Kuriame savo klavišų kombinacijas „OS X“

Klavišų kombinacijų naudojimas labai paspartina naudojimąsi kompiuteriu. Nereikia stengtis jų visų išmokti, nes greičiausiai iš visos galybės prisiminsite tik tas kombinacijas, kurias naudojate dažniausiai. Tarkim, jei jei naudojate „Mac Pro“ ar „iMac“ kompiuterį - užmigdyti ar išjungti jį yra kur kas paprasčiau nuspaudus klavišų kombinaciją klaviatūroje nei siekti mygtuko. Žinoma, jei tai nėra skubus reikalas, o kompiuteris nustatytas, kad pats užmigtų kai yra neaktyvus tam tikrą laiką arba tam tikru laiko - galima tiesiog atsistoti ir išeiti arba nustumti pelės žymeklį į „karštą kampą“ monitoriuje ir užmigdyti ekraną ir tuo pačiu užrakinti kompiuterį.

Daugelis naudingų komandų „OS X“ jau turi sukurtas klavišų kombinacijas. Apie standartines klavišų kombinacijas skaitykite „OS X klavišų kombinacijos“.

Tačiau ką daryti, jei komanda, kurią naudojate dažnai neturi klavišų kombinacijos?

Sukurti savo klavišų kombinaciją meniu komandoms galima bet kuriai Mac OS X aplikacijai, arba jei ta komanda kartojasi visose ar eilėje programų - ji galios visose jose.

Sukurti klavišų kombinacijas galima tik meniu esančioms komandoms ir negalite nustatyti savo klavišų kombinacijų bendroms komandoms, tokioms kaip aplikacijos atidarymas ar persijungimas tarp aplikacijų (Cmd+Tab).

  1. Iš meniu spauskite ant „Obuolio“ (ekrano kairė viršus) > pasirinkite „System preferences“ (arba „System Settings“) arba paprasčiausiai atidarykite „System Preferences“ (arba „System Settings“) OS X System Preferences piktograma aplikaciją ir joje spauskite ant „Keyboard“.
  2. Spauskite ant „Shortcuts“ (arba „Keyboard Shortcuts“, priklausomai nuo sistemos versijos), kairėje lango pusėje pasirinkite „Application Shortcuts“ (arba „App Shortcuts“ ir spauskite „+“ mygtuką.
  3. Atsidariusiame lange nurodykite kokiai aplikacijai norite sukurti klavišų kombinaciją, o jei klavišų kombinaciją norite taikyti visoms aplikacijoms palikite „All Applications“. Kuriamų OSX klavišų kombinacijų įvedimo laukas
  4. „Menu Title“ laukelyje įveskite meniu komandą (tiksliai taip kaip ji parašyta meniu), kuriai norite sukurti klavišų kombinaciją, o aktyvavę „Keyboard Shortcut“ lauką tiesiog surinkite norimą klavišų kombinaciją klaviatūroje.
  5. Perkraukite programą, kuriai sukūrėte klavišų kombinaciją
  • Meniu komanda turi būti parašyta lygiai taip pat, kaip ji parašyta tos programos meniu, įskaitant didžiąsias ir mažąsias raides, bei specialiuosius simbolius.
  • Meniu kartais galime sutikti komandas kurios baigiasi „…“ ir sunku iš pirmo žvilgsnio nustatyti ar tai trys taškai ar specialus simbolis „daugtaškis“ (ellipsis). Jei parašius tokią komandą ir užbaigus trimis taškais ji neveikia - pabandykite „ellipsis“ — klaviatūroje spauskite Alt ⌥ ir ; (kabliataškio klavišą) arba pasinaudokite „Character Viewer“.

Sukuriame klavišų kombinaciją įjungti/išjungti pilno ekrano rėžimą aplikacijoms, kurios jį palaiko

OS X 10.8 (Mountain Lion), Apple pristatė naują puikią galimybę dirbti pilno ekrano rėžime (aplikacija šį rėžimą turi palaikyti). Aš nutariau, jūs galite kitokį pasirinkimą padaryti, kad norint įjungti išjungti pilno ekrano (Full Screen) rėžimą, aš naudosiu, gana patogią ir neužimtą klavišų kombinaciją Cmd ⌘ ir esc (Escape)

Kurimos OSX klavišų kombinacijos duomenų įvedimas. Meniu Title lauke įvedamas tekstas turi tiksliai atitikti esantį aplikacijos meniu - didžiosios ir mažosios raidės yra svarbu.

Atlikau veiksmus kaip nurodyta instrukcijoje aukščiau „Menu title“ lauke įrašiau Enter Full Screen ir aktyvavęs „Keyboard Shortcut“ lauką klaviatūroje nuspaudžiau Cmd ⌘ ir esc (Escape) klavišus ir paspaudžiau „Add“. Tada vėl paspaudžiau +, „Menu title“ lauke įrašiau Exit Full Screen ir aktyvavęs „Keyboard Shortcut“ lauką klaviatūroje nuspaudžiau tą pačią Cmd ⌘ ir esc (Escape) klavišų kombinaciją bei paspaudžiau „Add“. Tokiu būdu tą pačią klavišų kombinaciją priskirdamas pilno ekrano rėžimo įjungimui ir išjungimui. Jei pilno ekrano rėžimas, jį palaikančioje aktyvioje aplikacijoje nėra įjungtas - surinkus šią klavišų kombinaciją - aplikacija pereis į jį, o jei jis jau įjungtas - iš jo išeis.

Norėdami panaikinti klavišų kombinaciją, pažymėkite ją ir spauskite (minuso mygtuką).

Norėdami sugrįžti prie numatytų nustatymų - spauskite ant „Restore Defaults“.

Jei tokia klavišų kombinacija jau priskirta, šalia jos atsiras klaidos ženklas — šauktukas geltoname trikampyje .

Šios klaidos sprendimą rasite straipsnyje „Perjungiame kalbas OS X“.

Jums taip pat gali būti aktuali lietuvių kalbos klavišų išdėstymo programėle leidžianti rašyti lietuviškai bei visa eile kitų kalbų nelaužant pirštų –  neperjunginėjant klaviatūros kaskart norint parašyti skaičių, simbolį ar naudoti klavišų kombinacijas. Daugiau informacijos apie „Lietuvių (skaičių eilės)“ v3.0 rasite apsilankę šio nemokamo Mac kompiuterių priedo svetainėje adresu raides.blavasciunas.com.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų