Kaip atstatyti dingusią administratoriaus paskyrą

Visi Mac kompiuteriai pagal nutylėjimą turėtų turėti bent vieną vartotoją su administratoriaus teisėmis, kuris galėtų įdiegti programas prieinamas visiems kompiuterio vartotojams ar keisti nustatymus. Tačiau, nors ir labai retais atvejais, po atnaujinimo ar kompiuterio konfigūracijos keitimo, gali taip nutikti, kad iš vartotojo paskyros dings administratoriaus teisės ir jei tai vienintelis vartotojas su administratoriaus teisėmis - kompiuteris nebeturės administratoriaus.

Nors tai nutinka labai retai, bet jei taip nutiko greitas ir paprastas būdas grąžinti kompiuteriui administratorių yra vėl aktyvuoti „Apple OS X diegimo asistentą“ (setup assistant). Šis asistentas yra naudojamas vieną kartą - pirmą kartą įdiegiant Mac OS X, kai ekrane su ribota vartotojo sąsaja ir root teisėmis diegiami pagrindiniai sistemos elementai, tame tarpe ir pirmojo vartotojo turinčio administratoriaus teises paskyra.

Diegimo asistentas visada yra sistemoje, tačiau pakraunamas tik vieną kartą, nes baigęs savo darbą jis sukuria mažą failiuką pavadinimu „.AppleSetupDone“ ir patalpina jį nuo vartotojo paslėptame aplanke. Kai kompiuteris kraunamas, jis patikrina ar yra šis failas ir jei failas yra - diegimo asistentas nepaleidžiamas.

Šio metodo patogumas yra tame, kad paprasčiausiai ištrynę šitą failą ir perkrovę kompiuterį galime, iš naujo, paleisti „Apple OS X Setup Assistant“ ir jo pagalba sukurti naują privilegijuoto Mac kompiuterio vartotojo paskyrą. Ištrynus „.AppleSetupDone“ ir perkrovus kompiuterį naujo vartotojo sukūrimas paprastas kaip 1–2–3:

  1. Pakraukite Mac kompiuterį „Single User“ režimu
    Perkraukite kompiuterį ir kai tik jis pradės krautis nuspauskite Cmd ⌘-S klavišų kombinaciją. Kai kompiuteris pasikraus, pamatysite ne įprastą grafinę vartotojo sąsają, o komandinę eilutę.
  2. Pakeiskite failų sistemą, kad joje būtų galima daryti pakeitimus:
    Pakrovus kompiuterį „Single User“ režimu failų sistema leidžia tik „skaityti“ iš jos (peržiūrėti failus, bet neleidžia išsaugoti pakeitimų). Šiuo atveju, mums reikia ištrinti failą, o kad galėtumėm išsaugoti pakeitimus ar trinti failus - reikia įrašyti:
    mount -uw /
  3. Ištrinkite paslėptą „.AppleSetupDone“ failą:
    paslėptą failą, kuris sistemai startuojant nurodo nepakrauti „Apple OS X Setup Assistant“ ištriname komanda:
    rm /var/db/.AppleSetupDone

Kai tai padarėme surinkime komandą reboot po ko kompiuteris persikraus ekrane pamatysite „Apple OS X Setup Assistant“, sekdami instrukcijas ekrane, sukurkite naują administratoriaus teises turinčio vartotojo paskyrą Apple Setup Assistant

Dabar pasijungę naujai sukurtu vartotoju - galite daryti reikiamus pakeitimus tame tarpe grąžinti administratoriaus teises jas praradusiam vartotojui. Administratoriaus teisių grąžinimas vartotojui, paprastai atliekamas per „Users & Groups“, kurį rasite „System preferences“. Tačiau, jei dėl vienų ar kitų priežasčių administratoriaus teisės tam vartotojui „negrįžta“ - geriausias būdas jas grąžinti yra išvalant paskyros duomenų bazę ir atkuriant ją iš naujo. Prieš tai darydami įsitikinkite, kad turite atsarginę duomenų kopiją padarytą Time Machine, Carbon Copy Cloner ar kitos tam tikslui skirtos programos (apie tai kaip sukurti atsarginių duomenų kopijas, skaitykite: „Atsarginių duomenų kopijų (backup) kūrimas ir saugojimas“) ir tada atlikite šiuos veiksmus:

  1. Ištrinkite vartotojo paskyrą išsaugodami visus failus ir nustatymus:
    pažymėkite paskirą, kurią norite ištrinti, ir spauskite (minuso) ikoną esančią paskyrų sąrašo apačioje. Nuspaudus (minuso) ikoną bus užduota keletas klausimų - nurodykite, kad norite išsaugoti vartotojo Home aplanką.
  2. Patikrinkite vartotojo Home aplanką:
    kai paskyra ištrinta, nueikite į Macintosh HD/Users, kad įsitikinti ar vartotojo aplankas išsaugotas.
  3. Iš naujo sukurkite vartotoją: grįžkite į „Users & Groups“ ir sukurkite naują vartotoją. Kurdami įsitikinkite, kad trumpas vartotojo vardas yra lygiai toks pats koks buvo prieš tai ir yra įrašytas Macintosh HD/Users aplanke. Kai paspausite kurti, OS X aptiks, kad tokio vartotojo Home aplankas jau yra ir paklaus ar norite priskirti esamą aplanką šiam vartotojui - sakykite, kad norite jog naujai kuriamas vartotojas naudotų tą - esamą aplanką. Naujai sukurtas vartotojas galės toliau naudoti šiame aplanke esančiais duomenimis.

Saugumas?!?

Šiuo būdu galima sukurti naują administratoriaus vartotoją bet kokiame Mac kompiuteryje ir normalu, jei kaktoje išryškėja susirūpinimo raukšlės ir galvoje ramybės neduoda mintis, kad tai gali padaryti kiekvienas kuris gali pačiupinėti jūsų Mac’ą.

Yra būdas, kaip apsaugoti Mac kompiuterį nuo pakrovimo į alternatyvius režimus (pvz. „Singe User“): jums tereikia įjungti aparatinės įrangos (firmware) apsaugą slaptažodžiu.

Norėdami apsaugoti Mac nuo pakrovimo į alternatyvius režimus slaptažodžiu: pakraukite Mac kompiuterį iš intaliacinio CD/DVD ar OS X Lion ar naujesnės OS X versijos atveju, atstatymui skirto disko skaitinio (Recovery HD), pasirinkite kalbą ir pasirinkite „Firmware Password“ iš „Utilities“ meniu ir nurodykite kokį norimą slaptažodį. Po to kai „firmware“ slaptažodis įjungtas, niekas neįvedęs slaptažodžio negalės gražinti PRAM nustatymų į numatytuosius ar kompiuterį užkrauti „Safe“ ar „Single User“ režimuose. Firmware slaptažodis

Jei pamiršite firmware slaptažodį, vienintelis būdas jį atstatyti yra kreiptis į Apple. Nepadės nei baterijos ar RAM išėmimas. Taip pat jei parduodate Mac kompiuterį, nepamirškite firmware slaptažodžio pasakyti naujajam vartotojui.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų