Velykiniai OS X margučiai

Tema: macOS

Dešimtmečiais programuotojai įdėdavo slapukų į savo kuriamas programas, tai palikdami „slaptą“ pranešimą ar parašą, kiti slapukai atveria nedokumentuotas programos galimybes. Tokie slapukai yra žinomi „Velykinių margučių“ arba „Easter eggs“ pavadinimu.

Apple mėgsta užkoduoti įvairius pranešimus, net savo pakvietimų į pristatymus tekstuose paslėpdama informaciją ir užkaitindama kraują Apple fanams besistengiantiems „įsakityti“ užuominas apie naujus, planuojamus pristatyti, produktus. Apple kompiuteriuose „slaptų pranešimų“ taip pat galima rasti įvairiausiose vietose, pradedant nuo piktogramų ir aplikacijų iki kodo procesoriuje.

Oro prognozė

Oro prognozė OS X - Nowhere Mac kompiuteryje aktyvuokite „Dashboard“ paspausdami F12, arba specialų klavišą esantį ant F4, arba paspaudę ant Dashboard ikonos Dashboard ikona ir aktyvuokite prognozės valdiklį („Weather“ widget). Laikydami nuspaudę Alt-Cmd mygtukus ir pele paspaudę ant Widgets’o - vietovės pavadinimą pakeisite į „Nowhere“, o paspausdami pakartotinai, galėsite peržiūrėti kitus, įmanomus oro sąlygų atvaizdavimo paveikslėlius.

Tekstai piktogramose

TextEdit ikona Aktyvavę TextEdit aplikacijos piktogramą ir paspaudę tarpo klavišą (QuickLook), galėsite perskaityti tekstą parašytą piktogramoje atvaizduotame popieriaus lape.

Dear Kate,

Here's to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes - the ones who see things differently. They're not fond of rules and they have no respect for the status quo. You can praise them, disagree with them, quote them, disbelieve them, glorify or vilify them. About the only thing that you can’t do is ignore them. Because they change things.

Take care, John Appleseed

John Appleseed (Jonas Obuoliosėkla) – vardas, Apple dažnai naudojamas panašiems tikslams. Šio laiško tekstas, tai žodžiai iš Apple reklamos pasirodžiusios 1997 metais.

Išsaugoto laiško ikona

To pačio teksto fragmentą galime pamatyti ir išsaugoję vieną laišką (Mail programoje pažymime vieną laišką, File > Save As… > išsaugome eml formatu). Pažymime išsaugotą failą is spaudžiame Cmd+I kairiame Informacinio lango kampe voko ir laiško piktograma.

Vartotojo paskyros piktograma - plokštelė

Jei pakesitumėte Mac vartotojo paskyros piktogramą į plokštelės, ir ją padidintumėte – pamatytumėte, kad plokštelės „dainų“ pavadinimai yra mėgstamiausios Steve Jobs frazės jo prezentacijų metu: „Magic“, „Revolution“, „Boom!“ ir „Unbelievable“.

Ir tai tikrai ne vienintelės piktogramos su „užkoduotu“ pranešimu, juos turi ir „All My Files“ piktograma ir t.t.

Istorinės datos

Atidarykite aplikaciją Terminal ir jos lange įklijuokite šią eilutę:

cat /usr/share/calendar/calendar.history

Pamatysite Amerikos istorinių įvykių sąrašą – vienas įvykis kiekvienai metų dienai.

Tetris

Tetris terminale
  1. Atidarykite Terminal aplikaciją
  2. įveskite terminalo lange emacs
  3. Paspauskite Esc+X klavišus vienu metu
  4. parašykite tetris ir paspauskite Enter
  5. Žaiskite :)

Valdoma rodyklių klavišais.

Langų sumažinimo animacija

OS X galima pasirinkti iš dviejų sumažinamų langų animavimo efektų - „Genie“ ir „Scale“, tačiau yra ir trečias, aktyvuoti kurį reikia per Terminal'ą:

  1. Atidarykite terminalo langą ir įveskite komandą
    defaults write com.apple.dock mineffect -string suck; killall Dock

Sumažinkite aplikacijos langą ir pamatysite, kad animacija pasikeitė.

Jei norite sugrįžti prieš tai buvusių nustatymų - terminale įveskite

defaults write com.apple.dock mineffect -string scale; killall Dock
arba
defaults write com.apple.dock mineffect -string genie; killall Dock

iTunes 3 kreditai

Žemiau aprašytas „velykinis margutis“ tėra balandžio pirmosios pokštas :)

Šis slapukas, nors ir žinomas daugumai Mac kompiuterių turėtojų, bet vis tiek vertas paminėjimo.
iTunes Kreditai

Atidarę /Applications aplanką ir pažymėję iTunes aplikacijos piktogramą, paspauskite dešinį pelės klavišą ir pasirinkite „Show Package Contents“ ir tada eikite į Contents/Resources. Jei esate įsigiję bent vieną mokamą aplikaciją su savo Apple ID (nesvarbu ar iOS ar OS X), vieno iš žanrų paveiksliuko (žanrų paveiksliukų failų pavadinimai prasidede „genre-“) kampe rasite kodą, kurį galite įvesti paspaudę ant „Redeem“ nuorodos iTunes ir gauti 3 kreditus įsigyti muzikai ar aplikacijoms. Vieno kredito vertė 0.99 €

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų