Triname OS X kešo failus

OS X vartotojo kešo failai saugomi ~/Library/Caches/ aplanke ir saugo beveik kiekvienos aktyviai naudojamos Mac OS X aplikacijos informaciją.

Nors daugelis aplikacijų informaciją kešuoja saikingai ir „su protu“, tačiau taip elgiasi toli gražu ne visos ir palieka gana didelius ir nereikalingus aplankus jei tos aplikacijos nenaudojate.

Triname OS X vartotojo kešo failus ir aplankus

  • Mac OS X darbalaukyje arba Finder aplikacijoje surinkite klavišų kombinaciją Cmd-Shift-G kuri iškvies Go to folder langą
  • Langelyje įrašykite ~/Library/Caches/ Finder - Go To Folder
  • Dabar galite pyžmėti visus ten esančius failus ir aplankus ir paspausti Cmd-delete(tą kur virš Enter klavišo, jei naudojate klaviatūrą su papildomu skaičių bloku.)

Daugumos aplikacijų kešo failai ar aplankai turės pavadinimus panašius į com.kompanija.aplikacija (pvz. com.apple.iChat).

Triname pasirinktų aplikacijų kešą

Norėdami ištrinti tik tam tikrų aplikacijų, seniai nenaudotų, retai naudojamų ar jau nebesančių kompiuteryje kešo failus, peržiūrėkite pavadinimus ir pažymėję atitinkamą failą ar aplanką Cmd-delete(tą kur virš Enter klavišo, jei naudojate klaviatūrą su papildomu skaičių bloku.)

Norėdami patikrinti kiek vietos užima aplankas ar failas ir surūšiuoti juos pagal diske užimamos vietos kiekį:

  • būdami ~/Library/Caches/ aplanke spauskite Cmd-J
  • atsidariusiame langelyje pažymėkite „Calculate all sizes“
  • Finder nurodykite, kad aplanko turinį atvaizduotų kaip sąrašą (List view)
  • Paspauskite ant stulpelio „Size“ pavadinimo, norėdami pakeisti rūšiavimo tvarką, paspauskite ant „Size“ dar kartą, arba jei norite rūšiuoti pagal kitą kriterijų – ant atitinkamo stulpelio pavadinimo.
  • Ištrinkite failus ar aplankus kurie užima daug vietos ir nereikalingi.

Kai kuriais atvejais, net išinstaliavus aplikaciją iš kompiuterio, ne visi tai aplikacijai priklausantys failai yra ištrinami ir peržiūrėti ~/Library/Caches/ po to kai aplikacija yra pasiųsta šiukšliadėžėn – verta.

Norėdamas sumažinti aplikacijų paliekamų šiukšlių kiekį kai jos ištrinamos (ne visos aplikacijos turi uninstaller’ius), aš naudoju nemokamą aplikaciją „AppCleaner“, kurios pagalba ištrinamą aplikaciją galima nutempti arba į jos langą, arba „AppCleaner“ nustatymuose nurodžius, kad ji sektų trinamas aplikacijas – ji automatiškai parodo langą su susijusių failų ar aplankų sąrašu kai trinama aplikacija ir tame lange galima pasirinkti trinti tą ar kitą susijusį failą ar ne.

Labiau patyrę Mac vartotojai, norėdami turėti daugiau laisvos disko vietos kompiuteryje, gali naudoti metodus aprašytus straipsnyje: „Daugiau vietos kietajame diske“.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų