškai naudos SMB2 „kalbėdami“ vienas su kitu, o jei Mac’as su kuriuo bus bandoma užmegzti ryšį turės senesnę OS X versiją, arba dirbant atliekant atsarginių duomenų kopijas Time Mashine – bus automatiškai naudojamas senesnis – AFP protokolas.

Nuo AFP prie SMB2

AFP protokolą Apple prižiūri ir vysto nuo pat jo pristatymo – 1980 metais, kuris buvo naudojamas kaip paprasta ir lengva naudoti tinklinio ryšio „Apple Talk“ dalis. Vėliau, kompanija pertvarkė AFP darbui TCP/IP protokolu, kuris buvo naudojamas kaip pagrindinis Mac’as Mac’ui „failų dalinimosi“ protokolas OS X.

Atsiradęs IBM, SMB (Server Message Block) buvo stipriai populiarinamas ir vystomas failų dalinimosi protokolas Windows OS. Kaip ir Apple, Microsoft savo SMB pertvarkė iš NetBIOS į TCP/IP.

90ųjų gale, Microsoft’as, norėdamas, kad protokolo pavadinimas skambėtų gražiau ir atrodytų kaip bendras visų platformų protokolas, bandė pakeisti SMB vardą į CIFS („Common Internet File System“) , tačiau nei SMB nei CIFS niekada taip ir netapo Internetiniu failų dalinimosi protokolais.

Microsoft’o SMB protokolas buvo pertvarkytas taip, kad leistų Unix tipo operacinėms sistemoms per Samba dalintis failais su PC. Tuo tarpu Apple, OS X 10.2 pradėjo naudoti Samba tam, kad palaikyti tinkle esančių failų ir aplankų, esančių PC kompiuteriuose, pasiekiamumą ir leidžiantį naudoti Windows bendrinamus failus (Windows File Sharing) Mac kompiuteriuose.

Išleisdama Windows Vista, Microsoft gerokai patobulino SMB, panaikindama senas klaidas, nenaudojamas galimybes bei padidindama šio protokolo greitį bei saugumą. Pakeitimai buvo išties dideli ir todėl SMB protokolas buvo pavadintas SMB2. Vėliau, Microsoft ir toliau vystė šį protokolą, taip atsirado SMB2.1, Windows 7 SMB versija tapo 2.2, o Windows 8 tai jau minima kaip SMB 3.0. Apple savo dokumentacijose nemini šių numerių ir protokolą vadina paprasčiausiai SMB.

Nuo Samba prie SMBX

Iš pat pradžių Samba nepalaikė naujojo Microsoft’o SMB2, o nusprendė pereiti prie daug griežtesnio GPLv3 licencijavimo ir tai neleido Apple naudoti šio protokolo komerciniais tikslais.

OS X 10.7 Lion, Apple parašė savo programą/protokolą skirtą failų dalinimuisi su Windows kompiuteriais ir pavadino jį SMBX, taip atsisakydama Samba ir tuo pačiu palaikydama Microsoft’o SMB2 kai jungiamasi prie PC su Windows Visata ar Windows 8.

Savo skelbiamoje OS X Mavericks pagrindinių technologijų apžvalgoje (PDF), apie SMB2 Apple rašo kaip apie „Super greitą, padidinto saugumo ir pagerinto suderinamumo su Windows“ protokolą. Apple taip pat mini ir protokolo taupumą (SMB2 leidžia kelias užklausas siųsti per vieną užklausą). SMB2 taip pat gali rašyti ir skaityti dideliais blokais, kas labai pagerina duomenų apsikeitimo greitį greituose tinkluose, bei palaiko didelį MTU leidžiantį dideliu greičiu apsikeisti duomenimis 10Gigabitų ethernet’e. Dėka agresyvios failų kešavimo politikos jis dar labiau patikimas.

Apple ir toliau palaikys AFP protokolą suderinamumui su ankštenėmis OS X versijomis. OS X Mavericks taip pat palaiko ir NFS v3 or v4, kurie yra naudojami Linuz ir Oracle Solaris savaime pajungiamose dalinimuisi skirtuose failuose.

Windows ACLs, NTFS išlieka atvira tik skaitymui

Apple tobulindama OS X panašiai pritaikė ir kitas Microsoft Windows naudojamas technologijas, tame tarpe Windows ACLs („Access Control Lists“), kuri yra stipresnė ir leidžianti smulkiau ir tiksliau paskirstyti teises failinėje sistemoje bei turi visą eilę kitų pranašumų lyginant su BSD Unix-stiliaus teisėmis naudojamomis ankstesnėse OS X versijose.

ACLs palaikymą Apple pristatė OS X 10.4 Tiger dar 2004 metais, taip pagerindama Mac’ų suderinamumą su PC ir Windows Active Direktory servisais.

Kas link failų sistemos, tai OS X Mavericks ir tokiau naudoja HFS+ palaikančią failų sistemos „žurnalinimą“ ir toliau palaiko Microsoft’o FAT32 failų sistemą bei vien tik skaitymui prieinamą Windows pagrindinę NTFS.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų