Gimusios ant Mac

Michelangelo iš Mac į Windows
Atsipašau Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, už tokią jo darbo interpretaciją.

Windows išlieka dominuojanti OS, jei kalbėti apie bendrą vartotojų skaičių, tačiau tai nereiškia, kad visos programos esančios Windows OS – pradžioje buvo sukurtos šiai operacinei sistemai.

InfoWorld laikraštis 1986-07-28 psl6 iškarpa
Iškarpa iš Iškarpa iš 1986 m. liepos 28 dienos „InfoWorld“ laikraščio. Norintys pasklaidyti daugiau šių laikraščių ras nuorodą į juos straipsnio gale."

Iki 1990 metų, Windows OS dėl savo techninio nestabilumo nebuvo per daug patraukli programuotojams ir Mac’ai, kurį laiką, buvo vienintelė rimta GUI platforma rinkoje. Dėl šios priežasties, visa eilė gerai žinomų programų, tokių kaip: Microsoft Works paketas kainavęs ~300 JAV$, QuarkXPress, Digidesign Pro Tools kainavę 3 995 JAV$ ir visa eilė kitų programų – pradžioje, buvo sukurtos Mac’ams ir tik po to, kai Windows OS tapo stabilesnė ir evoliucionavo iki rimtesnės GUI platformos, jos buvo pritaikytos ir Windows.

Žinoma, yra visa eilė programų kurių evoliucijos kelias buvo priešingas ir jos pradžioje atsirado Windows OS ir tik po to buvo jų versijos sukurtos Mac kompiuteriams, bet Windows OS dominuojant paprastų vartotojų rinkoje, kur kas įdomiau apžvelgti aplikacijas, kurios migravo iš Mac į Windows, o ne atvirkščiai.

Microsoft Excel

MS Excel for Mac 1985

Windows vartotojai gali nustebti sužinoję, kad gerai žinoma Microsoft Office paketo programa — Excel, pradžioje (1985 metų rugsėjį) buvo sukurta Mac kompiuteriams, kaip savarankiška aplikacija.

Tuo metu IBM PC platformoje, elektroninės lentelės buvo kuriamos naudojant „Lotus 1–2–3“ programų paketą, ir tik po dviejų metų – 1987 lapkritį, Excel tapo prieinamas ir Windows vartotojams išstumdamas Lotus 1–2–3 iš jų kompiuterių.

Microsoft ir toliau palaiko savo Office paketą ir Mac kompiuteriams. Kai kurios Microsoft Office versijos, net išleidžiamos anksčiau nei Windows vartotojams, kaip kad Microsoft Office 2011 for Mac, kurio Windows vartotojai taip ir neišvydo. Dabar šią Office versiją, korporacija Microsoft platina Office 365 pavadinimu.

Macromedia Dreamweaver

Dreamweaver-MX3

1997 metais Macromedia HTML kūrimo flagmanas „Macromedia Dreamweaver“ buvo išleistas kaip tik Mac kompiuteriams skirta aplikacija. Jis greitai tapo populiarus, Internetinių svetainių kūrėjų tarpe, dėl savo „WYSIWYG“ (what you see is what you get) principo. Pirmoji, Windows OS, skirta „Dreamweaver“ versija 1.2 buvo išleista 1998 metų kovo mėnesį. Po to kai Macromedia kompaniją, 2005 metais įsigijo Adobe, „Dreamweaver“ tapo Adobe produktu ir toks išliko iki šių dienų.

PowerPoint

Power Point 1997

Kompanijos Forethought programuotojai Robert Gaskins ir Dennis Austin, 1986 metais sukūrė PowerPoint pavadinę jį „Presenter for the Mac. Tuo metu tai buvo naujovė suteikusi galimybę kurti pristatymus naudojant WYSIWYG aplinką puikiai tikusią Mac kompiuteriams.

1987 metais Microsoft įsigijo Forethought kompaniją ir tais pačiais metais išleido PowerPoint skirtą Mac kompiuteriams. Po trijų metų – 1990 PowerPoint atkeliavo ir į Windows kompiuterius kaip Microsoft Office Paketo dalis ir iki šiol toks išlieka.

PageMaker

Aldus Pagemaker 2.0a Mac

1985 metų liepą, korporacija Aldus išleido PageMaker programą skirtą žurnalų, laikraščių ar kitokių publikacijų maketavimui. Ši programa buvo išleista tik Mac kompiuteriams (šią programą teko naudoti ir man). PageMaker tapo populiariausia programa leidyklose ir redakcijose.

Windows skirta PageMaker programa buvo išleista po dveijų metų, 1987. Ši, Windows OS skirta programa buvo gerokai apkarpyta, nes tuo metu gimstanti Windows operacinė sistema negalėjo palaikyti daugelio, šioje programoje, naudojamų funkcijų.

1994 metais Aldus korporaciją įsigijo Adobe ir PageMaker išliko populiari ir po Adobe ženklu iki buvo išleista QuarkXPress, kuri buvo taip pat išleista tik Mac kompiuteriams. 2001 metais Adobe nutraukė PageMaker kūrimą ir šios programos funkcijas suteikė nauju pavadinimu išleistai programai – inDesign.

FileMaker

FileMaker Plus

80-is, praeto šimtemčio metais, duomenų bazių kūrimo ir valdymo programos buvo komplikuotos ir „bukos“ bei sudėtingos naudoti. Jos dažnai naudojo fiksuoto dydžio failus, fiksuotus indeksus ir komplikuotas komandinės eilutės sekas.

Nashoba Systems sukūrė labiau lankstų, dinaminio dydžio įrašų, naudojant GUI sąsają ir duomenų bazių valdymo būdą. Atsiradus Forethought kompanijai sukūrus „FileMaker“, Nashova sudarė su ja sutartį ir 1985 metais buvo išleista pirmoji FileMaker versija skirta tik Mac kompiuteriams. Reikia paminėti, kad nors „FileMaker“ buvo skirta Mac kompiuteriams, tačiau jos kūrėjai „įkvėpimo“ sėmėsi iš ankstesnės, Leading Edge kompanijos, duomenų bazių aplikacijos skirtos MS-DOS, pavadintos Nutshell.

Po to, kai 1987 metais Microsoft įsigijo Forethought, Nashoba nutarė leisti FileMaker savarankiškai. Tada, 1988 metais, Claris (tuo metu 100% priklausiusi Apple) įsigijo Nashoba. FileMaker Pro 1.0 buvo išleista 1990 metais, o praėjus dvejiems metams – 1992 išleista ir Windows OS skirta „FileMaker“ versija.

1998 metais Apple atsisakė Claris ir FileMaker kūrė ir vystė savarankiškai sukurdama atskirą kompaniją –  FileMaker Inc., kuri ir šiandien palaiko, atnaujina šią duomenų bazių valdymo programą.


Paskaityti 1975–2005 metų „InfoWorld“ laikraščius galite „Google bibliotekoje“

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų