Apple paskelbė komentarą apie vartotojų duomenų privatumą

Temos: Apple, Teisė

Atsakydama į gausius kaltinimus dėl bendradarbiavimo su „Prism“ sekimo programa, sekmadienio naktį, savo svetainėje, Apple paskelbė retą viešą komentarą apie „Apple įsipareigojimus vartotojų privatumui“ patalpindama nuorodą į jį pirmajame savo svetainės puslapyje.

Birželio 6 dieną, iš karto po savaitę trukusios Pasaulinės programuotojų konferencijos (WWDC), Washington Post paskelbė apie slaptą JAV vyriausybės projektą kodiniu pavadinimu „Prism“ - kurio tikslas, devynių pagrindinių JAV kompanijų, centrinių serverių monitoringas. Straipsnyje Apple įvardindama, kaip vėliausiai prie šios sekimo programos prisijungusi kompanija.

PRISM

Šios informacijos pagrindu, tapo „nutekėjusios“ PowerPoint skaidrės, kuriose aprašomas mechanizmas, kokiu būdu JAV vyriausybė gali ištraukti audio, video, foto, el.pašto laiškus, dokumentus ir prisijungimų informaciją, leidžiančią sekti žmogaus judėjimą ir kontaktus per tam tikrą laiką.

„Mes niekada negirdėjome apie Prism ir nesuteikiame jokio tiesioginio priėjimo nei vienai vyriausybinei organizacijai prie savo serverių“, - sakė AppleWall Street Journal.

Prieš dvi savaites, kai technologinės kompanijos buvo apkaltintos dalinimusi vartotojų informacija su vyriausybinėmis agentūromis, Apple pareiškė:

„Pirmą kartą apie valstybinę „Prism“ mes išgirdome kai žurnalistai mūsų paklausė apie tai birželio 6 dieną. Mes nesuteikiame tiesioginio priėjimo prie mūsų serverių jokiai vyriausybinei agentūrai ir bet kuri vyriausybinė agentūra užprašiusi vartotojo duomenų turinio privalo turėti teismo nurodymą.

Kaip keletas kitų kompanijų, mes paprašėme JAV vyriausybės leidimo pateikti duomenis apie tai kiek užklausų, tame tarpe susijusiu su nacionaliniu saugumu, mes gavome ir kaip su jomis pasielgėme. Toks leidimas, pasidalinti kai kuria informacija, mums buvo suteiktas ir mes ją pateikiame šiame dokumente.

Nuo 2012 metų gruodžio iki 2013 metų gegužės 31 dienos, Apple gavo nuo 4000 iki 5000 užklausimų iš JAV teisėsaugos organizacijų susijusių su vartotojų duomenimis. Šiuose užklausimuose buvo nurodyta apie 9000–10000 vartotojų paskyrų ar įrenginių. Šie kreipimaisi buvo susiję tiek su nusikalstamos veiklos tyrimais, tiek ir su nacionaliniu saugumu. Dažniausiai pasitaikantys kreipimaisi yra iš policijos ir susiję su vagystėmis ar kitais nusikalstamais, dingusių vaikų paieškoje, bandant rasti pasimetusius žmones sergančius Alzheimeriu ar siekiant užkirsti kelią savižudybei.

Nepriklausomai nuo aplinkybių, mūsų teisininkai peržiūri kiekvieną kreipimąsi ir tik tuo atveju, kai tokių duomenų pateikimas yra būtinas - pateikiamas minimalus reikalingų duomenų kiekis. Tačiau, jei prašyme yra trūkumų, pagrįstumo ar jis netikslius - duomenys nėra pateikiami.

Pilną Apple komentarą anglų kalba, galite paskaityti kompanijos svetainėje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų