Prieš 15 metų Apple „nužudė“ dvidešimtmečio Mac’ą

Tema: Apple

Kai, 1998 metais pasauliui pristatydama pirmąjį iMac kompiuterį, Apple paskelbė naują kompiuterijos erą tiems kam nereikia super galingų (ir super brangių) bei modifikuojamų kompiuterių. Tačiau tai nebuvo pirmasis Apple bandymas sukurti ne šabloniško dizaino kompiuterį - prieš iMac buvo Dvidešimtmečio Mac’as „Twentieth Anniversary Macintosh“ pristatytas 1997 metais. Šio - Dvidešimtmečio Mac’o gamyba ir pardavimai buvo nutraukti 1998 metų kovo 14 dieną - likus 5-iems mėnesiams iki pirmojo iMac pasirodymo.

Twentieth Anniversary Mac kompiuteris
Twentieth Anniversary Mac kompiuteris

Šį Macintosh kompiuterį, Apple sukūrė paminėti 20 metų jubiliejų nuo pirmojo Apple kompiuterio išleidimo (1976 metų balandis). Iki tol Apple kompiuteriai, stipriai nesiskyrė nuo kitų kompanijų, tuo metu, gaminamų kompiuterių ir buvo nuobodžios išblyškusios smėlio spalvos.

„Twentieth Anniversary Macintosh“ arba TAM turėjo PowerPC 603e procesorių, kurio taktinis dažnis buvo 250MHz ir 12.1“ aktyvios matricos LCD ekraną. Šis Macintosh kompiuteris buvo komplektuojamas su didžiule Bose firmos žemų dažnių kolonėle (subwoofer), o vartotojas nesunkiai galėjo persijungti iš kompiuterio režimo į televizijos ar radijo, nes kompiuteris turėjo integruotus TV ir radijo imtuvus. TAM buvo unikalaus - viskas viename dizaino, metalinės žalsvai-gelsvos spalvos, kompiuteris.

Per savo trumpą gyvavimo laikotarpį TAM buvo pristatytas tik penkiose šalyse: JAV, Japonijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir JK, bei nedidelis TAM kiekis buvo nusiųstas ir į Australiją. Kai Apple pirmą kartą, 1997 metų sausį Macworld Expo mugės metu, pristatė šį kompiuterį, pranešę, kad kompiuterio kaina bus 9000 JAV dolerių. Tačiau 1997 metų kovą, kai šį Apple kompiuterį buvo galima įsigyti, TAM kaina buvo sumažinta iki 7 499 JAV dolerių, bet tai vis tiek buvo daug brangiau nei Apple PowerMac 6500, kurio techninės charakteristikos buvo tokios pačios kaip ir TAM, bet kainavusio 2 999 JAV dolerių.

Net ir dabar 7 499 JAV dolerių kainuojantis kompiuteris (jau nekalbant apie 9 000) priverčia susimąstyti, jau nekalbant apie tai, kokia stulbinančiai didelė ši kaina turėjo atrodyti 1997-ais. Nieko keisto, kad po viso labo vienerių gyvenimo metų, buvo nutarta nutraukti prekybą „Twentieth Anniversary Macintosh’ais“. Po to, kai 1998 metais Apple pranešė apie tai, kad nustos prekiauti TAM kompiuteriais, jie sumažino kompiuterio kainą iki 1 995 JAV dolerių. Kadangi tai buvo unikalaus dizaino kompiuteris ir juo buvo prekiauta gana trumai, jis tapo kolekcionierių taikiniu ir dabar galima rasti eBay skelbimus, siūlančius TAM, visiškai naujus ir nenaudotus kompiuterius už 8 000 − 15 000 JAV dolerių.

Žemiau, Youtube vaizde galite pažiūrėti kaip atrodė jaunas Jonathan Ive ir kaip Apple pristatė savo „Twentieth Anniversary“ Mac’ą.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų