OS X vartotojai ir grupės

Didelė dalis žmonių, namuose, dalinasi vienu kompiuteriu prisijungę tuo pačiu vartotojo vardu ir „kankinasi“ negalėdami pilnai išnaudoti daugiavartotojiškos sąsajos privalumų ir, neretai, dėl to patirdami nemažai nepatogumų. Tenka kaskart prisijunginėti prie skirtingų programų norint paskaityti savo laiškus a panaršyti socialiniame tinkle, vaikai kompiuteriu gali naudotis tomis pačiomis privilegijuotų vartotojų teisėmis, kaip ir tėvai, o vėliau lieka kalti, kad „nesuprasdami ką daro sugadino kompiuterį“. OS X nuo pat pradžių buvo daugiavartotojiška operacinė sistema ir būtų neteisinga to privalumo neišnaudoti.

Nors, žemiau pasakosiu apie OS X Mountain Lion vartotojus, vartotojų grupes, jų teises bei kaip juos kurti ir valdyti, tačiau vartotojo ir grupės logika tinka ir OS X versijoms, su kai kuriais vartotojo sąsajos skirtumais ir supratę „kas ir kaip“ nesunkiai galės tai patvarkyti ir kitose OS X versijose.

Apie vartotojus ir jų grupes galvokite kaip apie namus ir šeimą. Namuose gyvenate jūs su sutuoktiniu - tėvai, jūsų sūnus ir dukra - vaikai. Kiekvienas turi savo kambarį ir įsirengęs jį taip, kaip jam patinka. Kai vienas šeimos narys uždaro savo kambario duris, kiti nežino ką jis ten daro. Namuose yra bendrų erdvių, kuriomis kiekvienas šeimos narys gali naudotis.

Dabar „Namus“ pakeiskite į OS X, o šeimos narius į vartotojai. „Tėvai“ ir „vaikai“ yra skirtingos vartotojų grupės su skirtingomis galimybėmis ir tikslais.

Vartotojai

Kaip namuose šeimos nariai taip ir vartotojai kompiuteryje, kiekvienas turi skirtingas galias ir yra daugiau ar mažiau privilegijuoti.

Paleiskite System Preferences ir pasirinkite Users & Groups. Kairėje, atsidariusio lango, pusėje pamatysite vartotojų, kurie yra sukurti Mac kompiuteryje sąrašą. Pagal nutylėjimą, tik įdiegus OS X, matysite sukurtus du vartotojus - jūsų, žemiau kurio bus parašyta „Admin“ ir svečio - „Guest“.

OS X yra penkios, skirtingos vartotojų grupės - Administrator, Standard, Managed with Parental Controls, Sharing Only ir Group. Kas čia per grupės?

Administrator: vartotojas priklausantis administratoriaus grupei, kompiuteryje turi daugiausiai teisių ir privilegijų. Šis vartotojas gali kurti kitus kompiuterio vartotojus (vartotojų paskyras), diegti naujas programas, kurios bus prieinamos visiems kompiuterio vartotojams, atrakinti užrakintas erdves (pvz. kompiuterio nustatymus, kad jie galėtų būti pakeisti arba ištrinti užrakintus failus). Tai pirmoji vartotojo paskyra, kuri sukuriama diegiant OS X.

Standard: tai standartinis kompiuterio vartotojos. Šis vartotojas gali įdiegti programas, kurios bus prieinamos tik jam, daryti tik savo vartotoją paveikiančius pakeitimus. Standard vartotojas negali kurti, trinti ar kaip nors keisti kitų vartotojų duomenų.

Managed with Parental Controls: administratorius, kurdamas ir priskirdamas vartotoją šiai grupei, kaip taisyklė siekia jį apsaugoti nuo galimo neigiamo išorinio poveikio. Dažniausiai, kuriant vartotojo paskyras skirtas kompiuteriu besinaudojantiems vaikams. Apie tai kokie tai nustatymai ir kaip juos valdyti, skaitykite „Jaunieji OS X vartotojai ir tėvų kontrolė“.

Sharing Only: šiai grupei priskiriami vartojai, kurie išskirtinai jungsis prie šito Mac kompiuterio naudodamiesi kitu kompiuteriu. Prisijungę, jie galės prieiti prie bendrinamų (shared) aplankų ir/ar ekranų. Šios grupės vartotojai negali prisijungti prie Mac kompiuterio iš kompiuterio, kuriame ši paskyra sukurta.

Group: ši grupė yra panaši į Sharing Only skirtumas tik tas, kad šiai grupei priskirtas vartotojas turi turėti paskyrą (account’ą) tame Mac kompiuteryje.

Guest User: vartotojas - svečias. Kurdami naują Mac vartotoją, Guest User nerasite vartotojų tipų pasirinkimo sąraše - šis vartotojas jau yra sukurtas jūsų kompiuteryje. Tai vartotojas, kurio negalima ištrinti ir šio vartotojo sukūrimo paskirtis yra:

Tarkim, draugas užšoko pas jus į svečius ir paprašė prisėsti prie kompiuterio pasitikrinti savo elektroninį paštą ar jo kompiuteris sugedo, o jam trūks-plyš reikia greitai pabaigti rašyti kursinį darbą, kuris saugomas kompiuteriniame debesyje - jūs nenorite, kad jis šmirinėtų po jūsų failus ir spaudžiate ant „Guest User“ prisijungimo prie kompiuterio lange arba rašote Guest, jei nustatymai reikalauja įvesti vartotojo vardą, arba perjungiate į kompiuterį į Guest User vartotojo sąsają, jei esate įjungę „fast user switching“ (System Preferences > Users & Groups > paspaudžiate ant spynos ir įvedate administratoriaus vardą ir slaptažodį > Login Options > pažymite Show fast user switching menu as) Kaskart pasijungus prie kompiuterio „Guest“ vartotoju - pateikiama standartinė OS X vartotojo aplinka. Tačiau kai „Guest“ vartotojas atsijungi - automatiškai ištrinami visi failai, kuriuos jis sukūrė ar nustatymai, kuriuos padarė. Todėl, kitą kartą pasijungus „Guest“ vartotojo vardu - bus pateikta švari, standartinė, OS X vartotojo aplinka.

Kuriame vartotoją

Sukurti naują OS X vartotoją nėra sudėtinga. 1. Atidarę Users & Groups paspauskite ant spynos apatiniame kairiame lango kampe ir įveskite Administratoriaus vartotojo vardą ir slaptažodį. 2. Paspauskite + lango apačioje ir atsidarys naujo vartotojo kūrimo formos langas. 3. Nurodykite kokiai grupei priskiriamas vartotojas ir įveskite kitus reikalingus laukus. Lentelėje turi būti užpildyti visi laukai išskyrus „Password hint“, kuris yra neprivalomas, bet jei vartotojas, kuriam kuriate prieigą kompiuteryje nepasižymi gerais sugebėjimais atsiminti slaptažodžius arba prie šio kompiuterio jungiasi retai - įrašykite ką nors, kas užvestų ant kelio prisimenant kokia gi ta paslaptinga frazė (bet nerašykite pačio slaptažodžio, nes jis tada praras prasmę). Pavyzdžiui, jei jūs atsimenate, kad kiekvienas slaptažodžio žodis prasideda didžiąja raide ir antroji pirmojo slaptažodžio raidė visame slaptažodyje rašoma didžioji - perskaitę „hint’ą“ galite prisiminti, kad, šiuo atveju, iSapiens vartotojo slaptažodis yra „ANri PuaNkare68644“. Sukurtam vartotojui, galite pakeisti paveiksliuką susietą su jo vartotojo paskyraa kompiuteryje arba apsirinkdami iš esamų, arba pasinaudodami Web kamera. Taip pat galite sukurti ar įvesti esamą vartotojo Apple ID, kuris vartotojui leis naudotis iCloud, papildomai galite vartotojui leisti administruoti kompiuterį arba apriboti teises įgalindami „Parental controls…“ ir padarydami ten atitinkamus nustatymus.

Konfigūruojame „Group“ vartotojus

„Administrator“ ir vartotojai kuriami taip pat kaip ir „Standard“, tačiau yra dvi vartotojų grupės - „Managed with Parental Controls“ ir „Group“, reikalaujančios kiek platesnio paaiškinimo.

Tarkim, jūsų namuose dažnai daug svečių ir neretai užgriūna giminės su visais savo vaikais: Ona, Tomu, Kęstučiu, Linu ir Barbora. Ona ir Tomas ir jau pakankamai dideli ir protingi - jais galima pasitikėti, nes jie suvokia ką daro ir žino kaip naudotis kompiuteriu (ypač svetimu), tačiau Kęstutis, Linas ir Barbora tėra nykštį čiulpiantys nenaudėliai ir didelio pasitikėjimo nesuteikia, ir ne tik kalbant apie kompiuterį. Todėl jiems skirtų kompiuterių paskyros turėtų būti ribotų galimybių, jau nekalbant apie tai, kad šiems vartotojams reikia įjungti „Parental Control“.

Pastariesiems trims sukuriame grupę: pradžia tokia pati kaip ir kuriant naują vartotoją, tik „New Account“ nurodome „Group“ ir Full Name skiltyje įrašome „Nenaudėliai“. Sukūrus šią grupę, jos pavadinimas atsiras po kompiuterio vartotojų vardais, skiltyje „Groups“. Pažymėję tą grupę, dešinėje lango pusėje pamatysite visus kompiuteryje sukurtus vartotojus - uždėkite varneles ties mažųjų nenaudėlių: Kęstučio, Lino ir Barboros vartotojų vardais.

Dabar, kai sukūrėme grupę - sukurkime aplanką, specialiai šiems „teroristams“. Savo vartotojo Documents aplanke sukurkime naują aplanką ir pavadinkime jį „Geri vaikai“. Sukūrę šį aplanką, pažymėkime jį ir paspaudę dešinį pelės klavišą pasirinkime „Get Info“ arba pasinaudokime klavišų kombinacija Cmd-i informaciniam aplanko langui iškviesti.

Sharing & Permissions, atsidariusio informacinio lango dalyje paspauskite +, pažymėkite grupę „nenaudėliai“ ir paspauskite „Select“ - jūs tik ką suteikėte Kęstučiui, Linui ir Barborai prieigą prie aplanko „Geri vaikai“. Norėdami suteikti jiems galimybę rašyti failus, kurti Aplankus „Geri vaikai“ aplanko ribose - Informacinio lango „Privilege“ stulpelyje, šalia grupės „nenaudėliai“, „Read Only“ pakeiskite į „Read & Write“. Dabar jie tame aplanke gali daryti ką tik nori, tačiau Ona ir Tomas negali nieko ten keisti, nes jie nėra grupės nariai.

Vartotojo paskyrų nustatymai

yra dar keli vartotojo ar grupių nustatymai ir priklausomai nuo poreikio. jei tai „Administrator“ ar „Standard“ grupės vartotojas, galima nustatyti, kokios aplikacijos pasileis automatiškai vartotojui prisijungus.

Administrator grupei priklausantys vartotojai, taip pat gali nustatyti, kaip prie Mac kompiuterio turi būti jungiamasi, kokie mygtukai rodomi prisijungimo lange ir kaip matomi vartotojo vardai jiems prisijungus.

Automatic login: Galima nurodyti, kad Mac kompiuteris, startuodamas iš karto prisijungtu nurodytu vartotojo vardu. Nurodžius, koks tai vartotojas - reikės įvesti ir jo slaptažodį. Jei vartotojas, kurį nurodote nėra „Guest“ arba priklausantis kitai - ribotų teisių grupei (pvz vaikų paskyros vartotojas), geriau šio pasirinkimo nenaudoti.

Display Login Window as: šiame nustatyme galite nurodyti, kaip prisijungimo reikės vartotojams prisijungti ar pasirinkti iš pateikto vartotojų sąrašo ar įrašyti vartotojo prisijungimo vardą.

Show the Sleep, Restart, and Shut Down Buttons: pagal nutylėjimą šie nustatymai yra įjungti, bet jei norite galite juos atjungti.

Show Input Menu in Login Window: ši funkcija įgalina kalbų pasirinkimo meniu rodymą prisijungimo prie kompiuterio ekrane ir yra naudinga, ypač jei vartotojo slaptažodyje gali būti skaičių, o palikus įjungtą kitos kalbos (pvz LT) klaviatūrą daugeliui vartotojų, be įjungtos šios funkcijos prisijungti prie kompiuterio gali būti keblu.

Jei ši funkcija nėra įjungta ir nepavyksta prisijungti su slaptažodžiu, kuriame yra skaičiai - rinkdami skaičius laikykite nuspaudę Ctrl ir Alt klavišus kartu kai vedate skaičius. Ši klavišų kombinacija, privers vietoje lietuviškų raidžių rašyti skaičius. Čia klavišų kombinacija galite pasinaudoti ir rašydami tekstą daugelyje OS X programų („MS Office for Mac“ ši kombinacija neveikia).

Show Password Hints: Jei įgalinsite šią funkciją - vartotojui 3 kartus surinkus neteisingą slaptažodį bus parodytas „hint’as“, kuris turėtų padėti prisiminti teisingą slaptažodį (jei, žinoma tą „hint’ą“ įvedėte vartotojo paskyros nustatymų lange).

Show Fast User Switching Menus as: jau kuris laikas OS X versijose yra ši patogi funkcija leidžianti greitai prie kompiuterio prisijungti kitam vartotojui, be poreikio kitiems prieš tai atsijungti. Šie nustatymai kontroliuoja ar ši funkcija įjungta ar ne ir kaip ekrane bus matomas (viršutinis dešinys ekrano kampas, šalia spotlight ikonos) prisijungęs vartotojas - pilnu vardu ir pavarde (pvz Vardenis Pavardenis) ar trumpuoju vardu (pvz. vardenis).

Use VoiceOver in the Login Window: ši funkcija yra skirta žmonės su regos sutrikimais. Įjungus šią funkciją, vartotojui pelės rodyklę užvedus ant kokios nors ekrano vietos atliekančios kokią nors funkciją - ši funkcija bus pranešama garsu (pasakoma balsu).

Susijęs straipsnis: „Jaunieji OS X vartotojai ir tėvų kontrolė“.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų