Lietuvių kalbos raidės klaviatūroje - versija 3.0b2 (beta 2)

Naudojant lietuviškų klavišų išdėstymo paketą, nereikia perjungti klaviatūros kodavimo norint parašyti skaičius ar klaviatūroje, virš skaičių, esančius simbolius.

Ši v3.0b2 beta versija nebeaktuali, naujausią „Lietuvių skaičų eilės“ versiją atsisiųsti galite iš svetainės raides.blavasciunas.com

Šis lietuviškų klavišų išdėstymo, skirto Mac kompiuteriams, paketas taip pat palaiko ir„mirusio klavišo“ (dead key) funkciją bei yra suderinamas su Apple International tipo klaviatūromis, kaip turinčiomis papildomą skaičių bloką taip ir be jo. Šiame pakete, be standarinių Apple Lithuanian klavišų išdėstyme esančių simbolių yra ir lietuviškos raidės su kirščiais. Ši lietuviškų klavišų išdėstymo paketo versija yra beta ir skirta testuotojams. Jei norite prisijungti prie testuotojų perskaitykite diegimo instrukciją ir atsisiųskite failą paspausdami ant nuorodos straipsnio apačioje.

Trumpa naudojimosi instrukcija

- Lietuviškos raidės yra ant skaičių klavišų - Nuspaudus klavišus 9 ir 0, įvedamos lietuviškos kabutės ir - Skaičiai - nuspaudus Alt klavišą - Klaviatūtoje, virš skaičių esantys simboliai nuspaudus Alt ir Shift klavišus kartu - Prie kairėje, „English International“ tipo klaviatūros pusėje esančio Shift klavišo, klavišas` yra „dead key“ - „dead key“ klavišai esantys Apple English klavišų išdėstyme, Lietuvių (skaičių eilės) klavišų išdėstyme pasiekiami nuspaudus Alt ir Shift. Šių klavišų pagalba galima atspausdinti ir lietuviškas raides su kirčių ženklais, pvz. m̃, į̇̃, ų̃, R̃, ą̃ ir t.t. - Kokią klavišų kombinaciją nuspaudus kokios raidės, ženklai ar simboliai spausdinami, pažiūrėti galite ant meniu juostos nuspaudę aktyvios kalbos vėliavėlės piktogramą ir pasirinkę „Show Keyboad Viewer“. Jei tokio punkto jūsų Mac'e nėra – jį aktyviuoti galite: System Preferences > Language & Text > Input Sources ir pažymėję (uždėję varnelę) prie lango apačioje esančio užrašo „Show input menu in menu bar“. - brūkšneliai įvedami: „-“ (minuso ženklas) paspaudus tarp 0 ir = esantį - klavišą, brūkšnelio ženklas „“ paspaudus Alt ir - (minuso ženklą), ilgo brūkšnio simbolis „“ įvedamas nuspaudus Alt-Shift ir - (minuso ženklą)

„Lietuvių (skaičių eilės)” v3.0b2 diegimas

Jei esate įdiegę „Lietuvių (skaičių eilės)“ v2.0 klavišų išdėstymą

Jei nenaudojate Lietuvių standartinio ĄŽERTY tipo klavišų išdėstymą, norint išvengti klaviatūros klavišų išdėstymo dubliavimosi, rekomenduojama „Lietuvių (skaičių eilės)“ v2.0 failą „Lithuanian Keyboards.bundle“ iš sistemos pašalinti. Kaip ištrinti „Lietuvių (skičių eilės)“ v2.0 klavišų išdėstymo paketą iš OS X:
  • Atidarykite System Preferences ir atsidariusiame lange pasirinkite Language & Text ir paspauskite ant Input Sources.
  • Suraskite prie Lietuvos vėliavos esančius užrašus „Lietuvių (skaičių eilės)“ ir „Lietuvių (standartinė)“ ir nuimkite varneles šalia jų.
  • Atsidarykite Finder programos langą ir priklausomai nuo to ar esate „Lietuvių (skaičių eilės)“ ir „Lietuvių (standartinė)“ paketą įdiegę visiems kompiuterio vartotojams ar tik sau - ištrinkite failą „Lithuanian Keyboards.bundle“ iš:
    • /Library/Keyboard Layouts/ (jei esate įdiegę visiems kompiuterio vartotojams)
    • ~/Library/Keyboard Layouts/ (jei esate įdiegę tik tam tikriems kompiuterio vartotojams). Atminkite, kad jei esate paketą įdiegę tik kai kuriems kompiuterio vartotojams, reikia prisijungti prie kiekvieno iš jų paskyros ir ištrinti failą kiekvienam vartotojui atskirai.

Kaip įdiegti „Lietuvių (skaičių eilės)“ v3.0b2 klaviatūros išdėstymą į OS X:

  • išarchyvuokite atsisiųstą „Lietuvių (skaičių eilės)“ v3.0b2 failą (atsisiuntimo nuoroda straipsnio pabaigoje) - išarchyvavę, failą „Lithuanian (numeric).bundle“ nukopijuokite į:
    • /Library/Keyboard Layouts/ (jei norite įdiegti visiems kompiuterio vartotojams)
    • ~/Library/Keyboard Layouts/ (jei norite įdiegti tik tam vartotojui, kuriuo esate prsijungę).
    PASTABA: jei esate įdiegę 3.0b1 (beta 1) lietuviškų klavišų kodavimo paketo versiją - perrašykite ją naująja — paketo failų pavadinimai tokie patys.
  • Atidarykite System Preferences ir atsidariusiame lange pasirinkite Language & Text ir paspauskite ant Input Sources.
  • Suraskite prie Lietuvos vėliavos esančius užrašus „Lietuvių (skaičių eilės)“ su apvalia Lietuvos vėliavos piktograma . Kvadratinė Lietuvos vėliavos piktograma , kairiau „Lietuvių (skaičių eilės)“ užrašo nurodo, kad tai yra v2.0 (antros versijos) klavišų išdėstymo paketas.
.zip archyve yra du failai „skaityk(LT-klavisai-v30b2).pdf“ kuriame informacija apie padarytus pakeitimus, aprašymas į ką atkreipti dėmesį, bei informacija kaip įdiegti šią versiją ir klavišų išdėstymo „Lietuvių (skaičių eilės)“ paketo failas „Lithuanian (numeric).bundle“ Laukiu atsiliepimų ir pastabų.

BETA VERSIJOS TESTAVIMAS BAIGTAS - FAILO ATSISUNTIMAS NEGALIMAS

 

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų