Kaip sužinoti Interneto svetainės slaptažodį

Kiek kartų esate pamiršęs Interneto svetainės slaptažodį? Jei taip nutiko, nereikia graužtis ir savęs kaltinti, taip nutinka kiekvienam mūsų — nesvarbu kokio brangumo atmintį gerinančius vitaminus benaudotumėme ar kokią puikią slaptažodžių strategiją būtumėm įgyvendinę.

Gera naujiena jei naudojate Mac kompiuteryje esančią OS X Keychain galimybę išsaugoti slaptažodžius (kai naršyklė klausia ar norite išsaugoti prisijungimo duomenis), ir jei taip tai tada greičiausiai nereikės vargti su „password reset“ ar pamiršto slaptažodžio priminimo funkcijomis svetainėje.

Visa tai yra puiku, tačiau turėkite omenyje, jei kompiuteriu ir ta pačia vartotojo paskyra naudojatės ne vienas, arba leidžiate kartais draugams prisėsti prie jūsų kompiuterio ir naudotis juo prisijungus jūsų vartotojo paskyra — pasinaudoja mano žemiau aprašyta funkcija, jie nesunkiai gali sužinoti jūsų prisijungimo slaptažodžius. Kita vertus, jei naudojatės ta pačia paskyra keliese, pvz. šeimoje, tai nereikia pergyventi, nes greičiausiai, neturite poreikio slėpti slaptažodžių ar kitos su tuo susijusios informacijos :).

Atstatome pamirštą Interneto svetainės slaptažodį

Žemiau aprašysiu galimybę sužinoti pamirštą Internetinės svetainės slaptažodį naudojantis OS X Terminal aplikacija ir komandine eilute. Slaptažodžio „priminimo“ komandinės eilutės gramatika paprasta:

security find-internet-password -s www.adresas -w

Kadangi čia aprašoma komanda susijusi su saugumo klausimais, žemiau panagrinėsiu kiekvieną jos „raktą“, kad nepradėtumėte aklai išdykauti su šia informacija. Komanda “security“ yra skirta iššaukti Keychain saugomus duomenis (slaptažodžius, sertifikatus ir t.t.). Sekanti komandinės eilutės dalis yra raktas nurodantis kokio tipo informacijos ieškome ir „find-internet-password“ nurodo ieškoti Internetinės svetainės slaptažodžio. Toliau einantis raktas „-s“ nurodo, kad ieškosime specifinėje–nurodytoje svetainėje. Vietoje aukščiau mano pavyzdyje nurodyto [www.adresas] reikėtų rašyti Internetinės svetainės adresą, kurios slaptažodį pamiršome, pvz.: imap.google.com. Paskutinis, šioje komandoje esantis raktas „-w“ nurodo, kad komandos rezultatas turi būti tik slaptažodis.

Jei norite pabandyti kaip ši komanda veikia: - Atidarykite Terminal aplikaciją (/Aplications/Utilieties) - Atsidariusiame lange parašykite komandą, nurodydami svetainės, kur esate sukūręs savo paskyrą adresą, pvz.:

security find-internet-password -s www.facebook.com -w
- Spauskite Enter klavišą - Ekrane pasirodys langelis klausiantis ar leidžiate komandai security prieiti prie konfidencialių duomenų. Keychain - Paspaudus ant Allow, terminale, jei svetainės adresas įvestas teisingai ir šios svetainės duomenys išsaugoti Keychain – žemiau įvestos komandos pamatysite slaptažodį.

Ši, aukščiau aprašyta komanda, leidžia išgauti Interneto naršyklių išsaugotus slaptažodžius (nesvarbu ar Safari, ar Chrome ar kitos jūsų naudojamos naršyklės OS X).

Jei naudojate Google Chrome ar Firefox naršyklę, Interneto svetainės slaptažodį sužinoti galite nepriklausomai nuo naudojamos OS (Windows ar OS X), apie tai skaitykite straipsnyje: „Google Chrome naršyklės saugumo spraga leidžia peržiūrėti slaptažodžius nereikalaudama autentikacijos“.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų